Πώς σχολιάζουν κόμματα και υποψήφιοι το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα

Ως εξαιρετικά ανησυχητικό χαρακτηρίζουν υποψήφιοι για την προεδρία και κόμματα το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα.imagew-2.aspx

Το εκλογικό επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη αφού χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα μηνύματα από τις παράνομες εκλογές , σημειώνει:
«Το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στα κατεχόμενα έχει την δική του πολιτική σημασία, αν και πρόκειται βεβαίως για παράνομες εκλογές. Αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα των παράνομων αυτών εκλογών ελπίζουμε ότι αυτά δεν θα δημιουργήσουν συνθήκες εντός της Τουρκοκυπριακής κοινότητας που να οδηγούν σε περαιτέρω σκλήρυνση των θέσεων της και σε επιμονή στις αδιάλλακτες θέσεις της.
Βεβαίως, ο επίσημος διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής κοινότητας παραμένει ανεξαρτήτως αποτελέσματος ο Μουσταφά Ακκιντζί χωρίς να ξεχνάμε ότι τον κύριο και καθοριστικό λόγο τον έχει η ίδια η Άγκυρα.
Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση που δημιούργησε ο Νίκος Αναστασιάδης, δηλαδή στο πλαίσιο λύσης και τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι η Τ/Κ κοινότητα θα αντιληφθεί τα οφέλη και θα προσεγγίσει τη διαδικασία με καλή πρόθεση και βούληση, κάτι που δυστυχώς δεν είδαμε στην πρόσφατη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

 

Επιτελείο Ν.Παπαδόπουλου

 

«Οι χτεσινές λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα είναι παράνομες» σημειώνει το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου προσθέτοντας πως οι παράνομες εκλογές δεν αλλάζουν τους διαχρονικούς στόχους και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας».Σημειώνει ακόμα τα πιο κάτω:

«Επιπρόσθετα, σε πολιτικό επίπεδο είναι σαφές εδώ και δεκαετίες ότι η βούληση των Τουρκοκυπρίων, επηρεασμένη και από τη βούληση των παράνομων εποίκων, δεν αλλάζει τους διαχρονικούς στόχους και επιδιώξεις της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Δυστυχώς, η Τουρκία επιμένει να χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως πρόσχημα προκειμένου να εδραιώνει την παράνομη παρουσία της και τον κατοχικό ρόλο της στην πατρίδα μας, προσπαθώντας να αποκτήσει πρόσθετα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές: Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούμε την ειρηνική συνύπαρξη με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και το μέλλον και η ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου του κυπριακού λαού, διασφαλίζεται μόνο μέσα από τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από μια σωστή λύση του Κυπριακού.»

Συμμαχια Πολιτών

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου αναφλερει ότι «οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα έχουν τη δική του σημασία αλλά είναι η Τουρκία που κάνει κουμάντο στα  κατεχόμενα.

Αφού επανέλαβε  την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε:
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ως εκ τούτου οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα έχουν τη δική του σημασία αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τις πραγματικότητες της τουρκικής πολιτικής στο κυπριακό.
Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ειναι η Τουρκία που κάνει κουμάντο στα  κατεχόμενα και είναι η Τουρκία που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα κατεχόμενα.
Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό είναι να εξετάσουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως τις τουρκικές μεθοδεύσεις  στην κυπριακή ΑΟΖ στο Εθνικό Συμβούλιο.
Μπορεί να βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει στα θέματα που μπορούμε και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, με εθνική ομοψυχία αλλά και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.Επαναλαμβάνουμε την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.
Θεωρούμε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί διαθέτουν την πολιτική ωριμότητα, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα να εξετάσουν χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Το οφείλουμε στο λαό και στην πατρίδα μας.

 

Πρόεδρος ΔΗΣΥ 

«Παρά το γεγονός ότι  οι χθεσινές εκλογές στα κατεχόμενα είναι παράνομες, θα πρέπει να τύχουν της σωστής και σοβαρής αξιολόγησης από την πολιτική ηγεσία, ανεφερε σε δηώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ.Νεοφύτου. Ανέφερε πως ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως όσο μένει το αδιέξοδο είναι λίπασμα στις επιδιώξεις της Άγκυρας και πρόσθεσε:

« Το στάτους κβο αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που δεν υποστηρίζουν την επανένωση του τόπου αλλά είναι η θέση τους για δυο ξεχωριστά κράτη, ενισχύεται.

Είναι γι αυτό που έχοντας υπόψη και τις χτεσινές τάσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι που πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις σαν Κοινωνία την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Με την ξεκάθαρη θέση ότι είναι πανέτοιμος για να επαναρχίσει ο διάλογος εντός των πλαισίων και των παραμέτρων του Οργανισμού  Ηνωμένων Εθνών.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά προσηλωμένοι, στοχοπροσηλωμένοι, προς τον εθνικό στόχο της επανένωσης και της ελευθέρωσης του τόπου, να εργαστούμε για την επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν του διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.»

Σε ερώτηση αν είναι πιο δύσκολη μετά από τα αποτελέσματα η επανένερξη του διαλόγου απάντησε:«Κι όσο ο χρόνος περνά τα πράγματα θα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι πριν πέντε ακριβώς χρόνια στις τότε παράνομες εκλογές οι δυνάμεις που υποστήριζαν τη λύση του κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ ήταν η συντριπτική πλειοψηφία. Και σήμερα πέντε χρόνια μετά είναι η συντριπτική μειοψηφία.

Με τις δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που επιδιώκουν λύση του κυπριακού εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, να έχουν ενισχυθεί και τα ποσοστά τους να ξεπερνούν το 60-65% και να επανέρχεται στην ψευδοβουλή των κατεχομένων το κόμμα των εποίκων μετά από δεκαετίες.»

Δήλωση Υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά

 

Ως πλήγμα στις προσπάθειες για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση χαρακτήρισε ο Στ.Μαλάς αρνητικές τις εξελίξεις στα κατεχόμενα λόγω του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας ψευδοβουλής, σημειώνοντας πως προκαλούν απαισιοδοξία. Υπήρξε, πρόσθεσε  μεγάλο ποσοστό αποχής και μείωση των ποσοστών εκείνων των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της λύσης, και πρόσθεσε:
«Ο ρόλος της Τουρκίας είναι ασφαλώς καθοριστικός για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη λύση. Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει. Αυτός που χειρίζεται το Κυπριακό, μη ξεχνούμε, και συνομιλητής του απερχόμενου προέδρου, είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, αντίθετα, θα πρέπει τάχιστα να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο σύνολό του το υλικό που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις. Αυτή θα πρέπει να είναι η δική μας απάντηση στις αρνητικές εξελίξεις στα κατεχόμενα. Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί θετικά, τότε θα είναι διεθνώς εκτεθειμένη.»

 

ΤΟ ΔΗΚΟ 

Το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση του αναφέρει: 

«Στόχος μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους τουρκοκύπριους, μέσα από τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τη διαδικασία των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος των κατεχομένων – από την Τουρκία – εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών επιβεβαιώνει την επιβληθείσα επιρροή της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, την οποία η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως προγεφύρωμα για να επιτύχει τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο όλης της Κύπρου.

Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, για να απεγκλωβιστούν οι συμπατριώτες μας τουρκοκύπριοι, από τον στραγγαλιστικό εναγκαλισμό της Τουρκίας.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι προτάσεις του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος προτείνει:

Το διορισμό Τουρκοκύπριου πολίτη ως Προεδρικού Επιτρόπου για θέματα
Τουρκοκυπρίων.
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση διαρκούς εκστρατείας ενημέρωσης των
Τουρκοκύπριων.
Τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας
ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας στον τομέα ύδρευσης και
αξιοποίησης των υδάτινων πόρων της Κύπρου.
Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για προστασία του φυσικού
περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή άλλων φυσικών
καταστροφών.
Τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα της προστασίας της θρησκευτικής
και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Στόχος μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους τουρκοκύπριους.

Το μέλλον και η ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου του κυπριακού λαού, όπως καταγράφεται στη Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου, διασφαλίζεται μόνο μέσα από τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Κίνημα Οικολόγων


Το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση  του αναφέρει ότι «η  ενίσχυση των ακραίων και εθνικιστικών σχηματισμών στις “εκλογές” των κατεχομένων, αποτελούν μία σαφή ένδειξη όχι μόνο του κλίματος που καλλιεργείται μετά την διακοπή των συνομιλιών, αλλά και του ενεργού ρόλου της Τουρκίας που, παρεμβαίνοντας, ενισχύει το κλίμα αυτό.»

«Βεβαίως, προσθέτει,  αυτό αποτελεί πρόβλημα μόνο για όσους δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα στην κατοχική Τουρκία να παρεμβαίνει στην κυπριακή επικράτεια. Ο κ. Αναστασιάδης -κατά δήλωσή του- δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς. Ο απερχόμενος Πρόεδρος με τις επικίνδυνες ρητορικές -και όχι μόνο- ακροβασίες, αποδεικνύεται έτοιμος για περαιτέρω υποχωρήσεις, αφού βεβαίως προηγηθούν οι λεονταρισμοί και τα κενά περιεχομένου λόγια, στα οποία μας έχει συνηθίσει. Προφανώς δεν τον απασχολεί η ενίσχυση των εξτρεμιστών στα κατεχόμενα, διότι όπως είπε και στην περίφημη πλέον δήλωση του για την “ΑΟΖ” του ψευδοκράτους, αυτά τα “θέματα είναι υποθέσεις της Τουρκίας.”

Ταυτόχρονα όμως, ο ίδιος κρύβεται από τον κυπριακό λαό, γνωρίζοντας πως κάθε πρόταση που, είτε κατ`ουσία, είτε και τυπικά θα περιέχει διχοτομικές προβλέψεις, είναι μειοψηφική στην κυπριακή κοινωνία. Αρνείται τον δημόσιο διάλογο και εξαντλείται σε ομιλίες σε τελετές εγκαινίων και σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις.»

Τέλος το   Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αφού χαρακτηρίζει τις   εξελίξεις εξαιρετικά κρίσιμες προσθέτει:« Έναντι αυτών, ο τόπος χρειάζεται μία νέα πολιτική ηγεσία, ικανή να αντιμετωπίσει τον τουρκικό επεκτατισμό που στρέφεται ενάντια στους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Μία πολιτική ηγεσία που θα διεκδικήσει μία ουσιαστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για μία Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη και όχι μοιρασμένη κατά τη βούληση της Τουρκίας και όσων στο εσωτερικό, εκούσια ή μη, εξυπηρετούν το σχεδιασμό της.»