Mαλάς: «Στο παρά πέντε πριν την οριστικοποίηση της διχοτόμησης η Κύπρος»

«Η Κύπρος βρίσκεται στο παρά πέντε πριν την οριστικοποίηση της διχοτόμησης, υποστήριξε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Μαλάς σε Διάσκεψη  Τύπου που παραχώρησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Αθήνα.imagew-2.aspx

Ο κ. Μαλάς σημείωσε ότι διεκδικεί την Προεδρία καθώς θεωρεί ότι πρεσβεύει μια διαφορετική και ρεαλιστική απάντηση για το μέλλον της Κύπρου, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Σύμφωνα με τον κ. Μαλά η Κύπρος καλείται το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα στοιχήματα για το μέλλον της.

Το πρώτο αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του. Ο κ. Μαλάς σημείωσε ότι το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά μας απομάκρυνε από τη λύση, την ίδια ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική οικονομικοπολιτικής ενσωμάτωσης των κατεχομένων και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, λόγω των χειρισμών της, η κατοχική δύναμη βρέθηκε στο απυρόβλητο από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ. Αυτό, σημείωσε, αποτυπώνεται στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ της οποίας τα συμπεράσματα δεν συνάδουν καθόλου με το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη.

«Αν μας μείνει οριστικά η διχοτόμηση και η κατοχή θα είναι η απαρχή μιας νέας εποχής ανασφάλειας και περιπετειών για τον τόπο μας. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση, η μεγαλύτερη ήττα για το λαό μας και την ιστορία του τόπου», σημείωσε ο κ. Μαλάς.
Παράλληλα, ο κ. Μαλάς σημείωσε ότι η δική του πρόταση διαχείρισης του Κυπριακού χαρακτηρίζεται από τρία βασικά σημεία: α) αξιοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες τα τελευταία εννέα χρόνια, β) διασφάλιση των θέσεων που καταγράφονται στο Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και οι οποίες περιλαμβάνουν θετικές θέσεις, όπως η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα λύσης και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων εντός σύντομου χρονοδιαγράμματος, γ) Διαπραγμάτευση των εναπομεινάντων βασικών θεμάτων με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία.

Το δεύτερο στοίχημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαλάς αφορά το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. «Όντως βγήκαμε τυπικά από το μνημόνιο και καταγράφεται ανάπτυξη, αλλά πρέπει να διερωτηθούμε για το ποιος πλήρωσε το τίμημα, πώς θα επιμεριστούν τα οφέλη από την όποια ανάπτυξη και πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθεί η οικονομία σε νέα κρίση».

Ο κ. Μαλάς ανέλυσε το οικονομικό του πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει: κονδύλια για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής και της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος, εφαρμογή του ΓΕΣΥ και διατήρηση των ημικρατικών οργανισμών στο κράτος με εκσυχρονισμό της λειτουργίας τους.
Επιπλέον, ο υποψήφιος Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για τουλάχιστον ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σε σχετική ερώτηση για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, ο κ. Μαλάς σημείωσε ότι χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για έλλειψη πολιτικής βούλησης. Υποστήριξε ότι θα έπρεπε να επιμείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά να μεταφερθούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών, κάτι που θα ανάγκαζε και την Τουρκία να εκφράσει τις πραγματικές της θέσεις.

Επιπλέον, τόνισε ότι η στάση της ελληνικής πλευράς ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά ως τον κύριο εκφραστή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τέλος, υποστήριξε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να διαμορφώσουν μια ενιαία ασπίδα ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού κι αυτό, είπε, δεν γίνεται με οπλικά συστήματα, διευκρινίζοντας ότι δεν χαιρέτισε την εμφάνιση των ελληνικών F-16 στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου αλλά συνεχάρη το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων.
Ο κ. Μαλάς είχε σήμερα επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.