Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων πρώην Λαϊκής καταγγέλλει τον ΥΠΟΙΚ για παραποίηση στοιχείων


Για απόκρυψη ή παραποίηση στοιχείων και για εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών κατηγορεί τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Πρώην Λαϊκής Τράπεζας, σε σχέση με συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με την ΕΤΥΚ και δήλωσή του για την αποζημίωση των ταμείων προνοίας που υπέστησαν ζημιά από το κούρεμα του 2013.imagew-2.aspx

Ο Σύνδεσμος αναφέρεται στη θέση του κ. Γεωργιάδη περί της πρώτης αποκατάστασης των ζημιών από το κούρεμα (€763 εκατ.) σε ποσοστό 52,5% που αντιστοιχεί σε €400 εκατ. αντί €227 εκατ. που είχαν καταβληθεί. «Τα υπόλοιπα 173 εκατ. τι έγιναν;» διερωτάται ο Σύνδεσμος.

Χαρακτηρίζει δε ως «υπουργικές μαθηματικές αλχημείες» την αναφορά Γεωργιάδη, λέγοντας ότι ο αριθμός των επηρεαζομένων είναι πολύ μεγαλύτερος από 1.900 τραπεζικά στελέχη.

«Είναι δυνατόν οι δύο τράπεζες (Κύπρου και Λαϊκή) με συνολικό αριθμό υπαλλήλων κάτω από 6.000 να είχαν 1.900 ή έστω 1.100 ανώτατα ή ανώτερα διοικητικά στελέχη; Σας πληροφορούμε κ. Υπουργέ (είμαστε σίγουροι άλλωστε ότι το γνωρίζετε) ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επηρεαζόμενων είναι απλοί υπάλληλοι, χαμηλής ή μεσαίας βαθμίδας, που απλώς είχαν την ατυχία να έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Χαρακτηρίζει ως «σαθρή δικαιολογία» τη θέση του Υπουργού ότι αν υλοποιούσε τη δέσμευση, την οποία ανελάμβανε με την επιστολή του στις 23/5/2013, τα  μέλη των Ταμείων Προνοίας θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση από τους καταθέτες, υπενθυμίζοντας πως στους καταθέτες δόθηκε το δικαίωμα συμψηφισμού των καταθέσεών τους πριν το κούρεμα με τυχόν δανειακές τους υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζει ότι ο Υπουργός, ως ο ίδιος μέλος της Αρχής Εξυγίανσης, έδωσε την έγκρισή του ώστε ποσά τα οποία ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς στο όνομα δικηγορικών γραφείων, ελεγκτικών γραφείων και ναυτιλιακών εταιρειών να επιμεριστούν στους διάφορους δικαιούχους/πελάτες των γραφείων αυτών, με ισχύ μάλιστα και του ωφελήματος του συμψηφισμού με δανειακές υποχρεώσεις τους και ότι με διάταγμά του εξαιρέθηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες και όχι τα ταμεία προνοίας.

«Άρα διακριτική ευχέρεια για προστασία των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εργαζομένων υπήρχε. Αυτό που δεν υπήρχε ήταν η πολιτική βούληση. Γιατί έγινε αυτό;», διερωτάται ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Ο νοών νοείτω.»

Αναφορικά με τη θέση του Υπουργού ότι αποφεύχθηκαν οι απολύσεις στον τραπεζικό τομέα, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μισή αλήθεια και υποστηρίζει πως η επιστολή Γεωργιάδη στις 25 Μαρτίου 2013 στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία δεσμευόταν ότι η απώλεια ΟΛΩΝ των μελών των Ταμείων Προνοίας θα περιοριζόταν σε 25%, «αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για αποδοχή του τότε Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης, άρα και στην αποφυγή απολύσεων».

«Μόνο που τώρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτές οι δεσμεύσεις σας ήταν απλώς μια ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ των τραπεζικών υπαλλήλων», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, ο οποίος διερωτάται τι περικοπές έγιναν στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα (υψηλές συντάξεις, εφάπαξ) τόσο στον εαυτό του όσο και στα άλλα ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.
Τέλος, ο Σύνδεσμος διερωτάται πότε λήφθηκε η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για επιβολή ανώτατου ποσού αποζημίωσης των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας.

«Αν ήταν εξ αρχής η πρόθεσή του, η απουσία της παραμικρής έστω αναφοράς σε αυτό (σε σειρά επιστολών του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και σε τοποθετήσεις του στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής), μπορεί να εκληφθεί ως συνειδητή πρόθεσή του να
εξαπατήσει τους τραπεζικούς υπαλλήλους για να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Αν η απόφαση είναι πρόσφατη, ερωτούμε ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση, η οποία τέσσερα χρόνια μετά έρχεται, με έωλα επιχειρήματα, να ανατρέψει τις δεσμεύσεις της, με βάση τις οποίες πήραμε αποφάσεις καθοριστικές για τη ζωή μας;», καταλήγει ο Σύνδεσμος.