Α.Αδάμου:Προτεραιότητα της Τουρκίας, η αναγνώριση του ψευδοκράτους


Προτεραιότητα της Τουρκίας παραμένει η αναβάθμιση και η αναγνώριση του ψευδοκράτους και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται μεθοδικά, στοχεύοντας στην απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω και της διαρκούς αμφισβήτησης των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμος Αδάμου.imagew-1.aspx

Σε επιμνημόσυνο λόγο του απόψε, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης – Λευκωσία στο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι τελευταίες κινήσεις της τουρκικής πλευράς που αφορούν σε εξαγγελίες για δήθεν παραχώρηση δικαιώματος επιστροφής σε κάποιες ομάδες προσφύγων.

Τέτοιες κινήσεις, συνέχισε, στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινότητας και αποτελούν ύστατη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για δημιουργία εντυπώσεων, μετά την απαράδεκτη στάση της στην πρόσφατη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Με θλίψη ωστόσο διαπιστώνουμε, είπε, πως 43 τόσα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, ο αγώνας μας παραμένει αδικαίωτος. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες, σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρακολουθήσαμε ακόμα μια προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος να καταλήγει σε αδιέξοδο, χάρις στη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, καθώς για άλλη μια φορά, η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν επέδειξε καλή διάθεση, αλλά διατήρησε τις γνωστές άτεγκτες θέσεις της, διαλύοντας κάθε ελπίδα για εποικοδομητικό διάλογο και πιθανές συγκλίσεις.

“Είναι ξεκάθαρο πως επιδίωξη της Τουρκίας παραμένει η εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου προς επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων της που αφορούν στο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει εντός του μουσουλμανικού κόσμου και που σχετίζονται άμεσα με τις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής”, πρόσθεσε.

Η πλευρά μας, όμως, συνέχισε, δεν πτοείται από τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και τεχνάσματα. Κρατώντας ψηλά το λάβαρο του αγώνα για δικαίωση, τόνισε, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες – για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις, για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους, ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους σε όλη την επικράτεια του νησιού μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνουμε και πάλι έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, για άσκηση ουσιαστικών πιέσεων προς την Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει τους πονηρούς σχεδιασμούς της και να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

“Ως πρώτο βήμα, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει εντονότερες πιέσεις προς την Τουρκία για την επίλυση του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. Η κατοχική δύναμη πρέπει να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς και προσκόμματα τη διενέργεια εκταφών σε ούτω καλούμενες στρατιωτικές περιοχές”, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, σημείωσε, θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση σε ερευνητές στα αρχεία του τουρκικού στρατού, ώστε να συλλεχθούν στοιχεία για τις περιπτώσεις εκτελέσεων αιχμαλώτων, καθώς και για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των φρικτών εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε και των συνεπακόλουθων ευθυνών της.

Η συνεργασία της Τουρκίας προς επίλυση αυτής της τραγικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος, είπε, θα αποτελούσε και ένα ουσιαστικό βήμα οικοδόμησης θετικότερου κλίματος. “Ελπίζουμε ότι με το διορισμό και του Μόνιμου Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους, θα ασκηθεί επιπλέον πίεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί και να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην αγωνία των συγγενών”, πρόσθεσε.

Είπε ότι η Μόρφου, όπως και τόσες άλλες μαρτυρικές περιοχές, πλήρωσε βαρύ τίμημα, κατά το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974. “Μακρύς ο κατάλογος των πεσόντων και αγνοουμένων Μορφιτών που μνημονεύουμε σεμνά απόψε. Μακρύτερος ακόμα ο κατάλογος των Μορφιτών που έκλεισαν τα μάτια στην προσφυγιά, με τον καημό της επιστροφής στην αγαπημένη τους πόλη. Άλλοι τόσοι Μορφίτες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην προσφυγιά, γαλουχημένοι με τις εικόνες, τις παραδόσεις και τα έθιμα μιας γης που δεν γνώρισαν, αλλά που αναβιώνει καθημερινά μέσα από τις θύμησες και τις αφηγήσεις των παλαιοτέρων”, ανέφερε.

Σήμερα, καθώς για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είπε ο κ. Αδάμου, οφείλουμε να επιδείξουμε ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα, αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα των πεσόντων και αγνοουμένων ηρώων της Μόρφου και από την καρτερικότητα, την πίστη και υπομονή των οικείων τους.

“Ευχή μας, όπως σύντομα εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας, ώστε να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την τραγικότερη πτυχή του Κυπριακού. Παράλληλα, ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας για συνέχιση του δύσκολου αγώνα μας για επικράτηση των δικαίων του λαού μας. Σεβόμενοι τους νεκρούς μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στα ίδια ιδανικά, καθώς η θυσία τους σαν φάρος φωτίζει την πορεία προς τη λύτρωση”, κατέληξε.