Το Λονδίνο εξέφρασε τις «ανησυχίες » του για τις «ενέργειες» Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει εκφράσει στην τουρκική κυβέρνηση τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τα σχέδια διενέργειας τουρκικών εμπορικών σεισμικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου.lords_607_364_577_324

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε τη Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων η Υφυπουργός Εξωτερικών Βαρόνη Άνελεϊ σε σχετική ερώτηση του Λόρδου Χάρις του Χάρινγκεϊ.

Το Εργατικό μέλος της Βουλής των Λόρδων είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το ποιες διπλωματικές παραστάσεις έχουν γίνει από το Λονδίνο προς την τουρκική κυβέρνηση για τα σχέδια δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις πρόσθεσε στην απάντησή της ότι «αυτή η συνεχιζόμενη διαμάχη θέτει σε κίνδυνο τις στηριζόμενες από τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθειες να επιτευχθεί μία συνολική λύση».

Η Βαρόνη Άνελεϊ ανέφερε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να προτρέπουν τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις και πως η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει δυνατά την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης.

Ο Λόρδος Χάρις είχε ρωτήσει επίσης «ποιες είναι οι επιπλοκές των ενεργειών της κυβέρνησης [της Τουρκίας] ως προς τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεως».

Η απάντηση της βαρόνης ως προς αυτό ανέφερε πως οι υποχρεώσεις της Βρετανίας παραμένουν αμετάβλητες.