*H πέμπτη φάλαγγα…

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Ο όρος «πέμπτη φάλαγγα» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1936, κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, από τον Εμίλιο Μόλα, στρατηγό των Εθνικιστών, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την τακτική του κατά την πολιορκία της Μαδρίτης, όταν οι τέσσερις φάλαγγες οι οποίες διοικούσε πλησίαζαν προς την πόλη, απάντησε πως μια «πέμπτη φάλαγγα» από κατοίκους της Μαδρίτης, οπαδούς της πλευράς του, θα υποστήριζε τις κινήσεις του και θα υπονόμευε τους Δημοκρατικούς μέσα από την πόλη.

Εκτοτε ο όρος χρησιμοποιείται  συχνά για πολιτικούς λόγους.Για όσους συστοιχίζονται πίσω από την οργανωμένη προπαγάνδα επ’ωφελεία του εχθρού.Μάχονται  «οργανωμένα» ή και σε διατεταγμένη υπονομεύοντας  το φρόνημα ή και την ικανότητα των αμυνομένων, με διασπορά ψευδών ειδήσεων, με υλικό που χαλκεύεται σε ξένα και εγχώρια κέντρα για να απαξιωθούν όσοι αρνούνται την άλωση, την υποταγή  και την αλλοτρίωση.  Εκείνοι που, ενώ οι τέσσερις φάλαγγες πολιορκούν φανερά τη χώρα, δρουν μυστικά (ενίοτε και φανερά)  πίσω από τις γραμμές των «πολιορκημένων». Αναπαράγουν την εχθρική προπαγάνδα, υπονομεύουν το ηθικό, αποδιοργανώνουν την αντίσταση.

Στην εποχή μας είναι και τα διάφορα  λόμπι, οι  «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» οι επικεφαλής των οποίων υποκινούνται από ξένα κέντρα και  λογοδοτούν σε αυτά.Στήνονται ομάδες και πλατφόρμες προπαγανδιστών  προκειμένου να επιβάλουν τη σιωπή, για να μην φτάνει στα αυτιά του λαού η φωνή της αλήθειας.

Είναι αυτοί που με το πρώτο νεύμα των εκπροσώπων της Αστερόεσσας και του Φόρειν όφις επι εποχής σχεδίου Ανάν το 2004, έτρεξαν να πάρουν τον κατάπτυστο τίτλο των oppinion leaders, να κυκλοφορούν  παραμάσχαλα τα λευκοπράσινα βιβλιαράκια των UNOPS, να πιππιλίζουν στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά παράθυρα  τα από καιρό κατασκευασμένα «θετικά σημεία» , και να δικαιολογούν τον χρηματισμό από την USAID  και τους εισπράξαντες τα αργύρια .

Και σήμερα, εν έτει 2016 ακονίζουν το σχέδιο τους οι τέσσερις φάλαγγες:Τουρκία, ΗΠΑ, Βρετανία και η κλίκα του νοτιοκορεάτη απερχόμενου Γ.Γ.του ΟΗΕ, σφιγγει τα λουριά στους «πολυορκημένους». Η πέμπτη φάλαγγα εντός των τειχών ακούει και υπακούει.Εχουν αυτοί τα μέσα  και το βαρύ πυροβολικό να φοβερίσουν  τους ηδη  τρομαγμένους από τον οικονομικό στραγγαλισμό «πολυορκημένους».

Απειλεί ο Ερντογάν, αναπαράγει τις απειλές η φάλαγγα.Εκβιάζει ο Ειντε, «καλά να μας κάνουν» ουρλιάζει η φάλαγγα, «ας δεχοσασταν το σχέδιο Ανάν».Καθορίζει τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας ο Τσαβούσογλου και σπεύδει ο «φίλος » του ηγέτης μιας μεταλλαγμένης Αριστεράς να διακηρύξει πως « μα η Τουρκία δεν δέχεται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας…». Απειλεί ο  τάχα μου ειρηνοποιός Ακιντζί : « μα ξέρετε εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα εκεχερεία ….» αφήνοντας δόλια υπονοούενα να επικρέμμονται πάνω από τα κεφάλια των πολυορκημένων.Απο   κοντά και ο ηγέτης της μπλε παράταξης , επιτίθεται στους ακραίους στους δήθεν απορριπτικούς επειδή δεν θέλουν  διάλυση της Κ.Δ. Κατακεραυνώνει όσους φωνάζουν πως δεν μπορεί η μειοψηφία του 18% χειραγωγημένη από την κατοχική Τουρκία  να καθορίζει τη βούληση της πλειοψηφίας του 80% .«Εκάμαμεν τζιαι εμεις πολλά …»αντιτάσσει η φαλαγγα και προσπαθεί ενα ποινικό αδίκημα να το συγκρίνει, ταυτίσει και εξισώσει με τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ανησυχούν οι «πολυορκημένοι» όταν ανοίγει το στόμα της η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και μιλά για πρόοδο και αποφασιστικότητα των δύο ηγετών.Οι ανησυχίες δεν είναι  αβάσιμες ούτε και τυχαίες.

Γιατί όσοι  άκουσαν  το ηχητικό ντοκουμέντο της υποκλαπείσας τηλεφωνικής συνομιλίας της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόριας Νούλαντ, με τον τότε  πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία( και τώρα στην Αθήνα)  Τζέφρι Πάιατ, πως οργάνωναν  το πραξικόπημα στην Ουκρανία και κατόρθωσαν να ανατρέψουν τον ρωσόφιλο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς,ξέρουν πως κάτι τέτοια μπορεί να τα εφαρμόσουν και αλλού. Και  αντιλαμβάνονται πως λειτουργούν οι φάλαγγες.Αλλα φευ,  μέσα από αυτή την συνομιλία (Νούλαντ-Πάιτ) εντυπωσίασε  και η κραυγαλέα αποκάλυψη του ρόλου αυτού του  Νοτιοκορεάτη γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ως εκτελεστικού οργάνου της αμερικανικής πολιτικής και ποιούς δυτικούς διπλωμάτες θα έστελλε εκεί για να δέσει το πραξικόπημα.

Η φάλαγγα όμως σιωπά και καθόλου δεν ανησύχησε τι κουβάλησε στις αποσκευές της η περιβόητη Νούλαντ κατα την τελευταία επίσκεψη της στην Κύπρο.Αντίθετα άστραψε και βρόντηξε επειδή η  Μαρία Ζαχάροβα του Ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως πρέπει να σταματήσουν οι έξωθεν πιέσεις  και οι εκβιασμοί του κυπριακού λαού.

 

***

*(Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, πολεμικός ανταποκριτής εκείνον τον καιρό στην Ισπανία,  χρησιμοποίησε τον όρο ως τίτλο του μοναδικού ολοκληρωμένου θεατρικού του έργου (Η Πέμπτη Φάλαγγα), το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή «Η πέμπτη φάλαγγα και οι πρώτες σαράντα εννιά ιστορίες» (The Fifth Column and the First Forty-Nine Stories)