Προετοιμασίες για την τριμερή συνάντηση Ελλάδς-Κύπρου -Αιγύπτου

ÓÁÌÁÑÁÓ Á  ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ ÍΟι περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένων των τουρκικών παραβιάσεων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου και στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδηςο Ελληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαρας ο οποίος έφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αλ Σίσι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο το απόγευμα για την Αίγυπτο, θα παρακαθίσει σε τριμερή Σύνοδο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η τριμερής συνεργασία σε διεθνή φόρα και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής της, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και η παρούσα φάση του Κυπριακού, το Παλαιστινιακό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και άλλα ζητήματα.

Στις 8 Νοεμβρίου το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο αλ Σίσι και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Προέδρου αλ Σίσι και του Πρωθυπουργού Σαμαρά.

Αργότερα, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ  έφθασε   γύρω στις 18:10 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο ενόψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, το Σάββατο στο Κάιρο.Τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και άλλοι αξιωματούχοι.

Στο αεροδρόμιο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Σαμαράς δεν προέβη σε δηλώσεις