Οι Σαουδάραβες έστειλαν στρατεύματα στην Τουρκία

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

petrosΣε τεντωμένο σχοινί παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αφού σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα, που αναρτήθηκε το Σάββατο στις 14:45 και ανανεώθηκε στις 16:48 ώρα Μόσχας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία θα επιτρέψει την προετοιμασία χερσαίας επιχείρησης.

«Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ήταν εξ αρχής υπέρ μιας χερσαίας επιχείρησης», – είπε, σημειώνοντας ότι αν τύχει επεξεργασίας η στρατηγική, οι χώρες είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση. Οι Σαουδάραβες έστειλαν στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ «κατασκόπους» (δυνάμεις κατόπτευσης) και αναμένεται ότι στη συνέχεια θα αναπτυχθούν στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax», το οποίο επικαλείται αναφορά στην εφημερίδα The Independent.

Όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσον τα Σαουδαραβικά στρατεύματα θα εισέλθουν στο συριακό έδαφος από την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτό «είναι μόνο επιθυμία.” και ότι ακόμα δεν υπάρχουν σαφή σχέδια για το θέμα αυτό ».

Γίνεται αντιληπτό ότι Σαουδική Αραβία και Τουρκία «ερωτοτροπούν» με το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής τους στη Συρία, ένα ενδεχόμενο που θα πυροδοτήσει νέες διαστάσεις στη σύρραξη, αφού οποιαδήποτε δική τους ανάμιξη δεν είναι επιθυμητή από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και θα πρόκειται ασφαλώς για άλλη μια εγκληματική καταπάτηση κάθε διεθνούς αρχής.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ρωσία θα υποχρεωθεί να απαντήσει ρηξικέλευθα και κυριολεκτικά «θα λιώσει» όποιον διανοηθεί να διαπράξει ένα τέτοιο σφάλμα. Νομικά είναι πλήρως καλυμμένη, όπως και απέναντι στη Σαουδική Αραβία, που μπορεί να εξαφανιστεί από τον χάρτη με μια βροχή πυραύλων, ακόμα και από την Κασπία.

Βεβαίως, για την Τουρκία, όση στήριξη και να έχει από τις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι πολύ ζοφερά και στο εσωτερικό της και με τα γνωστά προβλήματα με Κούρδους, Ελλάδα, Κύπρο, αλλά επιπρόσθετα σε ενδεχόμενη γενίκευση της σύρραξης σίγουρα θα βρεθεί και απέναντι από το Ιράν, που δεν είναι μια ευκαταφρόνητη δύναμη από πολλές πλευρές.

Η Ρωσία κάνει βήματα ειρήνευσης και επιθυμεί πραγματικά ειρήνη στην περιοχή και σεβασμό διεθνών αρχών, αλλά ταυτόχρονα είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή για να απαντήσει και σε πόλεμο σε δύο ή περισσότερα μέτωπα. Το μέτωπο των λαών ήδη το έχει κερδισμένο και κάθε φορά είναι περισσότεροι αυτοί που είναι στο πλευρό της και στο πλευρό του Πούτιν.

Είναι αξιοπερίεργο σε τέτοιες στιγμές ποιός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διπλωματίας για αποσόβηση τέτοιων «παιχνιδιών με τη φωτιά», που παίζονται στην περιοχή.

Είναι πασιφανές ότι ο «παλιός κόσμος» των τελευταίων 25 χρόνων ξεψυχά, αλλά ακόμα δεν έχει παραδώσει τα όπλα και συνεχίζει να εξυφαίνει σενάρια και σχέδια, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτό που ήδη πέτυχε, είναι να ετοιμάσει τους νεκροθάφτες του σε όλο τον κόσμο.