Μενέντεζ προς Μπάιντεν:Καλέστε την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κυπριακή ΑΟΖ

Ρ.Μενέντεζ.Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, της Γερουσίας,Ρόμπερτ Μενέντεζ, εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για το ζήτημα της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρο και τον καλεί να εγείρει το θέμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αγκυρα.
Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία στις 20 Νοεμβρίου, μετά το Μάρόκο και την Ουκρανία.
«Η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση των γεγονότων από την Τουρκία απαιτεί άμεση απάντηση», γράφει ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που προτρέπει τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν να ζητήσει από τον Ερντογάν «άμεση απόσυρση από την ΑΟΖ της νήσου».
«Οι Κύπριοι χρειάζονται τη σθεναρή φωνή σας για το θέμα αυτό, για να προτραπεί ο πρόεδρος Ερντογάν να αποσυρθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου, έτσι ώστε οι συνομιλίες για την επανένωση να επαναληφθούν. Η ενεργός συμμετοχή σας στο κυπριακό δημιούργησε νέες ελπίδες για τις συνομιλίες, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο από τις παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο», γράφει στην επιστολή του ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας παραθέτει τις τουρκικές ενέργειες που οδήγησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην απόφαση να αναστείλει την συμμετοχή του στις συνομιλίες.
«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρος για 40 χρόνια, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχοντας παρεμποδίσει ενεργά στο διάστημα αυτό τα δικαιώματα του κυπριακού λαού να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους της χώρας του, και έχει παρατείνει την ταλαιπωρία του, με την υποστήριξη της αδιαλλαξίας των τουρκοκυπριακών θέσεων, σ’ όλες τις προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφέροντας ότι η Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δημόσια καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας, επισημαίνει στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να συνταχθούν με τη διεθνή κοινότητα καλώντας την Τουρκία να αποσυρθεί άμεσα από την διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου και να συμφωνήσει να εργαστεί για μία τουρκοκυπριακή θέση που θα επιδιώκει τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως συμφωνήθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου».
Καταλήγοντας, στην  επιστολή του ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθυμίζει στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τους Ελληνοκύπριους και του Τουρκοκύπριους στις προσπάθειες τους να επιτύχουν αυτό το στόχο και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να επανεμπλακούν σε έντιμες και παραγωγικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίας αργά  σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει η  τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.