Παγκόσμιος συναγερμός:Aπο Σαουδική Αραβία ο δολοφόνος-βομβιστής της Κωνσταντινούπολης

Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ήταν ο άνθρωπος που σκόρπισε χθες το θάνατο στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

newego_LARGE_t_1101_54620112_type12128

Η στιγμή της έκρηξης στην πλατεία Σουλταναχμέτ, όπως την κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, και οι δέκα νεκροί ήταν τουρίστες. Νωρίτερα, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι εννέα από τους νεκρούς ήταν Γερμανοί υπήκοοι. Ο κ. Νταβούτογλου έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Το υπουργείο Εξωτερικών του Περού ανακοίνωσε ότι ο δέκατος νεκρός είναι υπήκοος της χώρας ενώ μια Περουβιανή τραυματίστηκε.

Από την επίθεση δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα στους οποίους οι εννέα ήταν Γερμανοί πολίτες και ένας υπήκοος από το Περού, ενώ τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αρχικά, γινόταν λόγος για 11 νεκρούς, ωστόσο σε νεότερη ενημέρωση ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε στους δέκα. Παρότι οι αρχικές πληροφορίες και η ενημέρωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν λόγο για «Σύρο καμικάζι», σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet ο δράστης είναι ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία. Έπειτα από τις έρευνες για τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και όπως επισημαίνει το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας, διαπιστώθηκε πως ο βομβιστής ήταν τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους.
«Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών έφθασαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης, που αποκλείσθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος», δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς».
Γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες περιλαμβάνονται στους τραυματίες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ενώ εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ομάδα γερμανών τουριστών βρισκόταν την περιοχή την ώρα της έκρηξης, αλλά δεν είναι σαφές εάν γερμανοί τουρίστες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων.

Η έκρηξη έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές απειλές για την ασφάλειά της.

Τον Οκτώβριο, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης στην Άγκυρα, που ζητούσε να δοθεί ένα τέλος στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή PKK και της τουρκικής κυβέρνησης. 99 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 240 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις αυτές.
Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Κράτος δραστηριοποιείται στο γειτονικό Ιράκ. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύσουν επιθέσεις σε θέσεις που κατέχει το ΙΚ από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία. Οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται κατά του ΙΚ σε μια περιοχή μεταξύ του βόρειου Ιράκ και της Συρίας.