Σουηδία: Η Αστυνομία απέκρυψε περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων σε φεστιβάλ μουσικής

H αστυνομία της Σουηδίας παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι απέκρυψε από τους πολίτες και τα ΜΜΕ τις πληροφορίες σχετικά με 15 περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων που καταγράφηκαν σε ένα φεστιβάλ μουσικής και οδήγησαν στη σύλληψη σχεδόν 100 ανδρών, στην πλειονότητά τους ξένων υπηκόων, σύμφωνα με μια εφημερίδα.

epa05033326 Swedish police stand by police cars outside a house used as a temporary shelter for asylum seekers in Boliden in northeastern Sweden on 19 November, 2015, after police raided the house. A man suspected of planning terror crimes in Sweden has been arrested on 19 November, Swedish Security Service (SAPO) confirms. Swedish media had Thursday morning published the photo of the alleged suspect, Mutar Muthanna Majid, reporting that he has fought alongside 'Isis' in Syria. EPA/ROBERT GRANSTROM/TT SWEDEN OUT

Αυτές οι αποκαλύψεις έγιναν μετά το σάλο που προκλήθηκε από την ολιγωρία που επέδειξε η αστυνομία της Κολονίας στο να δημοσιοποιήσει το εύρος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.

Στην περίπτωση της Σουηδίας, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ We Are Sthlm, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Αύγουστο του 2014 και 2015 και θεωρείται από τους έφηβους το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

“Θα έπρεπε σίγουρα να έχουμε αποκαλύψει αυτήν την πληροφορία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το γιατί δεν έγινε αυτό, απλά δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι περίπου 100 άνδρες είχαν εκείνη την εποχή προφυλακιστεί καθώς είχαν επιτεθεί εναντίον 15 νεαρών κοριτσιών” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, ο Βαργκ Γκίλαντερ.

Μετά το τέλος των φεστιβάλ και τις δύο χρονιές, η αστυνομία είχε επιβεβαιώσει ότι καταγράφηκαν “σχετικά λίγες αξιόποινες πράξεις και (οι αρχές είχαν προχωρήσει) στη σύλληψη (σχετικά) λίγων προσώπων σε σύγκριση με τον αριθμό των συμμετεχόντων” επισήμανε ο Γκιλάντερ. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία καταδίκη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η εφημερίδα Dagens Nyheter, που ήταν το πρώτο μέσο που έμαθε για το σκάνδαλο, έγραψε ότι οι φερόμενοι δράστες ήταν στην πλειονότητά τους ανήλικοι αιτούντες άσυλο, που δεν συνοδεύονταν από ενήλικες. “Εξοργίζομαι πολύ όταν βλέπω ότι νεαρές γυναίκες δεν μπορούν να παραστούν σε ένα φεστιβάλ μουσικής χωρίς να τις ενοχλήσουν, να τις παρενοχλήσουν σεξουαλικά και να τους επιτεθούν” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη. Το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ενημέρωσε τους πολίτες συνιστά, σύμφωνα με τον ίδιο, “ένα πρόβλημα δημοκρατίας για τη χώρα μας”.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Κολονίας ανέφερε  ότι οι ξενοφοβικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Κυριακή  στη γερμανική πόλη διοργανώθηκαν μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης με εκκλήσεις της ακροδεξιάς για συμμετοχή σε “περιπάτους” στο κέντρο της πόλης.

“Στις τέσσερις περιπτώσεις επιθέσεων (με στόχο Σύρους, Πακιστανούς και Αφρικανούς) ξεκινάμε από την υπόθεση ότι συνδέονταν με τους λεγόμενους “περιπάτους””, δήλωσε ο επικεφαλής του ποινικού τμήματος της αστυνομίας της Κολονίας, Νόρμπερτ Βάγκνερ, ο οποίος ανακοίνωσε την ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας από τη Δευτέρα στην πόλη και ιδίως κοντά στον καθεδρικό ναό.

Την Κυριακή το  βράδυ, έξι Πακιστανοί, τρεις από τη Γουινέα, δύο Σύροι καθώς και ένας άνδρας αφρικανικής καταγωγής η εθνικότητα του οποίου δεν διευκρινίστηκε, υπήρξαν θύματα τεσσάρων ξεχωριστών επιθέσεων στο κέντρο της Κολονίας.

Η αστυνομία ανέκρινε περίπου 153 υπόπτους χθες και αναγνώρισε 13 πρόσωπα που ήταν ήδη γνωστά για παραπτώματα και συνδέονται με την ακροδεξιά καθώς και 18 άλλους που προέρχονται από το περιβάλλον των “μοτοσικλετιστών” και κυρίως από τη συμμορία των “Hells Angels” ή των “καθαριστών του δοχείου νυκτός”.

Δεν έγινε καμία σύλληψη, διευκρίνισε η αστυνομία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις εκκλήσεις για συμμετοχή στους περιπάτους στο κέντρο της πόλης είχαν κάνει άτομα που προέρχονται από κύκλους των “χούλιγκαν” και αναμεταδόθηκαν από ομάδες όπως η “Altstadt Spaziergaenge” (περίπατοι στην παλιά πόλη) ή η “Armlaenge”,(μακρύς βραχίονας) μια αναφορά στις λέξεις που χρησιμοποίησε η δήμαρχος της Κολονίας καλώντας ιδιαίτερα τις γυναίκες να τηρούν “μια κάποια απόσταση, μεγαλύτερη από το άνοιγμα του βραχίονα” από αγνώστους ώστε να προστατευθούν από επιθέσεις.

Περισσότερες από 500 μηνύσεις, το 40% των οποίων αφορά σεξουαλικές επιθέσεις, έχουν υποβληθεί έπειτα από την  παραμονή Πρωτοχρονιάς στη διάρκεια της οποίας δεκάδες νεαροί άνδρες, στην πλειονότητά τους ξένης καταγωγής, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν σε γυναίκες σε μία πλατεία του κέντρου της Κολονίας ανάμεσα στον κεντρικό σταθμό και τον καθεδρικό ναό.

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους πολιτικούς ηγέτες να μην χρησιμοποιούν τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Πρωτοχρονιά στην Κολονία και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης για να τροφοδοτήσουν την αντιμεταναστευτική ρητορική.