Γερμανία:Οι σεξουαλικές επιθέσεις διχάζουν

Οι σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία ξύπνησαν για άλλη μια φορά το «τέρας» της ξενοφοβίας στην Ευρώπη και δίχασαν βαθιά τη Γερμανία. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εφημερίδας της χώρας έδειξαν την εμπάθειά τους και δέχτηκαν επικρίσεις για τα ρατσιστικά πρωτοσέλιδά τους ενώ ομάδες ακροδεξιών αποφάσισαν σήμερα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, λιντσάροντας πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.newego_LARGE_t_1101_54618175_type12128

Η πολιτική «ανοιχτής πόρτας» της Άγκελα Μέρκελ αρχίζει να χάνει, όχι μόνο την υποστήριξη του κόσμου, αλλά και στελεχών του κόμματός της. «Η Κολωνία άλλαξε τα πάντα… Τώρα ο κόσμος αρχίζει να αμφιβάλει» είπε ο Φόλκερ Μπουφιέ, ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Μετά τη δημοσιοποίηση των επιθέσεων, η Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις, τονίζοντας ότι όσοι είναι ένοχοι για τις επιθέσεις έχασαν το δικαίωμα φιλοξενίας στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να καθησυχάσει τους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς της χώρας.
Με τον αριθμό των καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές διαμαρτυρίες κατά των προσφύγων στην Κολωνία, τις οποίες φαίνεται ότι στηρίζουν πολίτες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων. Η κατάσταση είναι «εκρηκτική» ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι στη Γερμανία έφτασαν περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες το 2015.

Την Κυριακή, μια ομάδα περίπου 20 Γερμανών επιτέθηκε σε έξι Πακιστανούς. Την ίδια ώρα, ένας Σύρος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα μετά από επίθεση πέντε ατόμων. Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν ότι εκτός από τον έλεγχο, οι γερμανικές αρχές έχουν χάσει και κάτι ακόμα… Την εμπιστοσύνη του κόσμου, κάτι το οποίο θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την ομαλή λειτουργία οποιασδήποτε κοινωνίας. Φυσικά, «ξυπνάει» και η καχυποψία. Η πολιτική ελίτ λέει την αλήθεια στους πολίτες; «Δεν περιμένω πλέον τίποτα από την αστυνομία και την πολιτική. Ούτως ή άλλως δεν κάνουν τίποτα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι. Ήθελα να γιορτάσω το καρναβάλι εδώ στην Κολωνία, αλλά θα προτιμήσω τελικά να πάω σε μια φίλη στο Βέλγιο» δήλωσε μια γυναίκα στο μικρόφωνο της Deutsche Welle.

Η λέξη «Κολωνία» έχει γίνει συνώνυμη με τους φόβους και τις προκαταλήψεις της Ευρώπης αλλά και των πραγματικών προβλημάτων που σχετίζονται με την μετανάστευση. Πριν από λίγο καιρό, οι Γερμανοί πολίτες υποδέχονταν τους μετανάστες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς με δώρα, ρούχα και κουβέρτες. Τώρα, ο σταθμός της Κολωνίας συνδέεται στο μυαλό του κόσμου με την αποκαλούμενη «Ισλαμική κουλτούρα βιασμού». Μέχρι να απαντηθούν τα δεκάδες ερωτήματα που συνδέονται με αυτή την υπόθεση, όπως γιατί η αστυνομία δεν επενέβη και γιατί δεν έχουν εντοπιστεί περισσότεροι ένοχοι, ο αναβρασμός στη Γερμανία δεν αναμένεται να κοπάσει. Το μόνο που μένει να αποδειχτεί είναι πώς η κατάσταση που διαδραματίζεται στη Γερμανία θα έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρώπη, που ήδη υψώνει φράχτες και εντείνει συνοριακούς ελέγχους.

Πρωτοσέλιδα που προκάλεσαν αντιδράσεις

Την ενόχληση των πολιτών αλλά και οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνnewego_LARGE_t_1101_54619886_type12128 προκάλεσαν τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung αλλά και του περιοδικού Focus. Η γνωστή εφημερίδα κυκλοφόρησε με τη φιγούρα μιας λευκής κοπέλας, με το χέρι ενός μαύρου άντρα να την «αγγίζει» στα απόκρυφα σημεία της.

Από την πλευρά του, το γερμανικό περιοδικό Focus εμφάνισε τη φωτογραφία μιας νεαρής λευκής γυναίκας με μαύρες παλάμες ζωγραφισμένες πάνω στο κορμί της. Και τα δύο πρωτοσέλιδα προκάλεσαν «θύελλα» αντιδράσεων, με δημοσιογράφους, πολίτες και οργανώσεις να τα χαρακτηρίζουν «εμετικά» και «βαθύτατα ρατσιστικά».