Πούτιν: Οι Τούρκοι προσπαθούν να γλείψουν τους Αμερικανούς …

 

Με πρωτοφανείς, καυστικές  εκφράσεις, αναφέρθηκε στην Τουρκία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να γλείψουν τον…πισινό της Αμερικής, ενώ υπογράμμισε ότι δεν βλέπει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Μόσχας-Άγκυρας.newego_LARGE_t_1101_54612135_type12713

«Αν οι Τούρκοι θέλουν να γλείψουν τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δεν ξέρω αν πράττουν ορθά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, κατά την ετήσια μαραθώνια συνέντευξη τύπου, ενώπιον περίπου 1.400 δημοσιογράφων, με το ακροατήριο να ξεσπά σε γέλια και…χειροκροτήματα.
Χαρακτήρισε εκ νέου «εχθρική ενέργεια» και «πισώπλατη μαχαιριά» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, από τουρκικό F-16 στην συρο-τουρκική μεθόριο με την αιτιολογία της παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά:
«Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Δεν ήταν ατύχημα. Προσπάθησαν να το καλύψουν…Αν ήταν ατύχημα, ας σήκωναν το τηλέφωνο να δώσουν εξηγήσεις. Αντιθέτως η Τουρκία κρύφτηκε πίσω από το ΝΑΤΟ» σημείωσε και εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι μετά την κατάρριψη, η Άγκυρα επικοινώνησε με τις Βρυξέλλες και όχι με τη Μόσχα ως όφειλε, ενώ διερωτήθηκε:
«Τι έχουν πετύχει; Ίσως πίστεψαν ότι θα φύγουμε τρέχοντας από την Συρία; Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα».
Όπως υπογράμμισε «είναι σχεδόν αδύνατο να διαπραγματευτεί κανείς με την Τουρκία, αφού η τελευταία δεν κάνει καμία κίνηση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων» διευκρινίζοντας ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με την τουρκική ηγεσία.
Μάλιστα σημείωσε ότι «ο Κεμάλ Ατατούρκ θα στριφογυρίζει στον τάφο του για την ισλαμοποίηση της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας».
Αναφερόμενος στη συριακή κρίση, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία έχει σε ένα βαθμό καταφέρει να ενώσει την συριακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους «που συνιστά απειλή για όλους και εμφανίστηκε για να καλύψει το κενό εξουσίας που προκάλεσε η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ».
«Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουμε (τους τζιχαντιστές), τόσο το καλύτερο. Τίποτα άλλο από πολιτική λύση στην Συρία» επεσήμανε.

«Δε νομίζω ότι χρειάζεται μόνιμη βάση στη Συρία »

Όπως είπε, η Μόσχα θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, όσο ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε αβεβαιότητα για την ανάγκη μιας μόνιμης ρωσικής βάσης σε συριακό έδαφος:
«Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει (μόνιμη) βάση…Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι χρειάζεται. Αν θελήσουμε όντως να χτυπήσουμε κάποιο στόχο, θα το κάνουμε » δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει δείξει την ικανότητά της να χτυπά στόχους σε μεγάλες αποστάσεις με τους πυραύλους της.
Σημείωσε παράλληλα ότι το ρωσικό πλάνο για την επίλυση της συριακής κρίσης συμπίπτει σε ορισμένα βασικά σημεία με το αμερικανικό και ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός για να τερματιστεί η κρίση, ωστόσο και οι δυο πλευρές θα πρέπει, όπως είπε, να κάνουν υποχωρήσεις. Πρόσθεσε ότι το μέλλον του προέδρου Άσαντ είναι στα χέρια του συριακού λαού και τόνισε:
«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στο να επιβάλει κάποιος έξωθεν τον οποιοδήποτε ηγέτη οπουδήποτε. Αυτό είναι απολύτως αντίθετο στην κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο».
Σχολιάζοντας τον συνασπισμό ισλαμικών κρατών υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας κατά των τρομοκρατών, ο Πούτιν διευκρίνισε ότι δεν τον θεωρεί εχθρικό ως προς τα ρωσικά συμφέροντα. Ωστόσο σημείωσε την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου διεθνούς μετώπου κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ακριβώς τον σκοπό σύστασης μιας νέας συμμαχίας, από την στιγμή πολλά από τα μέλη, ανήκουν ήδη στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι η Μόσχα στηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να ετοιμάσει ένα ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο -που θα συζητηθεί την Παρασκευή σε διάσκεψη για την συριακή κρίση- είναι συνολικά αποδεκτό.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα βάθυνε, αλλά ότι δείχνει σημάδια σταθεροποίησης παρά της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Είπε ότι δεν υφίσταται ανάγκη για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο καταφέρνει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τόνισε ότι οι αλλαγές προσώπων δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση.

Η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ύφεση 3,8%. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της ηγεσίας Πούτιν, ο μέσος μισθός σημείωσε πτώση.

Για την κατάσταση στην Ουκρανία εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει με το Κίεβο πρόταση ανταλλαγής κρατουμένων.

Επέμεινε ότι η Ρωσία δεν έχει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στην περιοχή κάποιοι άνθρωποι «που βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή».

Τόνισε ότι το Κίεβο δεν εφαρμόζει πλήρως τμήματα της συμφωνίας του Μινσκ που αφορούν το ειδικό καθεστώς των περιοχών στα ανατολικά της χώρας και σημείωσε ότι ο ίδιος επιθυμεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη χώρα. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός. Εκείνοι είναι (οι Αμερικάνοι) που προσπαθούν όλη την ώρα να μας πείσουν για το ποιον να ψηφίσουν» σημείωσε.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για αποκατάσταση των σχέσεών της με την Γεωργία, λέγοντας ότι η Μόσχα εξετάζει την κατάργηση των προϋποθέσεων για έκδοση βίζα για τους πολίτες της Γεωργίας.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, τον οποίο χαρακτήρισε «αξιοσέβαστο άνθρωπο» και σημείωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να βρουν εάν υπήρξαν περιστατικά διαφθοράς στον οργανισμό ποδοσφαίρου. Ο Μπλάτερ «είναι αξιοσέβαστος άνθρωπος, έχει κάνει πολλά για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σε αυτόν πρέπει να δοθεί το βραβείο Νόμπελ» είπε ο ρώσος πρόεδρος.