Ερντογάν: Τώρα «ξύπνησε» η ΕΕ αλλά δεν είναι ειλικρινής με την Τουρκία

Λέει πως δεν υπάρχει συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό 

Βολές κατά της ΕΕ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η ΕΕ άργησε πολύ να καταλάβει τον ρόλο της χώρας του στη μεταναστευτική κρίση και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «ανειλικρίνεια» σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία με την ΕΕ για το σχέδιο δράσης στο μεταναστευτικό.

Turkey Blasts

«Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης συμβαδίζει με τη δική μας ασφάλεια και σταθερότητα. Τώρα το αποδέχθηκαν αυτό. Στις συνομιλίες που είχα την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τα αποδέχθηκαν όλα αυτά. Δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία» δήλωσε με έμφαση ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
«Οπότε αφού δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία, γιατί δεν δέχεστε την Τουρκία στην ΕΕ; Το πρόβλημα είναι σαφές, αλλά δεν είναι ανοιχτοί. Δεν είναι ξεκάθαροι. Λένε κάναμε ένα λάθος με το ΝΑΤΟ, ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος με την ΕΕ. Αυτό είναι το πρόβλημα» τόνισε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρώπη ξύπνησε και συνειδητοποίησε το μέγεθος του προσφυγικού στην Συρία, όταν είδε τις φωτογραφίες του 3χρονου Αϊλάν.

«Όταν ξεβράστηκε το πτώμα του Αϊλάν στις τουρκικές ακτές άρχισαν να χρησιμοποιούν την φωτογραφία του στα περιοδικά τους και να διερωτώνται. Οκ, αλλά για πόσο καιρό φωνάζαμε; Στην Τουρκία, μόνο οι Σύροι είναι τώρα 2,2 εκατ. Και οι Ιρακινοί είναι 300.000» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ είπε ότι δεν υφίσταται τελική συμφωνία για την πιθανή χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Άγκυρα στα πλαίσια του «σχεδίου δράσης» για το μεταναστευτικό, καθώς όπως διευκρίνισε, οι συνομιλίες «συνεχίζονται».
Πρόσθεσε ότι η μεταναστευτική κρίση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι δυο χωριστά ζητήματα και οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε αντικείμενο «πολιτικής δωροδοκίας».
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που είπε ότι υπάρχει προσχέδιο και όχι τελική συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και ότι η εντύπωση που δημιουργήθηκε, ότι η Τουρκία θα κρατήσει πρόσφυγες στο έδαφός της σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, «είναι αναληθής».
Η Άγκυρα όπως είπε, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας ώστε να παραμείνουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους, χαρακτηρίζοντας αυτή τη ζώνη ασφαλείας «ανθρωπιστική ανάγκη».

Ο Σινιρλίογλου απειλεί Ε.Ε. και Ρωσία

 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου αναφερόμενος στο περιστατικό με την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ειπε ότι «προειδοποιήσαμε τους Ρώσους ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ατύχημα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία,  προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καμιά σχέση με τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών και ότι κάνουν λάθος.

“Στους Ρώσους δώσαμε αυτό το μήνυμα. Για μας υπάρχει μόνο ένα σημαντικό θέμα. Η σταθερότητα και ασφάλεια της Συρίας. Είπαμε ότι το χάος στη Συρία είναι θέμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας”, είπε.

Ο Σινρλίογλου δήλωσε ότι ρώτησαν τη Ρωσία αν θέλει να διαμελίσει τη Συρία και εκείνοι απάντησαν ότι δεν έχουν πρόθεση να διαμελίσουν τη Συρία. Ωστόσο, είπε ότι οι Ρώσοι στη συνέχεια δεν επέδειξαν συμπεριφορά ανάλογη με αυτά τα λόγια τους. Οι επιχειρήσεις των Ρώσων δεν έχουν καμιά σχέση με τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, ανέφερε.

Για την ΕΕ ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πρότεινε σε πρώτο στάδιο 500 χιλιάδες ευρώ βοήθεια για τους Σύρους της Τουρκίας και μάλιστα σχεδίασε να το δώσει αυτό το ποσό από ταμείο που είχε κρατηθεί για την Τουρκία.

“Το ποσό που διαθέτει η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ασήμαντο και χωρίς νόημα”, είπε και επιβεβαίωσε το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ακούγεται στις Βρυξέλλες αναφέροντας ότι είναι ένα ποσό για ένα χρόνο.

“Η ΕΕ ανακάλυψε την Τουρκία ξανά. Έρχονται πότε πότε και μας απασχολούν και στο τηλέφωνο. Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που την θυμούνται μόνο όταν υπάρχει κρίση. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και έτσι θα μείνει”, είπε ο Φεριντούν Σινιρλίγλου.