Επιμένει στις καταγγελίες για την IBG ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Πυρά κατά της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας για τον διορισμό του Κρις Παύλου στη θέση του διαχειριστή της Λαϊκής τράπεζας και στο διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής τράπεζας Ελλάδος IBG, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της πρώην Λαϊκής εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. 7910915Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο Κρις Παύλου ήταν αντιπρόεδρος της Λαϊκής όταν κατέρρευσε υποδεικνύοντας ότι υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις γιατί όπως ανέφερε ενώ υποστηρίζει ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς αντί να διερευνήσει αυτούς που ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Λαικής έχει διορίσει τον τότε αντιπρόεδρο της τράπεζας στην θέση του διαχειριστή των περιουσιακών της στοιχείων.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε επίσης την Κεντρική Τράπεζα να εξηγήσει για πιο λόγο ενέκρινε αύξηση των απολαβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της IBG και την αγορά αυτοκινήτου.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Παπαδόπουλου ο Κρις Παύλου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι με τις δηλώσεις του προκαλεί ζημιά στην εταιρεία. Αναφερόμενος στην αμοιβή των μελών του διοικητικού συμβουλίου είπε ότι λαμβάνουν συμβολικό ποσό και διερωτήθηκε έαν ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει δουλέψει χωρίς να αμείβεται. Για το αυτοκίνητο ο Κρις Παύλου είπε ότι αγοράστηκε επί εποχής Βγενόπουλου. Επεσήμανε ότι τους τελευταίους 18 μήνες που ανέλαβε ως διαχειριστής τα έξοδα μειώθηκαν κατά 30%.Είπε ακόμα ότι τρία στελέχη της τράπεζας ζήτησαν μπόνους από μισό εκατομμύριο ποσό για να παραμείνουν, υποδεικνύοντας ότι δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα και ότι τους έστειλε σπίτι τους. Έκτοτε τα τρία στελέχη της τράπεζας σύμφωνα με τον Κρις Παύλου εκτοξεύουν κατηγορίες κατά του διοικητικού συμβουλίου της IBG. Υποστήριξε επίσης ότι επιχειρηματίες στην Ελλάδα επιχείρησαν να εξαγοράσουν τζάμπα την IBG και επειδή όπως είπε δεν τα κατάφεραν προσπαθούν τώρα μέσα από επαφές με Κυπριακά κόμματα να επιτύχουν τον στόχο τους.

Αντιδράσεις απο την Επενδυτική Τράπεζα IBG 

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλα Παπαδόπουλου για την Επενδυτική Τράπεζα IBG εξέδωσε σήμερα η ίδια η τράπεζα.

Όπως σημειώνεται, “αναφερόμαστε στη σημερινή ανακοίνωση για την IBG από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και στις πληροφορίες που προσπαθούν να θίξουν την αξιοπιστία της Επενδυτικής Τράπεζας (IBG) προκειμένου να διαστρεβλώσουν και να διαρρεύσουν έναν συνδυασμό από αναληθείς κατηγορίες και εμπιστευτικές πληροφορίες, προφανώς για ιδιοτελείς λόγους”.

“Επιπλέον διαφαίνεται προσπάθεια απομείωσης της αξιοπιστίας και άρα της αξίας της εταιρίας, ενδεχομένως για σκοπούς γρήγορης και φθηνής πώλησης της ή ανάληψης της διαχείρισης της. Είναι δεδομένο πως το έργο πώλησης των λοιπών περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας που ανέλαβε η IBG, όχι μόνο αυξάνει το κύρος και τα έσοδα της Επενδυτικής Τράπεζας, άρα και των κουρεμένων καταθετών, αλλά και δημιουργεί τη πιθανότητα περαιτέρω αύξησης της αξίας της μαζί με τη επερχόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Ελλάδα, γεγονότα που προφανώς ενοχλούν τα σχέδια για υποτιμημένη IBG του όποιου επίδοξου αγοραστή. Τέλος η προνομιακή πληροφόρηση που θα έχει η Επενδυτική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της πώλησης των περιουσιακών στοιχειών προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε όποιον θέλει να τις εκμεταλλευτεί για ίδιο όφελος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως προς τα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρθηκαν από τον κ. Παπαδόπουλο αναφέρεται ότι “οι μηνιαίες απολαβές των 3 μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αυξήθηκαν από τον Ειδικό Διαχειριστή κατά 100 ευρώ σε 600 ευρώ μικτά μηνιαίως από τον περασμένο Αύγουστο λαμβάνοντας υπόψιν τις συμμετοχές τους σε άλλες 3 επιτροπές του ΔΣ, ενώ ο μισθός του ιδίου ως Προέδρου παρέμεινε στα ίδια με τα εξαρχής του διορισμού του επίπεδα (Οκτωβρίου 2013)”.

“Οι μηνιαίες απολαβές του CEO δεν ξεπερνούν αυτές των 4 θυγατρικών τραπεζών με το μηνιαίο μισθό του να ανέρχεται σε 8.750 ευρώ μικτά. Όσον αφορά το μοναδικό αυτοκίνητο LEXUS που αγοράστηκε κατόπιν έγκρισης της Ειδικής Διαχειρίστριας το 2013 και αποτελούσε περιουσία άλλης θυγατρικής της Λαϊκής κατά 100% εταιρείας, έναντι 25.000 ευρώ, είναι μεταχειρισμένο ηλικίας 6 ετών. Τέλος το τίμημα του εισπράχθηκε άμεσα σε όφελος των πιστωτών της Λαϊκής και σε αντικατάσταση μισθωμένου εταιρικού αυτοκινήτου που είχε ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 10.000 ευρώ για 5 χρόνια που εισέπραττε τρίτη εταιρεία. Προς την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων η Διοίκηση της Τράπεζας έχει θέσει υπόψη της ΚΤΚ όλα τα απαραίτητα στοιχεία” προστίθεται.

Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι “η καλύτερη απόδειξη της χρηστής και επαγγελματικής διοίκησης της IBG, είναι αφενός ο διακαής πόθος κάποιων να πωληθεί άμεσα η εταιρεία προφανώς προτού οι ενέργειες της Διοίκησης και της Ειδικής Διαχείρισης και η προσπάθεια του προσωπικού μεταφραστούν σε αποτελέσματα και σε αύξηση του goodwill της εταιρείας και αφετέρου η σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για την αγορά της Επενδυτικής Τράπεζας, καθώς και του προσδοκώμενου τιμήματος της, εν μέσω των ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών και αβεβαιότητας της Ελληνικής Οικονομίας”.

Σκληρή απάντηση απο το  ΔΗΚΟ

Αργότερα το ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση του αναφέρε πως δεν προκαλεί έκπληξη η αήθης επίθεση και οι χαρακτηρισμοί που εισπράττει το Δημοκρατικό Κόμμα επειδή τόλμησε να εγείρει ερωτηματικά για τη διαχείριση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.
Αυτή η εξάλλου, τονίζει  είναι και η προσφιλής τακτική όλων όσων προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν όταν κατηγορούνται για κακοδιαχείριση.Και προσθέτει:

«Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καθήκον να υποβάλλει ερωτήματα προς εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των φορολογούμενων και στη προκειμένη περίπτωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής και εκείνοι που διαχειρίζονται την περιουσία των κουρεμένων καταθετών έχουν καθήκον να λογοδοτούν.

Σημειώνεται εξάλλου πως οι καταγγελίες έχουν επιβεβαιωθεί – και αυξήσεις δόθηκαν και λιμουζίνες αγοράστηκαν, με τα χρήματα των κουρεμένων καταθετών και χωρίς τη δική τους έγκριση.

Και αν όντως οι αυξήσεις είναι «ψίχουλα» όπως θέλει να τις παρουσιάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας τότε ελπίζουμε να συμφωνήσουν με την εισήγηση μας να τα επιστρέψουν στους καταθέτες.
Παρομοίως, αν τα Lexus είναι σκονισμένα τότε δεν πιστεύουμε να υπάρχει καμία ένσταση να πουληθούν, τα λεφτά να δοθούν στους καταθέτες και τα Διευθυντικά στελέχη της τράπεζας να πηγαίνουν δουλειά με το λεωφορείο.

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ πιο σοβαρό και το οποίο δεν διορθώνεται με πράξεις και ενέργειες του ΔΣ και αυτό αφορά τον Διαχειριστή της πρώην Λαϊκής και τον Πρόεδρο του ΔΣ της IBG.

O κ. Κρίς Παύλου ήταν Αντιπρόεδρος της Λαικής Τράπεζας όταν αυτή κατάρρευσε.

Και αντί αυτή η Κυβέρνηση – που λέει πως έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της διαπλοκής και διαφθοράς – να διερευνήσει τις πιθανές ευθύνες του κ. Παύλου και άλλων για την κατάρρευση της Λαϊκής, τον επιβράβευσαν διορίζοντας τον Διαχειριστή της!
Υπάρχει κατά την άποψη μας και σε αυτό το διορισμό ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων.

Εδώ και κάποιους μήνες το ΔΗΚΟ έχει προτείνει να παραχωρηθεί η διαχείριση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στους μετόχους και καταθέτες της.
Αντί αυτού, παρακολουθούμε ενέργειες που προκαλούν, ειδικά αυτούς που ήταν θύματα της κατάρρευσης της Λαϊκής και του κουρέματος των καταθέσεων».