Το μεταναστευτικό διχάζει τις χώρες της Ε.Ε.

epa04893108 Migrants arrive at the train station after they broke through a cordon of Macedonian special police forces in the southern city of Gevgelija, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 22 August 2015. Macedonian security forces strengthened the barricades along the Greek border 22 August, where thousands of refugees from the Middle East were stranded after a hot day and a rainy, chilly night, local media reported.  EPA/GEORGI LICOVSKI

‘Σκανδαλώδης’ η στάση χωρών της ανατολικής Ευρώπης στο μεταναστευτικό, δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΕΞ
ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΠΑΡΙΣΙ 30/8/2015 15:45
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε σήμερα “σκανδαλώδη” τη στάση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, αρχίζοντας από την Ουγγαρία.

“Όταν βλέπω μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, κυρίως της ανατολικής, που δεν δέχονται τις ποσοστώσεις (κατανομής εξόριστων) θεωρώ πως αυτό είναι σκανδαλώδες”, δήλωσε ο κ. Φαμπιούς στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Europe 1 και RTL καθώς και στην εφημερίδα Le Monde.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να κατανείμει τους αιτούντες άσυλο στις χώρες της Ευρώπης ώστε να ανακουφίσει τις χώρες άφιξης των ανθρώπων αυτών. Η κατανομή αυτή στη βάση του εθελοντισμού προσκρούει, ωστόσο, στην απροθυμία ορισμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

“Η Γερμανία έχει μια πολύ θαρραλέα στάση, η Γαλλία είναι στο πλευρό της, ωστόσο όλη η Ευρώπη πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της”, δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πολύ “αυστηρά” για την Ουγγαρία ότι “δεν σέβεται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες” όταν τοποθετεί κιγκλιδώματα στα σύνορά της. Για τον Φαμπιούς, θα πρέπει “φυσικά” η Ουγγαρία να διαλύσει αυτό το φράχτη και η ΕΕ να διεξαγάγει “μια σοβαρή και αυστηρή συζήτηση” με την ουγγρική ηγεσία.

Η Ουγγαρία, χώρα διέλευσης για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη, ανέγειρε έναν φράχτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία.

Χίλιοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κοντά στο φράχτη αυτό. Περίπου 2.000 περισσότεροι αναμένονται μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Συνολικά, από τον Ιανουάριο, 140.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, διέσχισαν τα σύνορα αυτά.

Παράλληλα σήμερα στη Βουδαπέστη, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι παρά τον φράχτη στα σύνορά της, οι πρόσφυγες φθάνουν μαζικά στη χώρα από τα σερβο-ουγγρικά σύνορα. ” Δυο χιλιάδες 700 πρόσφυγες διέσχισαν χθες παράνομα τα σύνορα. Η κατάσταση ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί και δεν σημειώθηκαν επεισόδια τη χθεσινή νύχτα”, επεσήμανε. Σέρβος ανταποκριτής του ουγγρικού πρακτορείου ειδήσεων ΜΤΙ ανέφερε ότι η ροή των μεταναστών συνεχίζεται.

Βαλς:Να φερόμαστε στους μετανάστες με αξιοπρέπεια,

Οι μετανάστες που “φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις, τα βασανιστήρια, την καταπίεση, θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στη Γαλλία”, δήλωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

“Άρα, κάθε αίτηση ασύλου πρέπει να εξετάζεται, γρήγορα”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, κατά την ομιλία του σε μία συνάντηση του κόμματός του στη Λα Ροσέλ (δυτική Γαλλία).

“Θα πρέπει να φερόμαστε στους μετανάστες με αξιοπρέπεια, να τους στεγάσουμε, να τους παράσχουμε φροντίδα”, επεσήμανε.

“Καθήκον μας είναι να βρούμε διαρκείς λύσεις, βασισμένες στις αξίες: ανθρωπιά, ευθύνη, αυστηρότητα”, πρόσθεσε.

Ο Βαλς παρέθεσε μια φράση που αναγράφεται στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη: “Δώστε μου τους φτωχούς σας, τους εξαντλημένους σας που, σε πυκνές γραμμές, λαχταρούν να ζήσουν ελεύθεροι, τα απορρίμματα των υπερκατοικημένων ακτών σας, στείλτε μου αυτούς τους απόκληρους που έδιωξε η καταιγίδα. Με το φως μου, φωτίζω τη χρυσαφένια πόρτα”.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός απηύθυνε, αντίθετα, έκκληση για αυστηρότητα όσον αφορά την παράτυπη οικονομική μετανάστευση. Ο Μανουέλ Βαλς αναμένεται να μεταβεί αύριο μαζί με δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους στο Καλέ (βόρεια Γαλλία), όπου περίπου 3.000 μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.