Ηφαίστειο η Τουρκία έτοιμο να εκραγεί πριν τις εκλογές

CL-ChueW8AAIa4SΗ Τουρκία επιστρέφει στις κάλπες μέσα σε συνθήκες «πολεμικές», με το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο, την ήδη έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό να εκτραχύνεται μέρα με τη μέρα και τις επερχόμενες εκλογές να οδηγούν σε  περαιτέρω αστάθειας.

Στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και την αστυνομία. Η Τουρκία οδεύει προς τις κάλπες σε κλίμα «πολεμικό», εξαιτίας και της ανάφλεξης του Κουρδικού. Κλυδωνισμοί παρουσιάζονται και στην οικονομία, με την τουρκική λίρα να έχει χάσει από την αρχή του χρόνου το 21% της αξίας της έναντι του δολαρίου
Η τουρκική λίρα καταρρέει, ενώ η τουρκική γειτονιά φλέγεται. Οι αιματηρές συγκρούσεις κλιμακώνονται εντός των συνόρων, ενώ παράλληλα τα κόμματα ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Κάποιοι μάλιστα ζητούν ανοιχτά ακόμη και την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Μια νέα προεκλογική περίοδος ξεκινάει στην Τουρκία, αλλά μέσα σε κλίμα τοξικό και με τους χειρότερους οιωνούς.
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) πρότεινε χθες ως πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 1η Νοεμβρίου. Στην ίδια κατεύθυνση και στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έβλεπαν ως «κατάλληλες» ημερομηνίες την 1η ή την 22α Νοεμβρίου.
Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει μάλλον την επόμενη Δευτέρα. Ως επικρατέστερο σενάριο παρουσιάζεται η δημιουργία μιας μεταβατικής πολυκομματικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μένει βέβαια να φανεί ποιος θα συμμετάσχει σε αυτήν την προσωρινή κυβέρνηση και… με ποια χαρτοφυλάκια. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και οι Εθνικιστές (MHP) έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα μείνουν εκτός.
Κούρδοι
To φιλοκουρδικό HDP από την πλευρά του έχει δείξει προθυμία να συμμετάσχει, αλλά θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει με το AKP στο μοίρασμα των υπουργείων. Πέρα ωστόσο από τα όποια, ούτως ή άλλως διαδικαστικά, πολιτικά παζάρια, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα έχει γίνει στην Τουρκία μέχρι τον Νοέμβριο.
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βγήκε χθες ανοιχτά και ζήτησε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, προειδοποιώντας ότι οι εκλογές «ίσως να ανάψουν το φιτίλι του εμφυλίου πολέμου». Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας (που έχει την εξουσία να επιβάλει στρατιωτικό νόμο) πρόκειται μάλιστα να συγκληθεί στις 2 Σεπτεμβρίου με προεδρεύοντα τον Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η κατάσταση στο εσωτερικό επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η τουρκική λίρα καταρρέει (κατά 21% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους) και οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό παγώνουν λόγω της πολιτικής αστάθειας.
Συγκρούσεις
Παράλληλα, η χώρα κλονίζεται από καθημερινές πολύνεκρες συγκρούσεις, ενώ οι Αρχές πραγματοποιούν σαρωτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον αντιφρονούντων. Μόνο χθες συνελήφθησαν πάνω από 40 μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, ενώ συνολικά στη χώρα έχουν τον τελευταίο μήνα συλληφθεί πάνω από 2.500 άτομα που κατηγορούνται για δεσμούς με το PKK, το DHKP-C ή το ISIS.
Οσο για τις δημοσκοπικές προβλέψεις εν όψει εκλογών, αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τον κομματικό προσανατολισμό εκείνου που τις δημοσιεύει. Τα φιλοκυβερνητικά Μέσα βλέπουν το AKP να ανακτά την αυτοδυναμία που έχασε στις εκλογές του Ιουνίου (χωρίς ωστόσο διευρυμένη πλειοψηφία). Τα αντιπολιτευόμενα Μέσα βλέπουν αντιθέτως το φιλοκουρδικό HDP να αναβαθμίζεται σε τρίτη δύναμη, πάνω από τους εθνικιστές.