Τουρκία: Πολύνεκρη επίθεση στη Σανλιούρφα

Στους 27 έφτασαν οι νεκροί και στους 100 οι τραυματίες από την έκρηξη στην επαρχία Σουρούτς στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών. Αλλες πληροφορίες ωστόσο  από το νοσοκομείο της Σανλιούρφα αναφέρουν ότι αναμένεται ο αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 50.11752548_836791523095514_2450769561163768425_n

Στον χώρο της έκρηξης επικράτησε πανικός. Ασθενοφόρα ελικόπτερα έφταναν από το Ντιγιάρμπακιρ για να βοηθήσουν στην μεταφορά των τραυματιών.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε στις 11.45 ενώ η Ομοσπονδία Ένωσης Σοσιαλιστών Νέων ετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την “επανοικοδόμηση του Κομπάνι” στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμάρα. Η έκρηξη έγινε στον κήπο του πολιτιστικού κέντρου όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 μέλη της οργάνωσης από τις 9.00 το πρωί. Με βάση το πρόγραμμά τους που δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν θα περνούσαν στο Κομπάνι γύρω στις 12.00 το μεσημέρι.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι η έκρηξη έγινε μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου. “Υπήρξε μεγάλος πανικός. Τρέξαμε αμέσως μέσα. Όλοι έτρεχαν κάπου. Τρέξαμε αμέσως έξω. Είδαμε ότι υπήρχαν νεκροί και τραυματίες. Αμέσως το πολιτιστικό κέντρο εκκενώθηκε. Δεν αφήνουν κανένα να μπει μέσα επειδή υπάρχει η πιθανότητα και για δεύτερη έκρηξη”, ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι πήγε για τη συνέντευξη Τύπου και η έκρηξη έγινε ενώ ο ίδιος έβγαζε φωτογραφίες. “Υπήρχαν πτώματα παντού. Μείναμε κάτω από τα πτώματα, ήταν τόσο δυνατή. Λέμε ότι είναι έκρηξη αλλά μπορεί να είναι και καμικάζι”, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

 

Ένα πολύ σκληρό βίντεο βγήκε στο φως της δημοσιότητας με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που έγινε  στην Τουρκία όταν χτυπήθηκαν -προφανώς από τζιχαντιστές- μέλη φιλοκουρδικού κόμματος που συγκέντρωνε εθελοντές για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία.

Η Τουρκία ως γνωστόν βοηθάει με ποικίλους τρόπους τους τζιχαντιστές στη Συρία, είτε με οπλισμό είτε με φανατικούς. Επί του πρακτέου το ISIL στην Τουρκία βρίσκεται σε φιλικό έδαφος.

Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας με εκρηκτικά.Σύμφωνα με τον τοπικό υπεύθυνο του DBP (φιλοκουρδικού) η επίθεση είχε περί τα 50 θύματα ενώ τα τοπικά μέσα μιλούν για 20 νεκρούς.

Το Suruç βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ανατολία στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Σανλιούρφα κοντά στα σύνορα με Συρία

Οι αρχικές εκθέσεις υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν.Τα σώματα κυρίως γυναικόπαιδων είναι διάσπαρτα στο έδαφος.Πιθανολογείται ότι ο δράστης ήταν βομβιστής αυτοκτονίας της ISIS.

Υπήρξαν αναφορές ότι 300 άτομα, κυρίως νέοι, οι οποίοι ήταν μέλη της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF) που θα λάμβαναν μέρος σε θερινή εθελοντική δράση για το Κομπάνι επίσημα και σε πολεμική δράση ανεπισημα, είχαν συγκεντρωθεί στο πολιτιστικό Κέντρο.