Μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές:« Δική σας η ευθύνη για την επερχόμενη ρήξη»

Ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές και τους Ευρωπαίους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Φάιμαν, τονίζοντας το γεγονός ότι “είναι ευθύνη τους η επερχόμενη ρήξη λόγω της αδιάλλακτης στάσης τους και της ακατανόητης επιμονής τους για υφεσιακά μέτρα”.tsipras (12)_24

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, μεταφέρει μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου και του επικεφαλής της Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει τις εξελίξεις. Για την ώρα παραμένει άγνωστο αν το μήνυμα θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου ή αν ο στόχος είναι να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ακατανόητο να ζητούν οι δανειστές μειώσεις σε συντάξεις και αν επιμείνει σε αυτό τότε θα πρέπει να αναλάβει το κόστος των εξελίξεων.

«Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι θεσμοί» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι: «Ακατανόητη η επιμονή των δανειστών για περικοπές στις συντάξεις. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις». Μάλιστα, τόνισε ότι αν η Ευρώπη επιμείνει, τότε πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη πως και που θα κατανείμει τους φόρους, ενώ για τον καγκελάριο είπε ότι: «Όπως μέχρι σήμερα έτσι και τις ώρες που απομένουν θα είναι εξίσου δημιουργικός για να έχουμε ευχάριστες εξελίξεις και όχι δύσκολες για την Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε εκ νέου το λαό να αποφανθεί».

Πρόσθεσε όμως ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο τη βιωσιμότητα της λύσης που θα υπάρξουν αποφάσεις και με κριτήριο την κοινωνική αποδοχή της λύσης.

Πρέπει να υπάρξει λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρξει τέτοια λύση, τότε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη θεσμική συγκρότηση της χώρας – το Κοινοβούλιο – θα αναλάβει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας: «Δεν είμαι από αυτούς που θέλω τη δύσκολη στιγμή να πετάω την μπάλα στην εξέδρα. Αν έχουμε βιώσιμη λύση θα αναλάβω το κόστος να σηκώσω τη συμφωνία. Και εγώ και η κυβέρνηση μου. Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό εμείς θα πούμε το όχι».

Πάντως, ο Αυστριακός καγκελάρος έδειξε να καταλαβαίνε πολύ καλά ότι αυτά που ζητάνε οι δανειστές είναι ο ορισμός του παραλόγου.

Μία φιλία χωρίς αμφιβολία σημαίνει ότι κανείς δεν κοιτάει τον άλλον αφ’ υψηλού, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στις κοινές του δηλώσεις μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

«Δεν θα βγούμε από την κρίση όσο η ανεργία είναι τόσο υψηλή. Μόνο κυνικοί, που σκέφτονται το δικό τους ίδιο όφελος, λένε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «θα μπορέσουμε αλληλοσεβόμενοι μέχρι το τέλος Ιουνίου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία».

Ο αυστριακός καγκελάριος ζήτησε ένα πρόγραμμα που θα δώσει μια ανάσα και «να μην έχουμε αυτήν την αέναη συζήτηση για τι θα γίνει με την Ελλάδα».

«Οι νέοι άνθρωποι που έχουν την ελπίδα να βρουν μια δουλειά πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αγνοήσουμε τη δυνατότητα», συμπλήρωσε, ενώ ζήτησε να υπάρξει λύση για την Ελλάδα μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής.

«Τίθεται το ερώτημα, θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα και να γίνουν τα επόμενα βήματα με έναν ορίζοντα ενδεχομένως για πέντε χρόνια, ώστε να μην κάνουμε ξανά αυτή τη συζήτηση;».

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν, είναι κάτι το οποίο πρέπει πολιτικώς να το θέλει κανείς. Πρέπει να θέλει ένα αποτέλεσμα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και μπορώ να υποσχεθώ ότι τις επόμενες ημέρες θα σας στηρίξω και τους δύο γιατί είμαι πεπεισμένος ότι όποιος έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, θα βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την ιστορία».

«Είμαι υπερήφανος ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις, αυτό θα το έχουμε και στις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν», κατέληξε ο κ. Φάιμαν.