Βουλή:Διαπιστώνει ομόφωνα σύγκρουση συμφερόντων Χρ.Γιωρκάτζη

Οριστικοποιήθηκε σήμερα η τελική μορφή του πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, για το συμβόλαιο της Διοικήτριας της ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Χ. ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ - CYPRUS INVESTORS' SUMMIT 2015Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ολοκληρώθηκε η συζήτηση των μελών επί των συμπερασμάτων του προσχεδίου, τα οποία διαπιστώνουν ομόφωνα σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ευθύνες στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης και στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.

Την προσεχή Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών αναμένεται να προβεί σε ενημέρωση σχετικά με το πόρισμα, το οποίο θα δοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Επίσης, θα εισηγηθεί τη συζήτηση του πορίσματος ενώπιον της Ολομέλειας, απόφαση, ωστόσο, την οποία θα λάβει η σύσκεψη των αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι πόρισμα της Επιτροπής στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, σημειώνοντας ως πρώτο τη σύγκρουση συμφερόντων, που αφορά στη Διοικήτρια της ΚΤ και τις ευθύνες της αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων, τι όφειλε να κάνει σε σχέση με το τι έπραξε.

“Δεύτερος πυλώνας”, είπε, “οι ευθύνες που αφορούν στους χειρισμούς της Προεδρίας της ΚΔ και ο τρίτος πυλώνας είναι η έκφραση έντονου προβληματισμού και ανησυχίας της Επιτροπής, σε σχέση με πιθανόν επηρεασμό των διαδικασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, διαδικασιών που αφορούν έρευνες και δικαστικές διαδικασίες, σε σχέση με τα αίτια που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στη σημερινή κατάσταση από τα διαδραματισθέντα, κατά την επίμαχη περίοδο, η οποία εξετάστηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή”.

Όπως πρόσθεσε, τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι με την ολοκλήρωση του έργου τους μπορούν να συμβάλουν με τον εντοπισμό των κενών και αδυναμιών στις θεσμικές διαδικασίες και σε θέματα, που αφορούν χρηστή διοίκηση, να συμβάλουν στη διόρθωση των οποιωνδήποτε κενών και οποιονδήποτε αδυναμιών μέσα από τις συγκεκριμένες εισηγήσεις της.

“Στόχος είναι να ενημερωθεί πρώτα και πάνω από όλα ο Κύπριος πολίτης, να αρχίσει να αποκαθίσταται η πληγείσα σχέση του πολίτη με τους θεσμούς και να μπορέσουμε να μπούμε σε ένα δρόμο μιας καλύτερης θεσμικής λειτουργίας των θεσμών και μιας ενίσχυσης της χρηστής διοίκησης”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για ποιο πράγμα αποδίδονται ευθύνες στην προεδρία της ΚΔ, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως “εντοπίζονται ευθύνες αναφορικά στην καθυστέρηση της διερεύνησης της όλης υπόθεσης, που αφορά στη σύγκρουση συμφερόντων της Διοικήτρια της ΚΤ, από τη στιγμή που το θέμα αυτό βγήκε στην επιφάνεια, όπως και ευθύνες στο χειρισμό του όλου θέματος, που αφορούσε στις διαδικασίες διορισμού της Διοικήτρια, σε θέματα χειρισμού εγγράφων και συμβολαίων κ.λπ.”.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων των μελών της Επιτροπής, εξηγώντας πως έγινε μια τεράστια προσπάθεια, ώστε να υπάρχει αυτή η ομοφωνία και έγιναν ασφαλώς υπερβάσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. “Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Βουλή και οι εκπρόσωποι του λαού στέλλουν ένα ομόφωνο μήνυμα ότι υπάρχει πολιτική πρόθεση και βούληση και να εντοπιστούν τα κακώς έχοντα σε ό,τι αφορά τους θεσμούς και τη χρηστή διοίκηση αλλά κυρίως στο να διορθωθούν αυτά τα κακώς έχοντα”, είπε.

Αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη εξαιτίας της σχέσης της με το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τον Αντρέα Βγενόπουλο, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως η κ. Γιωρκάτζη θα έπρεπε να μην είχε δεχθεί το διορισμό.

Επίσης, είπε πως “εντοπίζονται ευθύνες και στην εκ προθέσεως διαφοροποίηση του συμβολαίου της, με στόχο προφανώς να απαλειφθεί μια πρόνοια, αυτή που αφορούσε την εργοδότηση συγγενούς πρώτου βαθμού, ως κωλύματος για το συγκεκριμένο διορισμό”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού, σημείωσε πως “η Βουλή δεν είναι πλέον διατεθειμένη να τυγχάνει εμπαιγμού από όπου και αν προέρχεται, η οποία σε κάποια σημεία άγγιξε τα όρια της κοροϊδίας.

“Στο πόρισμα”, είπε, “υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να προβληματίσουν”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε πως “μετά από πολύμηνη συζήτηση βγήκε άσπρος καπνός”, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, για τη συμπερίληψη στο πόρισμα των προτάσεων του κόμματος του.

Είπε ακόμα πως πρώτος ο ΔΗΣΥ, μετά την αποκάλυψη της σύγκρουσης συμφερόντων ανέφερε πως η κ. Γιωρκάτζη δεν μπορεί να συνεχίσει στη θέση της με αξιοπιστία.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ανέφερε πως τα συμπεράσματα αντικατοπτρίζουν τις πραγματικότητες, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε προσπάθεια αλλοίωσης και υπερμεγένθυσης των γεγονότων.

Είπε πως το πόρισμα είναι διδακτικό και αποκαλυπτικό, γιατί δίνει το στίγμα νοοτροπιών και συμπεριφορών, προσθέτοντας πως η Επιτροπή ενήργησε προληπτικά και επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν για τις δικαστικές διαδικασίες.