Οριοθετούνται οι θαλάσσιοι χώροι Ελλάδας Κύπρου

Ελλάδα και Κύπρος υπέγραψαν σήμερα διακρατική συμφωνία στην οποία ουσιαστικά οριοθετούνται οι θαλάσσιοι χώροι που είναι ανάμεσα στις δύο χώρες κατ΄ απόλυτη αντιστοιχία με τον εναέριο τους χώρο όπως αυτός καθορίζεται από τα FIR Αθήνας και Λευκωσίας.

«Στην πραγματικότητα ενώνονται τα δυο FIR και οι θαλάσσιοι χώροι που αντιστοιχούν σε αυτά», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Χαρακτήρισε την κίνηση, «πολύ μεγάλης σημασίας», αφού ενώ αντίστοιχες συμβάσεις έχουν υπογραφεί εδώ και πολλά χρόνια με την Ιταλία και την Μάλτα, άλλη διάσταση, είπε, λαμβάνει το γεγονός ότι τώρα γίνεται το ίδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αποφασίστηκε, επίσης, οι δύο χώρες να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη μεταξύ τους συνεργασία όσον αφορά τους τομείς της ενέργειας και της θαλάσσιας πολιτικής.

Η υπογραφείσα συμφωνία αφορά  την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα όπως επισήμαναν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, με αυτήν την διευθέτηση υπογραμμίζεται από Ελλάδα και Κύπρο «ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου» που, κατά τα λεγόμενά τους στην δημοσιογραφική διάσκεψη, δεν υπάρχει από την μεριά της Τουρκίας.

Πέραν αυτών, ανακοινώθηκε ότι οι δύο χώρες προσδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Αίγυπτο η οποία, όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παίζει έναν καθοριστικό ρόλο για όλες τις μεγάλες κρίσεις.

Προς τούτο, γνωστοποιήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στη Λευκωσία, η 3η Τριμερή Υπουργική Συνάντηση στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι και θα προετοιμάσουν την 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που σχεδιάζεται να γίνει στις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Αιγύπτου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

«Αυτό», είπε ο κ. Βενιζέλος, «έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι ως κίνηση εχθρική προς οποιονδήποτε άλλο και ιδίως προς τις χώρες της περιοχής, αλλά ως κίνηση ουσιαστικής εμβάθυνσης της συνεργασίας μας γιατί η Αίγυπτος παίζει έναν καθοριστικό ρόλο για όλες τις μεγάλες κρίσεις, ο ρόλος της στην εκεχειρία της Γάζας, αλλά και στην επανάληψη των συνομιλιών στη Μέση Ανατολή είναι καθοριστικός».

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου υπέδειξε ότι συνέπεια των πράξεων αμφισβήτησης της Κυπριακής ΑΟΖ και του κυριαρχικού, όπως είπε, δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο, είναι η απόσυρση της Ελληνοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες με την Τουρκοκυπριακή.