Πρόεδρος: Η Κύπρος παρήγγειλε και είναι έτοιμη να δεχτεί εμβόλια για 2 εκ. άτομα

   Η Κύπρος έχει παραγγείλει και είναι έτοιμη να δεχτεί εμβόλια για πληθυσμό δυο εκατομμυρίων ατόμων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της imagewΔημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του το πρωί στο Εμβολιαστικό Κέντρο στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, και άλλους αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “η Κύπρος θεωρείται μια από τις πρώτες χώρες, που εφαρμόζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με επιτυχία, είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει με επιτυχία τα τεστ είτε ταχείας είτε μοριακής εξέτασης, είναι η δεύτερη σε μειωμένο αριθμό θανάτων”.

Εξέφρασε την ελπίδα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου να συνεχίσει απρόσκοπτα, έτσι ώστε αρχές με μέσα Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα άνω των 45 ετών, με ελπίδα, όπως είπε, τον Ιούνιο να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε εντελώς την οικονομία.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για υπομονή και πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους αρνητές του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάλεσε όλους να κατανοήσουν ότι είναι απόλυτα σεβαστή η άποψη ή η αντίθεσή τους, όμως απόλυτα σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα ζωής των υπολοίπων συνανθρώπων μας.

Υπογράμμισε πως «ο εμβολιασμός προστατεύει, σώζει ζωές», για να σημειώσει πως πολλοί εκ των αρνητών έχουν προσβληθεί, έχουν περάσει τη δοκιμασία και σήμερα μετανοούν για τη στάση που τηρούσαν.

«Ας το αναλογιστούν όλοι τούτο, ας επισκεφθούν κάποια νοσοκομεία ή κάποιους από τους φίλους που προσβλήθηκαν για να κατανοήσουν τους κινδύνους, την αγωνία που οι ίδιοι είχαν υποστεί», είπε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Πύλη Εμβολιασμών Covid19 παρουσίασε σήμερα τεχνικά ζητήματα και τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ελπίζει ότι αργότερα σήμερα θα διορθωθεί το σφάλμα. «Τεχνικά προβλήματα θα παρατηρούνται στα ηλεκτρονικά συστήματα. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να αντιμετωπιστούν για να συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού», σημείωσε.

Σε ερώτηση σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca και αν υπάρχει ΣχέδιοB σε περίπτωση που σταματήσει να χορηγείται το εμβόλιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το Υπουργικό έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας να διαπραγματευτεί και την προμήθεια, όταν και εφόσον εγκριθούν, και άλλων εμβολίων, όπως πχ το Sputnik V, για το οποίο αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Πέραν τούτου είναι και οι σημαντικές παραγγελίες που προνοητικά είχαμε βάλει για άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Moderna, η Johnson and Johnson», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως είναι επτά εν συνόλω οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί η ΕΕ “και έχουμε συμμετάσχει με σημαντικό ποσοστό εμβολίων” και σημείωσε πως «έχουμε παραγγείλει και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε εμβόλια για πληθυσμό δυο εκατομμυρίων».

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα γίνει αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε: «Ανάλογα με την παραγωγή των εργοστασίων. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα τα μέτρα. Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες, έδωσε αριθμούς, έδωσε ό,τι έπρεπε προκειμένου να επιτύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εμβολίων. Πέραν τούτου είναι και η αθέτηση υποχρεώσεων από φαρμακευτικές εταιρείες που πιθανότατα να δημιουργεί κάποιαν ανησυχία όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα», είπε.

Σημείωσε πως «η Κύπρος θεωρείται μια από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με επιτυχία, είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει με επιτυχία τα τεστ είτε ταχείας, είτε μοριακής εξέτασης, είναι η δεύτερη σε μειωμένο αριθμό θανάτων».

Συνεπώς, συνέχισε, «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, πρώτον να σώσουμε ζωές, να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας σε κατάσταση που να μπορεί να αντιμετωπίσει, και τρίτον να μεριμνήσουμε έτσι ώστε τα μέτρα να μην επιβαρύνουν πλέον τις ελευθερίες του κόσμου, αλλά και να δοθεί η οικονομική ένεση που χρειάζεται κάθε κράτος, κάθε πολίτης».

Ερωτηθείς τι γίνεται σε σχέση με τα εμβόλια που είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «υπάρχουν κάποια διαδικαστικά προβλήματα», σημειώνοντας πως συνεχίζουν τις προσπάθειες.

Επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση μια νέα Κυβέρνηση στο Ισραήλ και αντιμετωπίζονται εξίσου σημαντικά προβλήματα στη χώρα. «Ως εκ τούτου, οι νομότυπες διαδικασίες ήταν εκείνες που παρεμπόδισαν την υλοποίηση της κοινής βούλησης με τον κ. Νετανιάχου να μας προμηθεύσουν έναν αριθμό εμβολίων», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν με τους επιδημιολόγους συζήτησε ενδεχόμενο τρίτου lockdown, ο Πρόεδρος Αναστασίαδης είπε πως «ούτε συζητήσαμε, ούτε αυτή τη στιγμή εξετάζεται κάτι ανάλογο, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο που επισκέφθηκε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως σε αυτό κτίζεται το τείχος κατά της πανδημίας και υπάρχει μια άψογη τάξη και οργάνωση. Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της πολιτείας στους ιατρικούς λειτουργούς, και γενικότερα τους λειτουργούς υγείας, «που με τόση επιμέλεια προσπαθούν».

«Δεν παραλείπω και δεν παραγνωρίζω βεβαίως τους ήρωες της πρώτης γραμμής για αυτό και την Παρασκευή προγραμματίζω επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως χαίρεται ιδιαίτερα γιατί βλέπει μια θαυμαστή οργάνωση, βλέπει τον κόσμο με υπομονή να αναμένει, αλλά και να εξυπηρετείται με άψογο τρόπο.

Εξέφρασε την ελπίδα το εμβολιαστικό πρόγραμμα να συνεχίσει απρόσκοπτα έτσι ώστε αρχές με μέσα Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα άνω των 45 ετών, «με ελπίδα τον Ιούνιο να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε εντελώς την οικονομία».

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως «χρειάζεται υπομονή και πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ασφαλείς αποστάσεις, η μάσκα απαραίτητη και ιδιαίτερα η υγειονομική κατάσταση που πρέπει να τηρείται και όσον αφορά τα χέρια μας, το πρόσωπο, τα πάντα, όπως οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα».