Στα 272 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού την Παρασκευή

κορωνοϊόςΤο Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή 272 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 (ποσοστό θετικότητας: 0,62%), τα οποία εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 34.181.

Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο, σήμερα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών, με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 231.

Στο μεταξύ, 80 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση.

Εξάλλου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 43.958 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).


Θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων, με τελική αιτία τη νόσο COVID-19, παραμένει 231, εκ των οποίων 154 άντρες (67%) και 77 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

Νοσηλευόμενοι

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 80 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

Από τους 17 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 11 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και τέσσερις σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

PCR test και rapid test αντιγόνου

Από τις 43.958 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα, οι 2.350 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 41.608 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), από τις οποίες εντοπίστηκαν 272 περιστατικά της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 79 κρούσματα από 394 δείγματα, που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των στενών επαφών (πρωτογενείς επαφές) κρουσμάτων, 33 κρούσματα από 1.318 δείγματα, που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, 11 κρούσματα από 344 δείγματα, που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, 6 κρούσματα από 285 δείγματα, που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και 143 κρούσματα από 41.323 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο αναφέρει ότι διεκπεραιώθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος, με 269 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και με 25 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test)

Σχετικά με τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι από την επαρχία Λεμεσού προέκυψαν 93 θετικά τεστ με το ποσοστό θετικότητας να αγγίζει το 0,91%, από την επαρχία Λάρνακας 9 με το ποσοστό θετικότητας να είναι 0,20%, από την επαρχία Λευκωσίας 24 με το ποσοστό θετικότητας στο 0,22%, από την επαρχία Πάφου 5 με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει το 0,22% και από την επαρχία Αμμοχώστου 5 με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει το 0,33%.

Εξάλλου, από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, σε επιχειρήσεις και Ειδικά Σχολεία δεν εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα.

Ωστόσο, έξι θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν από εξετάσεις που έγιναν στην Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου και ένα από την Εκπαίδευση.