Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ετοιμότητα για συμμετοχή σε ουσιαστικό διάλογο για επίλυση του Κυπριακού

 

Την ετοιμότητα του για να συμμετάσχει σε ένα ουσιαστικό διάλογο για imagewεπίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απηύθυνε μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, πως  «αν όντως επιθυμούν ειρηνική επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να βοηθήσουν όχι στο να ικανοποιούνται οι αξιώσεις της Τουρκίας, αλλά, κατά κύριο λόγο, αυτές όλων των Κυπρίων».

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας  Άντζε Λόγκαρ, στην οικία του στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση με τον Σλοβένο αξιωματούχο πραγματοποιήθηκε «ενόψει και της προεδρίας της Σλοβενίας (στην ΕΕ) κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ένας διάλογος που επικεντρώθηκε, κατά κύριο λόγο, στις υποχρεώσεις της ΕΕ απέναντι στο σύνολο των κρατών μελών, ενόψει, μάλιστα, μιας κρίσιμης καμπής που διέρχεται το κυπριακό πρόβλημα”.

“Όπως καλά γνωρίζετε, πέραν της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, της παρούσας επίσκεψης του Σλοβένου Υπουργού Εξωτερικών, τη Δευτέρα συναντώμαι με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, ενδεχόμενα εντός της εβδομάδας θα είμαι στο Ισραήλ, ενώ εντός των ημερών θα είναι (εδώ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προκειμένου να συνδιαβουλευτούμε πώς είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει μια άτυπη, μετά από τρία χρόνια, συνάντηση για το Κυπριακό, προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος για να επαναρχίσει ένας δημιουργικός, ελπίζω, διάλογος που θα οδηγήσει στην οριστική ειρήνευση μέσα από την επίλυση του Κυπριακού που θα βασίζεται βεβαίως πάντοτε στις αρχές των ΗΕ, της ΕΕ, πάντοτε με κανόνες που να διέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους μέσα στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα για τη βούληση της πλευράς μας και προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους ενόψει της σύγκλησης αυτής της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που διαμηνύω σε όλους τους συνομιλητές μας είναι ένα: Την αποφασιστικότητα και την πολιτική μας βούληση να συμμετάσχουμε και μάλιστα σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις”.

Βεβαίως, συνέχισε, απαιτείται όταν θα έρθει η ώρα του ουσιαστικού διαλόγου η απόλυτη ταύτιση με τους κανόνες των ΗΕ, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός δημιουργικού διαλόγου.

“Το μήνυμα είναι, και πάλι το επαναλαμβάνω, της ετοιμότητας μας να συμμετάσχουμε όχι απλά στην άτυπη, αλλά σε ένα ουσιαστικό διάλογο με βάση την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 που καθόριζε τις παραμέτρους που δεν είναι άλλες από την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε, αλλά και των έξι σημείων, των παραμέτρων του ΓΓ” υπογράμμισε.

Πρόσθεσε “αυτό είναι το μήνυμα μου και προς την Τουρκία και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αν όντως επιθυμούν ειρηνική επίλυση, αλλά έχουν και την ειλικρινή διάθεση να συμβάλουν, έτσι ώστε να υπάρξουν οι συνθήκες πραγματικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε όχι να ικανοποιούνται οι αξιώσεις της Τουρκίας, αλλά κατά κύριο λόγο των Κυπρίων, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων».

Για κίνδυνο εκτροχιασμού έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, για κίνδυνο εκτροχιασμού της  διαδικασίας λύσης από παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ Ν.Χριστοδουλίδης, λέγοντας πως η ΕΕ έχει συγκεκριμένο ρόλο σε αυτό το θέμα.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε με τον Σλοβένο ομόλογό του Δρ. Anže Logar, και τις συνομιλίες που κάλυψαν Κυπριακό, διμερείς σχέσεις και θέματα ΕΕ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την τρέχουσα κατάσταση και τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε την προθυμία της Κύπρου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με βάση το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τις υφιστάμενες συγκλίσεις και την κοινή δήλωση του Φεβρουαρίου 2014. Εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο επίπεδο δέσμευσης να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Είπε ότι ο Σλοβένος ΥΠΕΞ κατανοεί πλήρως τη σημασία της διασφάλισης ότι μια ολοκληρωμένη διευθέτηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ και ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μέλος της ΕΕ, και ένας σταθερός, αξιόπιστος πρωταγωνιστής στην περιοχή.

Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που δεν συνδέεται με αναχρονιστικά συστήματα και δομές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα, συνέχισε.

Ανέφερε ότι η Σλοβενία ετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και η επίσκεψη γίνεται σε μια σημαντική χρονική συγκυρία με δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας  που απαιτούν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι και οι δύο σημείωσαν με ικανοποίηση ότι η συνεργασία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με αυξημένες διμερείς ανταλλαγές, ιδίως μετά την υπογραφή πριν από τρία χρόνια του ανανεωμένου Μνημονίου Συνεργασίας για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων.

“Με αυτό ως αφετηρία, προχωράμε προς την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μας, θέτοντάς τον σε τακτική βάση, προκειμένου να προωθήσουμε συνέργειες και να αυξήσουμε τη συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, οι επιχειρήσεις και το εμπόριο”, σημείωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες σήμερα κάλυψαν και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τη μετανάστευση, καθώς και την πανδημία αλλά και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Σλοβενίας να συμμετέχει στους MED7 και είπε ότι αυτό θα συζητηθεί στο φόρουμ των επτά μεσογειακών κρατών , λέγοντας ότι η Κύπρος βλέπει την σημασία η Σλοβενία να προσχωρήσει στο φόρουμ και την υποστηρίζει.

Στις δικές του δηλώσεις του, ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχε μια εξαιρετική συνομιλία με τον ομόλογό του, σημειώνοντας ότι τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν διεξοδικά για την αντιμετώπιση ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που για ορισμένα άλλα κράτη ενδέχεται να μην είναι τόσο σημαντικά.

Πρόσθεσε ότι εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει στους MED7 λέγοντας ότι η Σλοβενία, ως μεσογειακή χώρα μοιράζεται κοινές απόψεις με την Κύπρο και είναι σημαντικό για όλες τις χώρες της Μεσογείου να έχουν ισχυρότερη φωνή, καθώς αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα.

Ο Δρ Logar είπε ότι είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη διμερή συνεργασία και ότι o κ. Χριστοδουλίδης του παρουσίασε πολλούς τομείς στους οποίους η διμερής συνεργασία θα μπορούσε να ενισχυθεί, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε έναν στρατηγικό διάλογο προς το σκοπό αυτό.

Ο Σλοβένος Υπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος αντιμετωπίζει την πανδημία, προσθέτοντας ότι η Σλοβενία έχει να μάθει πολλά από την Κύπρο. Ελπίζει, είπε, ότι σε εύθετο χρόνο και καθώς η διαδικασία εμβολιασμού προχωρά, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά δια ζώσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ στη Σλοβενία ​​και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δρ Λόγκαρ είπε ότι παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας της χώρας του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, των απειλών και των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας ότι η Σλοβενία ​​προσβλέπει στην υποστήριξη της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες για τη νέα οδηγία για το άσυλο και τη μετανάστευση, προσθέτοντας ότι πρέπει να ακούσουμε τη φωνή χωρών όπως η Κύπρος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα ακανθώδες, αλλά η Σλοβενία ​​θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρει μια ολοκληρωμένη λύση που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Είπε ότι συζήτησαν επίσης το μέλλον των βαλκανικών χωρών και τον στόχο της χώρας του να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων, προσθέτοντας ότι με μια συνετή προσέγγιση θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ένα ρεαλιστικό βήμα προόδου. Ο Σλοβένος Υπουργός μίλησε επίσης για την ανάγκη για ενεργό διάλογο με τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες κάλυψαν επίσης την αθλητική συνεργασία και τη λεγόμενη υδατική διπλωματία.

Είπε επίσης ότι κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του να επισκεφθεί τη Σλοβενία μαζί με τους επικεφαλής των εμπορικών επιμελητηρίων για συζήτηση θεμάτων διμερούς συνεργασίας.