Μακρόν:Επιστημονική και όχι πολιτική η απόφαση για το αν θα γίνει χρήση του Sputnik V σε ΕΕ

Θέση για το ενδεχόμενο διανομής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για τη νόσο COVID-19 στη Γαλλία και στην Ε.Ε. πήρε, την Τρίτη (02/02), ο Πρόεδρος της πρώτης, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως πρόκειαται για «επιστημονική και όχι πολιτική απόφαση».

Χαρακτηριστικά, ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο TF1 ανέφερε:

«Σήμερα, είδαμε δημοσιεύσεις που δείχνουν την υψηλή απόδοση του εμβολίου Sputnik V, αλλά δεν μπορούμε να το διανείμουμε στη Γαλλία έως ότου οι Ρώσοι κατασκευαστές στείλουν σχετικό αίτημα στις Αρχές μας για να εισέλθει στην αγορά. Αυτό είναι φυσιολογικό, είναι θέμα υγειονομικής ασφάλειας».

Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε: «Μόλις οι Ρώσοι κατασκευαστές υποβάλουν σχετικό αίτημα, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ευρωπαϊκές Αρχές και οι εθνικές Αρχές (των χωρών της Ε.Ε.) θα εξετάσουν ανεξάρτητα αυτό το εμβόλιο από επιστημονική άποψη και, ανάλογα με αυτά τα αποτελέσματα και τα στοιχεία, θα το εγκρίνουμε ή όχι. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση, είναι μια επιστημονική απόφαση».

Ακόμα, ο Μακρόν είπε ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, αποφάσισε να στείλει μια επιστημονική αποστολή στη Ρωσία «έτσι ώστε να υπάρχει η ευκαιρία να διαπραγματευτεί με τις ομάδες» και αποκάλυψε πως «οι συνομιλίες ήταν θετικές».

91,6% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V επιβεβαιώνει το «Lancet»

Το Sputnik V είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παρέχει πλήρη προστασία απέναντι σε σοβαρά περιστατικά της COVID-19, αναφέρει στις κεντρικές διαπιστώεις του στις το περιοδικό «Lancet».

Μάλιστα, χρειάστηκαν μήνες έρευνας για τους Ρώσους ανοσολόγους και τους 19.866 εθελοντές προκειμένου να ολοκληρώσουν την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 91,6%.

Το άλλο σημαντικό εύρημα είναι η ανοσογονικότητα του ρωσικού εμβολίου, καθώς οι 14.964 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο Sputnik V ανέπτυξαν 1,3-1,5 φορές περισσότερα αντισώματα κατά του κορονοϊού απ’ ό,τι εκείνοι οι οποίοι ανάρρωσαν από την COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι υπόλοιποι 4.902 εθελοντές έλαβαν placebo, όπως προβλέπεται από τους κανόνες μίας τυπικής μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής.