Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση*

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

«Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους, το οίημα»*, έλεγε ο μεγάλος Αθηναίος  φιλόσοφος Σωκράτης, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές του δυτικού πολιτισμού.

Δυστυχώς στις μέρες μας οι πλείστοι των πολιτικών μας έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα με την έπαρση και ο λόγος που βγάζουν παραπέμπει σε ήχους από τενεκέδες αγάνωτους παρά σε πολιτική διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, της αφύπνησης  από τον λήθαργο, και της αναγκαίας εξέγερσης και αντίστασης καθότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια επικίνδυνη τροχιά στις μυλόπετρες του  ετσιθελισμού  του τουρκοφασίστα Ερντογάν.

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιούσε το περιβόητο πικνίκ στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μαζί με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ  Μπαχτσελί, οι Ε/κ πολιτικοί και κομματάρχες ασχολούνταν περισσότερο με την πολιτική της κυβέρνησης για την έξαρση του κορωνοϊού,  τα «χρυσά διαβατήρια» και  τα σφάγια του σφαγείου του συζύγου της Γενικής Λογίστριας.

Βεβαίως και είναι υπόχρεοι να ρίξουν φως σε σκάνδαλα και ατασθαλίες αλλά όχι να έχουν τη μερίδα του λέοντος στην επικαιρότητα και να αφήνεται το κυπριακό στο περιθώριο με την  τρομοκρατική οργάνωση των Γκρίζων Λύκων να οργιάζει στο βορρά.

Κατάπτυστη και αξιοκατάκριτη η άρνηση  των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ  να υπογράψουν επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο για την ποινικοποίηση της φασιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων. Οι δικαιολογίες   ότι δήθεν δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν, μόνο σε χαμηλής νοημοσύνης άτομα  απευθύνονται .
Να υποθέσουμε πως ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Τ/κ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ    ή ο πρώην καθηγητής-φιλόλογος και πρώην βουλευτής  Γιώργος Γεωργίου, δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι , όταν ολόκληρη  η Κύπρος παρακολουθούσε με φρίκη τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού από τα  φασιστοειδή δίποδα του Μπαχτελί;

Εκτός και αν οι εντολές που είχαν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ ήταν να κάτσουν στα αυγά τους προκειμένου να μην χαλάσει το κλίμα πριν την έναρξη των συνομιλιών. Η γνωστή τακτική του Άντρου και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που ακόμα εθελοτυφλούν, θεωρώντας ως πανάκεια  την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία να αναιρεί όσα διακηρύσσει καθημερινά για την Κύπρο την οποία εντάσσει στις αιματηρές κατακτήσεις της «καθαγιασμένες» με τους νόμους του Ισλάμ.

Ποια είναι τα «μέρη» και ποιος ο παράνομος

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καλεί τα «μέρη» να προσέλθουν στο τραπέζι για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό ενώ στέλνει την Τζέιν Χολ Λουτ να βολιδοσκοπήσει  το έδαφος .Ένα έδαφος χαρτογραφημένο με τις παράνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας με συνεχείς αναφορές και εξαγγελίες για λύση διχοτόμησης με δύο κράτη και την προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Το   ρωσικό ΥΠΕΞ  αναφέρεται επίσης στα «δύο μέρη» τονίζοντας την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου  όπως και ο βρετανός ΥΠΕΞ. Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Αμερική σε βάρος της Κύπρου, ασχολείται με τα δικά της και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το κυπριακό καθότι ο καλός φίλος του Ερντογάν Τραμπ δεν παραδέχεται ακόμα την ήττα του στις προεδρικές και έχει τσαντιστεί με τον Τούρκο πρόεδρο επειδή συνεχάρη τον αντίπαλο του Μπάιντεν.

Αυτά σε ένα κόσμο παράλογο όπου τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα υπερτερούν και καθυποτάσσουν το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τους ισχυρούς να εμπαίζουν πρόστυχα  τους αδύναμους αφήνοντας έναν κατά συρροή  δολοφόνο των λαών να καλπάζει ανεξέλεγκτα ως ένας σύγχρονος Χίτλερ εκβιάζοντας και απειλώντας Δύση και Ανατολή.

Ποια είναι αυτά τα δύο μέρη σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ; Η Κυπριακή Δημοκρατία, το ένα νόμιμο και αναγνωρισμένο μέρος  και το άλλο, το  υποτελές στην Τουρκία μόρφωμα της λεγόμενης τδβκ. Κανένας από τους πιο πάνω δεν καταδίκασε την παράνομη κάθοδο Ερντογάν ο οποίος ανακήρυξε την Αμμόχωστο σε ένα ακόμα απέραντο πλιάτσικο κουβαλώντας με επτά αεροσκάφη τους σφετεριστές των κυπριακών εδαφών.

Οι ίσες αποστάσεις ακόμα μια φορά προκαλούν την οργή και τη μήνι των αδικημένων που διαπιστώνουν τις κραυγαλέες ανισότητες στην καθωσπρέπει Ε.Ε η οποία επιμένει ελέω Γερμανικής Καγκελαρίας να δίνει ακόμα πίστωση χρόνου στην Τουρκία .

Η ενότητα εκ των ων ουκ άνευ

Στην Κύπρο του 2020 ζούμε σε έναν σύγχρονο Πύργο της Βαβέλ με τους πολιτικούς να έχουν ο καθένας τη δική του ατζέντα και προτεραιότητες. Χάθηκαν οι καλοί πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό και οι ξένοι διπλωμάτες -άλλο που δεν ήθελαν- δικαιολογούν την προκλητική  στάση τους και τα ήξεις αφήξεις σε όσα λένε και διαπομπεύουν τη χώρα μας οι Κύπριοι πολιτικοί.

Φταίει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ για όλα τα στραβά και ανάποδα; Ίσως να φταίνε για κάποιους χειρισμούς, αλλά όχι σε όλα όπως τους καταλογίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σκάνδαλα διαφθορά και διεφθαρμένοι υπήρχαν από ανέκαθεν. Επί διακυβέρνησης Μακαρίου, ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ, Βασιλείου, ΑΚΕΛ .Άλλα συγκαλύφθηκαν και άλλα αποκαλύφθηκαν. Το Κυπριακό δεν κατάφεραν να το λύσουν ούτε ο Μακάριος, ούτε ο Σπύρος Κυπριανού, ούτε και οι ενδοτικοί Βασιλείου, Κληρίδης, Χριστόφιας που επεδίωκαν λύση χθες. Ξεπεράστηκαν οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», εκχώρησαν όσα μπορούσαν να εκχωρίσουν  στην κατοχική Τουρκία αλλά ο πάτος δεν είχε τέλος. Η Τουρκική βουλιμία είναι αχαλίνωτη.

Τώρα φωνάζουν για επανέναρξη των συνομιλιών την ώρα που η Τουρκία διαμηνύει χωρίς περιστροφές  την κατακτητική της πολιτική και την Κύπρο δέσμια στο δικό της άρμα.

Οι πολιτικοί μας αντί  να ενώσουν τη φωνή τους και να αγωνιστούν όλοι μαζί χωρίς προσωπικές ατζέντες, χτυπούν αυτόν που η λαϊκή  κυριαρχία επέλεξε ως Πρόεδρο της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δυστυχώς κατάντησε στο στόμα των ξένων να μετατραπεί σε «μέρος». Ως ένα είδος αποπάτου για να κρύβουν τις ενοχές τους.

Όταν οι εναπομείναντες δημοκρατικοί τ/κ διαδήλωναν την περασμένη Κυριακή στην κατεχόμενη Λευκωσία φωνάζοντας   «Τουρκία κάτω τα χέρια από την Κύπρο» καταδικάζοντας την παράνομη κάθοδο Ερντογάν-Μπαχτσελί , οι Ε/κ πολιτικοί επέκριναν από τον καναπέ τους την κυβέρνηση για τον καλπάζοντα κορωνοϊό. Αντι να βγουν στους δρόμους, να καλέσουν τους οπαδούς τους σε μαζικές κινητοποιήσεις  ενώνοντας  την φωνή τους με αυτή των Τ/κ κατά της   Τουρκίας, μετρούσαν κρούσματα .Δεν συνειδητοποίησαν ακόμα ή δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν πως ο Ερντογανικός ιός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό.

Κατά τα άλλα η έπαρση τους καλά κρατεί.