Επισημοποιήθηκε η συμπόρευση ΕΔΕΚ-Συμμαχίας Πολιτών στις βουλευτικές εκλογές

Μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών, ο κ. Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε:
«Θέλω να εκφράσω την χαρά μου και την ικανοποίησή μου γιατί σήμερα, με τον φίλο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τον Μαρίνο τον Σιζόπουλο, έχουμε ουσιαστικά επισημοποιήσει την συμπόρευσή μας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η ικανοποίησή μου είναι ιδιαίτερα μεγάλη γιατί κατά την άποψή μου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλέον, πέραν των βουλευτικών εκλογών, να συσταθεί ένα δυνατό αντιδιζωνικό μέτωπο που έχει την ιδιαίτερή του σημασία στις δεδομένες συνθήκες και τις αναμενόμενες εξελίξεις στο κυπριακό.
Ελπίζω και εύχομαι και άλλες δυνάμεις, και άλλα οργανωμένα σύνολα όπως και πολίτες να ενισχύσουν αυτό το αντιδιζωνικό μέτωπο καθώς και την όλη προσπάθεια που θα καταβάλουμε μαζί για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ευημερία, την κοινωνική πρόοδο, ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης που έχουν να κάνουν με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής καθώς και την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του κράτους. Εμείς ευελπιστούμε και επιδιώκουμε να καταστεί ένα κράτος «υπηρέτης του πολίτη» και όχι ένας «δυνάστης του πολίτη».
Ακολούθως ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
«Και εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο τον Γιώργο Λιλλήκα και την Συμμαχία Πολιτών για το γεγονός ότι σήμερα έχουμε στην ουσία οριστικοποιήσει την συμπόρευση των δυνάμεων μας στις επόμενες κρίσιμης σημασίας βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2021.
Αυτή η συμπόρευση προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις λόγω και των εξελίξεων όπως αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στο κυπριακό αλλά και της ανάγκης να ισχυροποιηθεί σταδιακά το αντιδιζωνικό μέτωπο δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα όπως την αποκαλούν. Στη βάση όχι απλά εκτιμήσεων αλλά στη βάση αδιάψευστων στοιχείων και ντοκουμέντων, αυτή η μορφή λύσης είναι λύση τουρκικών προδιαγραφών την οποία η Τουρκία επίσημα ήδη από τη δεκαετία του 1960 διεκδικούσε για την Κύπρο. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτή η μορφή της λύσης στην ουσία θα αποτελεί το προστάδιο για την συνολική ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια όπως ήταν το σχέδιο της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1950.
Γι’ αυτό ακριβώς όλες οι δυνάμεις, πολιτικά πρόσωπα, οργανώσεις, κινήσεις, ακόμα και κόμματα τα οποία αυτή την στιγμή συναισθάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πατρίδας μας θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμπορευθούμε σε ένα αντιδιζωνικό μέτωπο που στην ουσία θα στοχεύει όχι στη μη επίλυση του κυπριακού, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά στην επίλυση του κυπριακού. Στη βάση ενός κράτους ενός λαού, μίας δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους για το κοινό τους μέλλον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Την ίδια στιγμή τόσο η πανδημία του κορωνοϊού όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία είναι ακόμα ένας παράγοντας για τον οποίο θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τον διαχειριστούμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να είμαστε δίπλα στους πολίτες και να προστατεύουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τις σοβαρές, κοινωνικές και οικονομικές, επιπτώσεις που θα έχουν.
Γι’ αυτό για ακόμα μία φορά θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών για αυτή την συμπόρευση. Οι πολίτες να είναι σίγουροι ότι θα είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών τους».
Ερώτηση δημοσιογράφου: «Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο Φιλελεύθερος γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα ανακοινωθούν τα ονόματα τα οποία θα συμμετάσχουν από μέρους της Συμμαχίας στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ. Έτσι είναι; Η Συμμαχία θα ενταχθεί κάτω από το όνομα της ΕΔΕΚ»;
Απάντηση Γ. Λιλλήκα: «Θα εμπλουτίσουμε το διευρυμένο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ με υποψήφιους μας σε όλες τις επαρχίες».
Ερώτηση δημοσιογράφου: «Έχετε καταλήξει στα ονόματα»;
Απάντηση Γ. Λιλλήκα: «Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και για τα ονόματα, να κάνετε λίγη υπομονή και τις επόμενες μέρες θα δείτε τα ονόματα».
Ερώτηση δημοσιογράφου: «Θα ήθελα να ρωτήσω και τους δύο. Στο παρελθόν υπό διαφορετικές συνθήκες είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για μια συνένωση του αποκαλούμενου κεντρώου χώρου. Τι ήταν αυτό που σας έφερε αυτήν την φορά στην κατάληξη αυτής της συνεργασίας»;
Απάντηση Μ. Σιζόπουλου: «Έχουμε ήδη εκφράσει τους προβληματισμούς μας αλλά και τους κίνδυνους που ελλοχεύον όσον αφορά την εθνική μας υπόθεση αλλά και τα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ως εκ τούτου το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Μελετούμε το παρελθόν, διδασκόμαστε από το παρελθόν αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διαγνώσουμε το παρόν και κυρίως να πάρουμε μέτρα για το μέλλον. Αυτό ακριβώς έχουμε αποφασίσει και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Γι’ αυτό ζητούμε και από άλλες δυνάμεις, οργανώσεις, πρόσωπα και κόμματα που ενδιαφέρονται να συνενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτήν την κοινή συμπόρευση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε, να το αποδεχτούμε πάντοτε στο πλαίσιο της ισοτιμίας, της ειλικρίνειας και της καθαρότητας των θέσεων γιατί μόνο έτσι κτίζουμε και οικοδομούμε και την συνεργασία και την προοπτική».
Απάντηση Γ. Λιλλήκα: «Πέραν και πάνω από αυτά που έχει αναφέρει ο φίλος Μαρίνος, θα πω ότι στο παρελθόν υπήρξαν και εγωισμοί. Αυτήν την στιγμή θεωρώ ότι παρακάμπτουμε αυτούς τους εγωισμούς. ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών βάζουμε τις βάσεις, δημιουργούμε ένα θεμέλιο στην βάση ακριβώς της αλληλοεκτίμησης και του αλληλοσεβασμού. Που μπορεί, κατά την δική μου εκτίμηση, όσοι πραγματικά έχουν αυτήν την ανησυχία, την γνήσια έγνοια για την πορεία του τόπου μας τόσο από την εξωτερική διακυβέρνηση όσο και για τις εξελίξεις στο κυπριακό που θα μας οδηγήσουν σε δύσκολές ατραπούς, έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν και πάλι με ισοτιμία και πάλι με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση αυτήν την προσπάθεια. Έτσι ώστε όσοι έχουμε ταυτόσημες θέσεις στο κυπριακό ή ακόμη και συγκλίνουσες να πάψουν να είναι ένα εργαλείο του διπολισμού και να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ισχυρό τρίτο πόλο που να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική της Κύπρου».
Ερώτηση δημοσιογράφου: «Να υποθέσουμε ότι κοινή γραμμή υπάρχει και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής; Μιλάμε για βουλευτικές εκλογές που έχουν να κάνουν άμεσα με καθημερινά ζητήματα».
Απάντηση Γ. Λιλλήκα: «Στα πλείστα των νομοσχεδίων που είναι στην βουλή ψηφίζουμε ουσιαστικά ταυτόσημα όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα και τα κοινωνικά νομοσχέδια αλλά και στα πλείστα οικονομικά νομοσχέδια».
Απάντηση Μ. Σιζόπουλου: «Τα υπόλοιπα θα τα δείτε στην κοινή ανακοίνωση που θα εκδώσουμε σε λίγο».