Ναυάγιο στο Eurogroup – Τελεσίγραφο για παράταση του προγράμματος

Απειλούν  την Ελλάδα με καταστροφή 

 

«Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την επέκταση του προγράμματος – με την απαραίτητη ευελιξία αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό του» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το αποψινό «ναυάγιο» στις συνομιλίες του συμβουλίου με την ελληνική πλευρά. Εθεσε μάλιστα νέο αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.newego_LARGE_t_1101_54461141_type12713

Το αίτημα παράτασης του προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο απέβησαν άκαρπες.

«Σήμερα στο Eurgoroup συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι ελληνικές αρχές να υποβάλουν αίτημα παράτασης του προγράμματος», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παράτασης εντός των επομένων ημερών. Εφόσον υποβληθεί αίτημα παράτασης από την Ελλάδα, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να συγκαλέσουμε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.
Το αίτημα παράτασης θα βασιστεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι είναι πλέον θέμα των ελληνικών αρχών τί θα αποφασίσουν, αν θέλουν την παράταση και αν θα δώσουν τις δεσμεύσεις που χρειάζεται.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι σήμερα ήταν δυνατή και επιθυμητή η επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως δεν κατορθώθηκε. Όπως είπε, έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία προέκυψε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος».
«Το ζητούμενο είναι να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία», είπε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των εκλογών στα κράτη-μέλη αλλά παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις.
Σχετικά με τη δυνατότητα χαλαρότερης εφαρμογής του προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας, στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται και δεν θα αναιρούνται οι συμφωνημένοι στόχοι.
Όταν η Ελλάδα ζητήσει παράταση, οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν κατά πόσο το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς δράσεις.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από την πλευρά του Ταμείου παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ και ότι από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) είναι προς εκταμίευση ακόμα 1,9 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χάνονται, εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση.
Ερωτηθείς αν κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Προεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής ευρωζώνης.
Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συζητήσουν με την Ελλάδα εάν και όταν η Αθήνα ζητήσει την παράταση του προγράμματός στήριξης, διεμήνυσε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το τέλος του σημερινού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Επαφίεται πλέον στην Αθήνα να ζητήσει παράταση, επέμεινε ο Ντομπρόβσκις, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει πει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να το πράξει.
Ερωτηθείς πότε το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά ο Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για τη θεματική Ευρώ και κοινωνικός διάλογος, ανέφερε: «Αυτό εξαρτάται από την απόφαση των ελληνικών αρχών. Αποφασίστηκε σαφώς ότι εάν και μόλις υπάρξει το αίτημα για μια παράταση του μνημονίου, εάν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές ότι θα τηρήσουν το πρόγραμμα, τότε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ θα ανακοινώσει την επόμενη συνεδρίαση. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, επομένως βασικά επαφίεται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζητήσουν μια παράταση του προγράμματος», επέμεινε.
«Όλοι είναι απογοητευμένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου στο οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες.
Εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του μνημονίου θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφή», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.
«Αυτό θα είναι όλο· θα επρόκειτο για μια καταστροφή. Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί, να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης… Όλα εξαρτώνται από τη συνειδητοποίηση από μέρους της Ελλάδας της πραγματικής σοβαρότητας της κατάστασης διότι ο χρόνος εξαντλείται», επέμεινε ο Σικλούνα.
Το σχέδιο που απέρριψε η κυβέρνηση
Σχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup, με το οποίο μεταξύ άλλων εμφανίζονταν «οι ελληνικές αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα», απέρριψε η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών της ευρώζώνης.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε χρονική γέφυρα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup προκειμένου να εργαστούν επί διευθετήσεων που θα ακολουθούσαν. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο σε αυτή τη νέα διευθέτηση. Το Eurogroup εμφανίζεται με θετική διάθεση έναντι παρόμοιας αίτησης από τις ελληνικές αρχές».
Στο ίδιο κείμενο που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεσή μας είναι να κάνουμε χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές παρείχαν δέσμευση να απόσχουν από μονομερείς δράσεις και να εργαστούν σε στενό συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους κυρίως στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων».