Το 2015 εντοπίστηκαν σε σπίτι στη Λάρνακα 8,3 τόνοι νιτρικής αμμωνίας και καταδικάστηκε Λιβάνιος μέλος της Χεζμπολάχ

Φαίνεται να ήταν μέρος από το εμπόρευμα νικτρικής αμμωνίας που βρέθηκε σε ρωσικό πλοίο το 2014 και κατασχέθηκε από τις αρχές του Λιβάνου

imagewΜια τεράστια ποσότητα νιτρικής αμμωνίας είχαν εντοπίσει και κατασχέσει το 2015 οι κυπριακές αρχές σε οικία στη Λάρνακα, αποτρέποντας έτσι μια πιθανή εγκληματική ενέργεια στην Κύπρο.

Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση ο 26χρονος Hussein Bassam Abdallah από τον Λίβανο, κάτοχος καναδικού διαβατηρίου, στην οικία του οποίου είχαν εντοπιστεί 8,3 τόνοι νιτρικής αμμωνίας.

Ο 26χρονος είχε παραδεχθεί μια σειρά από κατηγορίες που αφορούσαν στα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση (Hezbollah), της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας Αμμοχώστου είχε λάβει, μεταξύ άλλων, υπόψη του για σκοπούς μετριασμού της ποινής του το λευκό ποινικό του μητρώο, την άμεση παραδοχή, την απολογία και έμπρακτη μεταμέλεια του, την καταλυτική ομολογία και συνεργασία του με τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές προς την Αστυνομία και τις ανακριτικές αρχές, το νεαρό της ηλικίας του και την παραίτηση του από κάθε δραστηριότητα που αφορούσε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah.

Το Δικαστήριο έλαβε, επίσης, υπόψη του το γεγονός ότι ο ρόλος του ήταν περιορισμένος και ότι η πληροφόρηση που λάμβανε αφορούσε μόνο τη φύλαξη της νιτρικής αμμωνίας και μεταφορά της σε άλλο χώρο για αποθήκευση.

Το Δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφασή του ημερομηνίας 29/06/2015, δεν υποτίμησε το γεγονός ότι «ο κατηγορούμενος διαδραμάτισε το ρόλο που του ανατέθηκε εντός του ευρύτερου σχεδιασμού των πραγμάτων, έτσι ώστε τελικά η Hezbollah να δυνηθεί να βλάψει μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων ισραηλινά συμφέροντα στην Κύπρο», ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτό αποτράπηκε.

Το Κακουργιοδικείο, με Πρόεδρο τον Δικαστή Νικόλαο Σάντη, είχε εκδώσει  τότε διάταγμα κατάσχεσης και καταστροφής των τεκμηρίων που εντοπίστηκαν στην οικία του.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου, ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση, ανέφερε ότι ολόκληρη η ποσότητα της νιτρικής αμμωνίας είχε μεταφερθεί και καταστραφεί σε ειδικό χώρο αποβλήτων στην περιοχή Μαρκί της Επαρχίας Λευκωσίας.

Ο κ. Ανδρέου είπε ότι με τον εντοπισμό της νιτρικής αμμωνίας και τη σύλληψη του 26χρονου οι κυπριακές αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη εγκληματική ενέργεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο 26χρονος αποφυλακίστηκε και απελάθηκε.

Ο Καπετάνιος του πλοίου νόμιζε πως κουβαλούσε λίπασμα 

 

Άγνοια ως προς το εμπόρευμα του πλοίου που φέρεται να είχε μεταφέρει τη νιτρική αμμωνία το 2014 δηλώνει ο καπετάνιος του, Μπόρις Προκόσεφ.

«Νόμιζα ότι ήταν λίπασμα» δήλωσε ο καπετάνιος του πλοίου του οποίου το φορτίο εξερράγη στη Βηρυτό κληθείς να σχολιάσει τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Ο καπετάνιος του πλοίου Rhosus, του οποίου το φορτίο εξερράγη στο λιμάνι της Βηρυτού, σχολίασε το θλιβερό συμβάν σε συνέντευξη του στο κανάλι «Moskva 24 TV».

Σύμφωνα με τον Μπόρις Προκόσεφ, το πλοίο μετέφερε σχεδόν τρεις τόνους συμπυκνωμένης νιτρικής αμμωνίας από το Μπατούμι στη Μοζαμβίκη.

«Νόμιζα ότι ήταν λίπασμα. Έτσι σκέφτηκα ότι ο στόχος ήταν να κάνουμε πιο γόνιμα τα χωράφια. Αυτό αναφερόταν στα έγγραφα», είπε ο καπετάνιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι εγκαταστάσεις του πλοίου ήταν κλειδωμένες και τα κλειδιά φυλάσσονταν από τις υπηρεσίες μετανάστευσης του λιμανιού. Αρκετοί άνθρωποι που έπρεπε να ελέγξουν την κατάσταση του πλοίου, ήρθαν να επιθεωρήσουν τον Rhosus, συμπλήρωσε.

«Θεωρητικά, έπρεπε να έχουν ορίσει ένα άτομο, μια ομάδα που θα κοίταζε το πλοίο, για να ελέγξει την κατάστασή του. Πώς και τι έκαναν εκεί, δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά τότε έμαθα ότι το (φορτίο) φέρεται να ξεφορτώθηκε, η νιτρική αμμωνία μεταφέρθηκε στην αποθήκη υπό την ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών», δήλωσε ο Προκόσεφ.

Το 2014, το πλοίο Rhosus κατασχέθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού λόγω σοβαρών παραβιάσεων των κανόνων λειτουργίας.

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου απέσυρε το ενδιαφέρον του για αυτό.

Ως αποτέλεσμα, το πλήρωμα δεν πληρώθηκε και το φορτίο παρέμεινε στα αζήτητα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου για έξι χρόνια.

Ο Λίβανος έχει βυθιστεί στο πένθος, ενώ σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω η τεράστια έκρηξη την οποία ο κυβερνήτης της Βηρυτού παρομοίασε με τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Συνολικά ανατινάχτηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου με επίκεντρο το λιμάνι της πόλης.

Τα ακριβή αίτια των εκρήξεων δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες για νεκρή Ελληνίδα καθώς και τραυματίες.