Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ευρωβουλευτών για το ψήφισμα εναντίον Τουρκίας

imagewΣυνεχίζεται η αντιπαράθεση ευρωβουλευτών για την φημολογούμενη ματαίωση ψηφίσματος στο ευρωκοινοβούλιο εναντίον της Τουρκίας.

Το ΑΚΕΛ με γραπτή ανακοίνωση του καταγγέλλει ότι:

“Η χθεσινή ανακοίνωση της ευρωομάδας της δεξιάς και η αναπαραγωγή της στην Κύπρο από το ΔΗΣΥ συνιστά χοντροκομμένο fake news και φτηνό λαϊκισμό που πλήττει την υπόθεση της πατρίδας μας.

Σημειώνουμε ότι η Ομάδα της Αριστεράς ζήτησε γραπτώς στις 24 Ιουνίου να συζητηθεί στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με έκδοση Ψηφίσματος. Στη χθεσινή διάσκεψη των Προέδρων των Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε πλειοψηφία για έκδοση Ψηφίσματος ένεκα της στάσης άλλων πολιτικών ομάδων.

Αν ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΚ θέλουν συζήτηση για το ρόλο κάθε πολιτικής ομάδας στα ευρωτουρκικά και στην υπόθεση της Κύπρου, μπορεί να γίνει. Υπενθυμίζουμε ότι είναι κυβερνήσεις του ΕΛΚ που εμποδίζουν τη λήψη πιο δραστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. Είναι οι κυβερνήσεις του ΕΛΚ –με προεξάρχουσα τη Γερμανία- που συνεχίζει το εμπόριο όπλων με την Τουρκία και την παράδοση πολεμικών υποβρυχίων στον Ερντογάν. Είναι το ΕΛΚ, του Προέδρου του Μάρτιν Βέμπερ συμπεριλαμβανομένου, που στην περσινή Έκθεση Προόδου για την Τουρκία ψήφισε υπέρ της συζήτησης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας που σημαίνει να πολλαπλασιαστούν οι ευρωτουρκικές μπίζνες. Είναι το ΕΛΚ που καταψήφισε την τροπολογία της Αριστεράς για το Κυπριακό που απαιτεί κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Από την άλλη, μια απλή ανάγνωση των πρακτικών του Ευρωκοινοβουλίου αρκεί για να πειστεί κανείς ότι είναι η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο που διαχρονικά σε όλες τις κρίσιμες για την Κύπρο και τα ευρωτουρκικά ψηφοφορίες, στηρίζει σύσσωμη όχι απλώς τις θέσεις του ΑΚΕΛ αλλά τα δίκαια της Κύπρου και του λαού της.”

Ανακοίνωση Χριστοφόρου-Φουρλά

Νωρίτερα με ανακοίνωση τους οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λ. Χριστοφόρου και Λ. Φουρλάς, υποστήριξαν ότι :

“Εάν η Αριστερά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις υιοθετούσαν τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενισχυμένοι και κερδισμένοι θα ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος και τα εθνικά μας δίκαια.”

Ανακοίνωση Ευρωβουλευτών Δημοκρατικού Συναγερμού και ΕΛΚ για μη έκδοση ψηφίσματος κατά Τουρκίας για τις κλιμακούμενες απειλές και την επιθετικότητα της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

“Σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας της Νέας Δημοκρατίας και μαζί με τον ηγέτη της Πολιτικής μας Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Manfred Weber, αναλάβαμε πρωτοβουλία για εγγραφή και συζήτηση των παράνομων ενεργειών και προκλήσεων της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου. Η θέση μας, ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με πρωτοβουλία του ηγέτη μας Manfred Weber, ήταν να εγγραφεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, προς συζήτηση στην Ολομέλεια και ταυτόχρονα με το πέρας της συζήτησης να εκδοθεί ισχυρό ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για τις τις κλιμακούμενες απειλές και την επιθετικότητα της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Παρά την έντονη θέση και προσπάθειά μας, να υπάρξει ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας, δεν υιοθετήθηκε από τις άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη στάση κάποιων πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, όσον αφορά την αρνητική τους στάση για έκδοση ψηφίσματος. Αποτέλεσμα τούτου θα είναι η συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αλλά χωρίς να υπάρξει ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας.

Όσον αφορά την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αρμόζει η λαϊκή ρήση ότι αντί της σιωπής ζητούν και τα ρέστα.

Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στήριζε απόλυτα και ξεκάθαρα, τις θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, απαιτώντας εγγραφή του θέματος στην ολομέλεια με τίτλο «Οι κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες και προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας» και επιπρόσθετα έγκριση ισχυρού ψηφίσματος καταδίκης της Τουρκίας. Αντί της υιοθέτησης αυτής της ισχυρής θέσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Αριστερά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις όχι μόνο δεν υιοθέτησαν το ψήφισμα, αλλά με εισήγηση της Αριστεράς υιοθετήθηκε αποδυναμωμένος τίτλος συζήτησης «Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας».

Εάν τελικά η Αριστερά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις υιοθετούσαν τη θέση  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενισχυμένοι και κερδισμένοι θα ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος και τα εθνικά μας δίκαια.”