Της υποταγής οι εγκλωβισμένοι και ο δρόμος σε λάθος πορεία

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΌσοι ανέμεναν και προσδοκούσαν την τελική  ρήξη Τουρκίας-ΗΠΑ προφανώς απογοητεύτηκαν καθότι τίποτε δεν μπορεί να διαταράξει τις αγαστές σχέσεις των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων . Ούτε εκατό συστοιχίες    ρωσικών πυραύλων S-400 ή  S-500 δεν πρόκειται να διαταράξουν τις σχέσεις των δύο αυταρχικών και απρόβλεπτων ηγετών Τραμπ και Ερντογάν που όπως φαίνεται τους δένουν πολύ περισσότερα συμφέροντα απ’ όσα αφήνονται να διαρρεύσουν  τα διάφορα διεθνή Μ.Μ.Ε.

Παρά τις στομφώδεις διακηρύξεις του Αμερικανικού Κογκρέσου, προ πανδημίας,  για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των ρωσικών S-400, οι σχέσεις τους τώρα αναθερμάνθηκαν και όπως φαίνεται από την τελευταία «θερμή» επιστολή Ερντογάν προς Τραμπ διάγουν ένα νέο μήνα μέλιτος. Ο Ερντογάν έσπευσε να στείλει «ιατρική βοήθεια στις ΗΠΑ» (!!) την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε μια τρομακτική οικονομική ύφεση.

Οι γελοιότητες ενός γελοίου δικτάτορα

Την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος έστειλε επιστολή στον Αμερικανό ομόλογο του επαινώντας τον   «για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού», ενώ απηύθυνε έκκληση για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.Το γεγονός ότι τα θύματα  στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους νεκρούς Αμερικανούς από τον πόλεμο στο Βιετνάμ και τα κρούσματα   έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου, οι έπαινοι  Ερντογάν  είναι ενδεικτικοί του επιπέδου των   γελοιοτήτων στις οποίες μπορεί να φτάσει ένας γελοίος δικτάτορας, ο οποίος έρποντας και λείχοντας ζητά με κολακείες  βοήθεια  από μια χώρα που πριν μερικούς μήνες της γύριζε περιφρονητικά την πλάτη. Απ’ ‘ότι φαίνεται η Ρωσία δεν του «έκατσε» τόσο  εύκολα όσο πίστευε για να κάνει τα βρόμικα παίγνια του.

Η δωρεά του Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, περιελάμβανε 500.000 χειρουργικές μάσκες, καθώς και 40.000 προστατευτικά μέσα, όπως απολυμαντικά, γάντια κ.α.

«Χάρη στα μέτρα που έχεις λάβει, η Αμερική πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα προς την ομαλοποίηση, καταφέρνοντας να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην επίμαχη επιστολή.Ο Ερντογάν, παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ», ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην επιστολή του  ο Τούρκος πρόεδρος, εκφράζει  την ελπίδα ότι «ο αμερικανικός λαός θα επιδείξει την απαραίτητη ανθεκτικότητα για να αφήσει αυτήν την κρίση πίσω το συντομότερο δυνατό» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε: «η συνεχής συνεργασία μας στη μετα-πανδημική φάση και ο στενός συντονισμός και η εταιρική σχέση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των κανονισμών που απαιτούνται για το παγκόσμιο σύστημα θα είναι ουσιαστικής σημασίας, ιδίως για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Ανυπομονώ να ανταλλάξω ιδέες και προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό».

Στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο: «η θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία μας, η οποία έχει ενισχυθεί και διαφοροποιηθεί ως απάντηση στην πανδημία, θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε τις τουρκο-αμερικάνικες διμερείς σχέσεις και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τις δυνατότητες των χωρών μας, ιδίως τον εμπορικό μας στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας, ιδίως στη Συρία και τη Λιβύη, έδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της προάσπισης της συμμαχίας και συνεργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ, με πλήρη δύναμη. Ελπίζω ότι στην προσεχή περίοδο, με το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουμε επιδείξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Κογκρέσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ θα κατανοήσουν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεων μας και θα ενεργήσουν με τρόπο που ο κοινός μας αγώνας ενάντια στα κοινά μας προβλήματα απαιτεί».

Νωρίτερα τον Απρίλη , Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Τουρκία διεξήγαγε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ενδεχόμενο εξασφάλισης μιας πιστωτικής γραμμής (swap line) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και έχει συζητήσει και άλλες επιλογές χρηματοδότησης προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στον πάτο οικονομικά το ψευδοκράτος

Και ενώ η Τουρκία κάνει τον χουβαρντά στέλνοντας  βοήθεια σε βαλκανικές και άλλες χώρες ακόμη και στην πανίσχυρη Αμερική, φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει στο έλεος του  το ψευδοκράτος. Οι αναφορές του  εγκάθετου «πρωθυπουργού»  Τατάρ πως το υποτελές μόρφωμα της Τουρκίας στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη βρίσκεται   στον πάτο οικονομικά και ότι η «η μητέρα πατρίς» δεν στέλνει πλέον  οικονομική βοήθεια, αποκαλύπτει και άλλες πτυχές. Την οικονομική ασφυξία της Άγκυρας καθώς και την  δυσκολία να διατηρήσει εδάφη που άρπαξε με τη βία όπως και τα ανοικτά μέτωπα συγκρούσεων και επιθέσεων που βρίσκονται σε διατεταγμένη. Το γεγονός επίσης ότι με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων σταμάτησε  η οικονομική συντήρηση του ψευδοκράτους από Ελληνοκύπριους  εν είδει αγορών, τζόγου, τουρισμού και άλλων απαράδεκτων ενισχύσεων  του κατακτητή, δείχνει το λάθος δρόμο πορείας που χάραξαν κόμματα και κινήσεις για να συμφιλιωθεί ο λαός μας με τα τετελεσμένα της τούρκικης εισβολής και κατοχής.

Απειράριθμα τα παραδείγματα των εγκλωβισμένων στην υποταγή του «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Τουρκία», ή στην εμμονή τους σε μια λύση που να συνδυάζει το συμβιβασμό  με την υποταγή  απέναντι στον βιαστή σφαγέα.

 

Σπρώχνουν το  ΟΧΙ να κοιμηθεί με τη βία στην αγκαλιά του ΝΑΙ

Την περασμένη βδομάδα ο λαός μας τίμησε το περήφανο ΟΧΙ που πρόταξε κατά του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν πριν 16 χρόνια τον Απρίλη του 2004. Ανακάλεσε στη μνήμη του τις αφόρητες πιέσεις, τις χυδαίες απειλές περί μιας  «νέας Ασιατικής καταστροφής», ξαναθυμήθηκε τους εκβιασμούς (Σημίτη,Παπανδρέου, Βενιζέλου , Φερχόιγκεν κ.α.) περί «τελευταίας ευκαιρίας για λύση» ,  έβαλε το σταυρό του και είπε Δόξα σοι ο Θεός.

Μερικά κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις τιμώντας τη βούληση του λαού μας, κάποια άλλα προτίμησαν «την μούγκα στην στρούγκα», καθότι ενοχλούνται ακόμα και να θυμούνται εκείνη την συντριπτική πλειοψηφία του 76% που ανατίναξε τις όποιες προθέσεις τους να τον υποτάξουν ή τον τσιμεντώσουν στο  ΝΑΙ.

Τώρα 16 χρόνια μετά δεν σταμάτησαν τις προσπάθειες και επιχειρούν με τη βία   να μετατρέψουν το όχι του κυπριακού λαού σε ταπεινωτικό ναι.

Με αφορμή τον θάνατο του  Αλέκου Μαρκίδη, πρώην Γ.Εισαγγελέα, πρώην αξιωματούχου του ΔΗΣΥ και μέχρι πρόσφατα   εκ των πρωταγωνιστών της νεοσύστατης πλατφόρμας  «Απόφαση Ειρήνης», αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια έκκληση για έρανο στη μνήμη του. Η πρώην πρώτη κυρία της Κύπρου και πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Ανδρούλα Βασιλείου, σύζυγος του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου, έκανε έκκληση για έρανο και το ποσό που θα συγκεντρωθεί, όπως έγραψε να δοθεί στην μη κυβερνητική οργάνωση Unite Cyprus Now.

Αφήνουμε το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην αντιπρόσωπο τη Βρετανίας για το κυπριακό λόρδο σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ  γνωστό για τις φιλοτουρκικές του προτιμήσεις.

Αφήνουμε επίσης το γεγονός πόσες οργανώσεις, Μ.Μ.Ε, ακόμα και μια οργάνωση που προστάτευε τα συμπαθέστατα κυπριακά γαϊδούρια φέρονται να χρηματοδοτήθηκαν από τις  USAID, PRIO,   UNOPS και Θεός οίδε ποιους άλλους ξένους οργανισμούς για να ενισχυθεί το ναι.

Τι γίνεται τώρα; Ο κορονοϊός έκλεισε την στρόφιγγα των κονδυλίων και ξεκίνησαν οι έρανοι;

Η ΜΚΟ Unite Cyprus Now, είναι γνωστή για τις θέσεις της στο κυπριακό :Λύση τώρα και όπως να’ ναι. Είναι γνωστές και οι επιθέσεις υποστηρικτών και ακολούθων της εναντίον εκείνων που αντιτάχθηκαν στο σχέδιο Ανάν ή ακόμα και όσων εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις πως με τη λύση που προωθείται για ΔΔΟ (που δεν   είναι ομοσπονδία όπως μας παραμυθιάζουν, αλλά συνομοσπονδία   δύο κρατών)   η Τουρκία από κατοχική δύναμη θα μετεξελιχθεί σε ρυθμιστή  ολόκληρης της  επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ευκολία να αποκαλούν εχθρούς της λύσης και υποστηρικτές της διχοτόμησης όσους δεν έχουν πεισθεί για τις «καλές προθέσεις » της Τουρκίας δείχνει τις αντιδημοκρατικές  προθέσεις τους αλλά και τις εμμονές τους να επιβληθεί η μειοψηφία στην πλειοψηφία.

Να εξαναγκάσουν το λαό  με τα δικά του χέρια να βάλει τη θηλιά στο λαιμό του.  Ο λαός από  περήφανος  και τολμηρός,  όταν ψήφιζε με 76%  , να μετατραπεί μετά από 16 χρόνια σ’ ένα   υποταγμένο μπουλούκι και να συμμορφωθεί στις διαχειριστικές πολιτικές λύσεις  που προωθούνται.

Ο λαός μας δεν  δίστασε τότε να πάρει το ρίσκο γνωρίζοντας τις συνέπειες.Ακόμα και όταν όλο το ιμπεριαλιστικό φασισταριό και το ντόπιο κομματικό κατεστημένο, από τα Δεξιά μέχρι τ’ Αριστερά, τον προειδοποιούσε πως η απόρριψη του εκτρώματος που έθεσαν ενώπιον του  θα ισοδυναμούσε με «χορό του Ζαλόγγου».

Οι λαοί όμως δεν κλείνουν ραντεβού στα τυφλά με την ιστορία. Ιδιαίτερα  όταν το ένστικτό τους για εθνική επιβίωση τους καλεί να εξεγερθούν.

Δυστυχώς εκείνη η  ρήξη δεν εξελίχθηκε σε μια   δυνατή και οργανωμένη πάλη με μια σωστή ιδεολογικοπολιτική  καθοδήγηση που θα οδηγήσει το λαό στο σωστό δρόμο πορείας για μια Κύπρο λεύτερη, ενωμένη κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ μακριά από τις εθνοκτόνες τανάλιες της Τουρκίας και την υπακοή σε λύσεις που προτείνουν οι σύμμαχοι της, ΗΠΑ και Βρετανία.

Το ΟΧΙ  δεν ηττήθηκε όπως νομίζουν κάποιοι. Όσοι ακολούθησαν συνειδητά αυτή την πορεία γνωρίζουν πως οι  υποταγμένοι λαοί δεν έχουν μέλλον.Λαοί που δεν παλεύουν για τα δικαιώματά τους εξαφανίζονται.

Σήμερα, 16 χρόνια μετά αναζητούνται ηγέτες  μακριά  από   εγκλωβισμένους στην υποταγή  πολιτικούς,   για να βγάλουν το λαό από το λάθος δρόμο πορείας που τον  εξαναγκάζουν να βαδίσει.