Ικανοποίηση κυβέρνησης, κομμάτων για την απόφαση Ανωτάτου που έκρινε συνταγματικές τις αποκοπές μισθών στο δημόσιο

Η πλήρης Ολομέλεια του Ανώτατο Δικαστηρίου ανέτρεψε σήμερα τις αποφάσεις του Διοικητικού αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.imagew

Το Ανώτατο έκανε αποδεκτές, κατά πλειοψηφία, τις εφέσεις που είχαν καταχωρηθεί κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

H απόφαση της πλειοψηφίας, συντάχθηκε από τους Νικολάτο, και Οικονόμου,  και με αυτή συμφωνούν οι: Νικολάτος, Π., Παμπαλλής, Παναγή, Χριστοδούλου, Σταματίου, Οικονόμου, Ψαρά-Μιλτιάδου και Μαλαχτός.

Ο Ναθαναήλ, ετοίμασε απόφαση μειοψηφίας και με αυτή συμφωνεί και η Πούγιουρου,  Ο Παρπαρίνος,  ετοίμασε δική του απόφαση μειοψηφίας όπως και ο Λιάτσος. Ο Γιασεμής. ετοίμασε απόφαση με το ίδιον αποτέλεσμα αλλά διαφορετικό σκεπτικό από εκείνο της πλειοψηφίας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι νόμοι είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και κατ’ επέκταση τις απολαβές ως περιουσιακό στοιχείο και δεν επιτρέπει  τον περιορισμό αυτού του δικαιώματος για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

 

Γ.Εισαγγελέας

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γ.Εισαγγελέας  κ. Κληρίδης είπε ότι «έγιναν δεκτές όλες οι εφέσεις που είχαν καταχωρηθεί εκ μέρους της Δημοκρατίας και επίσης εκ μέρους άλλων οργανισμών δημοσίου δικαίου, με αποτέλεσμα να ανατραπούν ουσιαστικά οι πρωτόδικες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το Διοικητικό Δικαστήριο».

«Με δύο λόγια, εκρίθη ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτές και νόμιμες οι αποκοπές στους μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και ως προς το θέμα επίσης της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων», είπε.

«Το βασικό μήνυμα το οποίο στέλνεται, μέσω της πολυσήμαντης, θα έλεγα, αυτής απόφασης, είναι ότι ατομικά δικαιώματα, όπως αυτά που διασφαλίζονται από το άρθρο 23 του Συντάγματος που είναι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει και δικαίωμα σε μισθό, είναι απολύτως σεβαστά και διασφαλισμένα», είπε.

«Όμως, αφ’ ης στιγμής δεν έχει επηρεαστεί ο πυρήνας της άσκησης αυτού του δικαιώματος, το κράτος μπορεί να προβεί σε κάποιους περιορισμούς, οι οποίοι βεβαίως θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένοι και αναλογικοί, δηλαδή ως προς τον σκοπό στον οποίο στοχεύουν. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που προκύπτει από τη σημερινή απόφαση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι δεδομένου ότι είναι απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας(του Ανωτάτου Δικαστηρίου) δημιουργεί ένα προηγούμενο έτσι ώστε σε παρόμοιες περιστάσεις το κράτος να μπορεί να ενεργήσει κάτω από τις ίδιες συνθήκες νόμιμα και πλήρως συνταγματικά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «το κράτος δεν έχει υποχρέωση να επιστρέψει οτιδήποτε εφόσον νόμιμα και συνταγματικά κρίθηκε ότι είχαν αποκοπεί» οι απολαβές.

Ικανοποίηση Προέδρου

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την ανεξαρτησία, την αξιοπιστία, το ακέραιο και το υψηλό επίπεδο της δικαστικής εξουσίας στην Κύπρο, εκφράζοντας συγχαρητήρια στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για τον χειρισμό της υπόθεσης που αφορά τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

“Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνω για άλλη μια φορά την ανεξαρτησία, την αξιοπιστία, το ακέραιο και το υψηλό επίπεδο της Δικαστικής Εξουσίας της πατρίδας μας. Συγχαρητήρια στον Γενικό Εισαγγελέα για τον άψογο χειρισμό της υπόθεσης”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΥΠΟΙΚ

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την απόφαση,  εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση καθότι «η σημερινή απόφαση κατοχυρώνει νομικά τις πολιτικές της κυβέρνησης που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα και μας επιτρέπουν να τηρούμε και τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που σύσσωμη η οικονομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας», τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τέλος τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία για τη νομική στήριξη.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριπτε την έφεση αυτό θα επιβάρυνε τα δημόσια ταμεία με €844 εκατομμύρια σε ορίζοντα τετραετίας, ή €211 εκατ. ετησίως.

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του αναφέρει:

“Η απόφαση της ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου αφαιρεί ένα δημοσιονομικό πονοκέφαλο για τη κυβέρνηση. Τώρα χωρίς το βαρίδι των πιθανών επιπτώσεων από την εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση του κορωνοϊού.

Η απόφαση του Ανώτατου αποτελεί μια δημοσιονομική ανάσα και διευρύνει τα περιθώρια της κυβέρνησης εν όψει των αναγκαίων δαπανών που απαιτούν τα προγράμματα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.
Το ηθικόν δίδαγμα και το πολιτικό μήνυμα της απόφασης για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι ότι σε περιπτώσεις Εθνικής κρίσης και καταστροφής τα βάρη πρέπει να μοιράζονται κατά το δυνατόν δίκαια και σε όλους.

Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα την ώρα που είναι κλειστές χιλιάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο απολύσεως, στο δημόσιο τομέα να σφυρίζουν αδιάφορα.  Να προχωρούν (με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων) στην πρόσληψη τεσσάρων Γενικών Διευθυντών Υπουργείων ή μερικές δεκάδες αξιωματούχοι να συνεχίζουν να εισπράττουν εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επιδόματα παραστάσεως, φιλοξενίας και οδοιπορικών.”

Η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωση της αφού αναφέρει πως θα δήλωνε το σεβασμό της στη δικαστική απόφαση  όποια και να ήταν αυτή, σημειώνει ότι με τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το κράτος γλιτώνει από το να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό στους δημοσίους υπαλλήλους, αφού κρίθηκαν νόμιμες οι αποκοπές μισθών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων του 2011-13.

Αναφέρει συγκεκριμένα:
“Η διαχείριση από το κράτος της προηγούμενης κρίσης πρέπει ν’ αποτελέσει μάθημα για την οικονομική ύφεση που αναμένεται να επέλθει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα για τη δίκαιη κατανομή του κόστους και ν’ αποφύγει παραλείψεις που πιθανόν να μεγεθύνουν περαιτέρω το χάσμα ιδιωτικού – δημόσιου τομέα.
Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι με τον τρόπο που εφαρμόστηκαν οι αποκοπές μισθών / συντάξεων του δημόσιου τομέα,  αδικήθηκαν οι χαμηλά αμειβόμενοι και κυρίως όσοι εργάζονται με βάρδιες, όπως αστυνομικοί και νοσηλευτές.”

ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ συγχαίρει  τον Γενικό Εισαγγελέα για τον ορθότατο χειρισμό της υπόθεσης ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου.και προσθέτει: “Ο σεβασμός μας προς τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις των δικαστηρίων είναι δεδομένος. Αυτή είναι μια πάγια θέση αρχής στον Δημοκρατικό Συναγερμό”.

Δεν σχολιάζει η ΠΑΣΥΔΥ

Η ΠΑΣΥΔΥ δεν επιθυμεί να προβεί σε δήλωση για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Γλαύκος Χατζηπέτρου, «η ΠΑΣΥΔΥ δεν επιθυμεί να κάνει την όποια δήλωση» σε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.