«Σκοτεινιάζει»… στον κομματικό ορίζοντα!

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΗ Τουρκία απειλεί υπερδυνάμεις και λαούς που μάχονται για την ελευθερία και την κυριαρχία τους. Οι  Κύπριοι πολίτες  στα ακριτικά σύνορα  της Ε.Ε. παρακολουθούν με απέραντη θλίψη την βαριά σκιά της κατοχικής Τουρκίας να κλείνει απειλητικά τους ορίζοντες και το μέλλον τους. Η  Αμμόχωστο  βρίσκεται στα πρόθυρα εποικισμού με τον τρίτο ή τέταρτο Αττίλα (χάσαμε πια το λογαριασμό) να βγάζει στο παζάρι τη γη που δεν του ανήκει. Μέσα  σε αυτό το καταθλιπτικό τοπίο οι κομματικοί μας ηγέτες στον δικό τους καφενέ, αλληλοσυγκρούονται, συμφωνούν , διαφωνούν, διαπληκτίζονται και ενίοτε εμπαίζουν τη νοημοσύνη μας. Εσχάτως ανταλλάζουν και κακόγουστα αστεία . Άρχισαν τις προετοιμασίες με τους επικοινωνιολόγους επί το έργο να καθοδηγούν και να συμβουλεύουν τα κόμματα. Έφτασε ο καιρός -λένε- και είθισται να σουλουπωθούν ηγέτες και ακόλουθοι.

Στόχος το 2021 και μετά το 2023. Προφανώς η δική τους «μάχη των μαχών»  είναι  να κερδίσουν τους προ καιρού απολεσθέντες ψηφοφόρους τους ή να αλιεύσουν  από την απέραντη λεκάνη των 180.645 ψηφοφόρων (33.26%) της αποχής (δηλαδή  του  1/3 του εκλογικού σώματος) που τους  γύρισε την πλάτη στις περασμένες βουλευτικές εκλογές του  2016

Τότε ο μεγάλος νικητής ήταν η αποχή που σκαρφάλωσε  στο 33.26%. Τότε όλοι  δήλωναν πως θα προβληματιστούν για τις τόσες χιλιάδες που τους περιφρόνησαν.

Από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα άλλαξαν. Ή τουλάχιστον οι κομματικοί ηγέτες επαναλαμβάνουν εαυτούς φορτικά κουραστικά και ανελέητα. Συνηθισμένοι, ο καθένας στο ρόλο του σε σημείο που έχουν «σκοτώσει» τη φαντασία μας.

 Πήραν μεν τα μηνύματα αλλά τα ξέχασαν

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ , χάρηκε που το κόμμα του παρέμεινε πρώτο, παραδέχθηκε τις απώλειες και είπε πως τους προβληματίζει η μεγάλη αποχή.

Το πόσο τους προβλημάτισε φάνηκε στην πορεία. Πορεύτηκαν για να πλουτίσουν οι πλούσιοι, οι φτωχοί να γίνουν  πιο φτωχοί και να φτωχοποιηθεί  η μεσαία τάξη. Η οικονομία στάθηκε μεν  στα πόδια της αλλά οι εργαζόμενοι μεροδούλι μεροφάι. Κατάφεραν να ξεπουλήσουν το Συνεργατισμό, με τις τράπεζες να βγάζουν  στο σφυρί σπίτια, αλλά οι επενδυτές,  επενδυτές και ων ουκ  έστι αριθμός  αλλοδαπών με ύποπτο ποινικό μητρώο που απολαμβάνουν τα «αγαθά» της απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου

Τώρα που πλησιάζει ο Μάης του 2021 και θα είναι στο χέρι του λαού ποιους  θα ανεβάσει και ποιους θα καταποντίσει, τρέχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου στους αγρούς, στα εργοστάσια, στα λιμάνια, στις αγορές .Μιλά με τους εργαζόμενους, τους αγρότες , ανεβαίνει σε κομπάιν και τρακτέρ. Μαζεύει πατάτες,  κολοκάσι,  δίνει συμβουλές για τον περονόσπορο , αλλά το χαλούμι καθηλωμένο ακόμα στα συμφέροντα ντόπιων και Βρυξελλών. Οι  υποσχέσεις  που έδωσε για να τερματιστούν οι υπερχρεώσεις τραπεζών χάσκουν και αυτές όπως τόσες άλλες, στο τσιγκέλι της  αναξιοπιστίας.

Το παράδειγμα του ηγέτη

 

Τότε μετά τα αποτελέσματα των  βουλευτικών εκλογών  του 2016 ο Γ.Γ  του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, δήλωνε ότι η ηγεσία του κόμματος πήρε τα μηνύματα του κόσμου. «Τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα και δεν μας ικανοποιούν, θα συνέλθουν πολύ σύντομα τα συλλογικά όργανα του κόμματος για εκτιμήσεις», είπε.  Απαντώντας  σε   ερώτηση αν θα παραιτηθεί  είπε ότι πάντοτε είναι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων ο ίδιος και ότι στο ΑΚΕΛ “κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας”.

Έκτοτε συνήλθαν δεκάδες φορές τα συλλογικά όργανα του κόμματος αλλά δεν βρήκαν χρόνο να ασχοληθούν  με τα μηνύματα του κόσμου. Ο καιρός πέρασε και  ήλθαν χρόνια δίσεκτα , καθότι έφθασε  η ώρα της συνταξιοδότησης του. Αίφνης αποφάνθηκε  πως είναι ακόμη χρήσιμος ενόψει βουλευτικών …και ποιος θα οδηγήσει το κόμμα στις προεδρικές του 2023 αν όχι ο ίδιος που δεν είναι «αιχμάλωτος της καρέκλας»; Άσχετο αν  ο ίδιος λάβωσε την αξιοπιστία του επειδή τα προηγούμενα χρόνια δήλωνε με στόμφο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης πως μόλις ολοκλήρωνε το 65 έτος θα αφυπηρετούσε σύμφωνα και με τις καταστατικές πρόνοιες. Δήλωνε μάλιστα πως ο ηγέτης οφείλει να δίνει πρώτος το παράδειγμα.

Και ως «καλός» ηγέτης που δίνει το καλό παράδειγμα  δικαιολόγησε πρόσφατα  την παραμονή  του στην ηγεσία του κόμματος ως επιβαλλόμενη  ως να μην υπάρχουν άλλα ικανά στελέχη να τον διαδεχθούν. Κανονικά οι στενοί συνεργάτες του στη  Γραμματεία και στο Π.Γ. θα έπρεπε να του ζητήσουν να απολογηθεί επειδή με τις δηλώσεις του τους φωτογράφιζε ως ανίκανους. Αντί τούτου οι διαγκωνιζόμενοι διάδοχοι και δελφίνοι  έσπευσαν δημόσια  να δικαιολογήσουν  την εμμονή του στην καρέκλα. Άσχετο  τι ακούγεται στα κομματικά πηγαδάκια.

 Ξεχνούν τα αυτονόητα

Πέρασε ο καιρός που ο λαός μας ήταν αναλφάβητος και σύμφωνα με τις θρησκευτικές γραφές πίστευε χωρίς να ερευνά τι του έλεγαν οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες της εποχής. Οι «μάντρες» γκρεμίστηκαν και τα «κοπάδια» μπήκαν σε σχολεία και πανεπιστήμια. Δεν  έμαθαν μόνο την αλφαβήτα αλλά να διαβάζουν και πίσω από τις λέξεις ενός εκάστου πολιτικού. Η εμπειρία τους δίδαξε  να ξεχωρίζουν τις αλήθειες από τα ψέματα και πού οδηγούν οι μεγαλόστομες  και  οι ψευδεπίγραφες υποσχέσεις. Ο καθείς στην ώρα του και ο λαός περιμένει τη δική του.

Μαστροχαλαστές …και χτίστες

Τα τελευταία τρία χρόνια με πρωτοστάτη το  ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ τίθεται έντονα και με επίταση η αξίωση για κατάργηση του 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο .

Ξέχασαν φαίνεται επί ποιας διακυβέρνησης εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο της τρόικας το οποίο  θυματοποίησε  χιλιάδες εργαζομένους και ιδιαίτερα αυτούς που απολύθηκαν προτού καν φτάσουν στο 56ο ή στο 60ο έτος. Και επειδή ο λαός ή τα θύματα δεν ξεχνούν υπενθυμίζουμε:

Ήταν  Νιόβρης του 2012 όταν η τότε Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και νυν βοηθός Γ.Γ. της ΠΕΟ κατέθετε στη Βουλή  το μνημονιακό  νομοσχέδιο για μείωση των συντάξεων με πρώτο και χειρότερο την πρόνοια για πέναλτι 12% σε όσους αναγκαστικά ή ηθελημένα συνταξιοδοτούνταν στο 63ο της ηλικίας τους και όχι στο 65ο.

Τώρα μετά τη   ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας της κυβέρνησης με  την ΠΑΣΥΔΥ  για κατάργηση του «πέναλτι του 12%» στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα για όσους δημόσιους υπάλληλους επιλέξουν να αφυπηρετήσουν πρόωρα, το ΑΚΕΛ «απαιτεί ακόμα πιο αποφασιστικά και επιτακτικά από την κυβέρνηση να εισακούσει και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αισθάνονται κατάφωρη αδικία και αγανάκτηση».

Διαμηνύει δε στην κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να περιοριστεί στον τερματισμό της αδικίας μόνο για τους δικούς της εργαζόμενους, αλλά πρέπει επιτέλους να αφουγκραστεί όλους τους εργαζόμενους του τόπου που παίρνουν σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ούτε το ΑΚΕΛ ούτε κανένα άλλο κόμμα όμως δεν λέει κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να διορθώσουν και την αδικία που ψήφισαν το 2012  για το  πέναλτι του 12%.

 Αοριστολογίες για τους αορίστου χρόνου

Επειδή πολλής λόγος γίνεται τις τελευταίες  μέρες  για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, τα περισσότερα κόμματα (με εξαίρεση δυο τρία μικρά ) δεν φαίνονται  διατεθειμένα να  υποστηρίξουν  την εφαρμογή του Ενωσιακού Δικαίου και συμμόρφωση με την Οδηγία 1999/70/ΕΚ.
Αντί  λοιπόν να πιέσουν για την εφαρμογή της  αρχής της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης των υπαλλήλων που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες  κρέμονται από τα χείλη της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ η οποία ενίσταται προβάλλοντας διάφορες προφάσεις. Η δυσμενής και άδικη μεταχείριση την οποία υφίστανται οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου («ΕΟΧ/ΕΑΧ») έναντι των συναδέλφων τους που κάνουν την ίδια ακριβώς εργασία, εκτελώντας τα ίδια καθήκοντα και έχοντας τις ίδιες υποχρεώσεις/ευθύνες συνεχίζεται  για πάνω από 10 χρόνια.

Τα περί κράτους  δικαίου και πρόνοιας,  ισότιμης αντιμετώπισης , χωρίς διακρίσεις, για όλους τους πολίτες  δυστυχώς είναι μόνο λόγια.

Ο προεκλογικός για τις βουλευτικές του ’21 άρχισε εδώ και καιρό και όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στο 2023 . Δεν ανησυχούν όμως οι ταγοί και δεν βλέπουν τον οριζόντα που σκοτεινιάζει.Άλλες οι δικές τους προτεραιότητες  και άλλες του λαού και της πατρίδας.

 

Υ.Γ.

Να υπενθυμίσουμε πως τα παγκύπρια αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2016 ήταν:

Σε σύνολο εγγεγραμμένων 543.186, ψήφισαν:362.541 (66.74%) Αποχή:180.645 (33.26%) Έγκυρα:351.390 (96.92%) ‘Ακυρα:7.673 (2.12%) Λευκά:3.478 (0.96%). Τα οκτώ κόμματα, που εισήλθαν (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011) στην Βουλή εξασφάλισαν:

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69%(-3,7%)
ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις 25,67%(-7,1%)
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49%(-1,3%)
ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18%(-2,8%)
Συμμαχία Πολιτών 6,01%(+6%)
Αλληλεγγύη 5,24%(+5,2%)
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 4,81%(+2,6%)
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71%(+2,6%)