“Μαλλιά κουβάρια” για τις εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι ουδέποτε η Τουρκία συναίνεσε για τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της στην Κύπρο , στο εσωτερικό μέτωπο ξεκίνησε εκ νέου η διαμάχη μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης για τι συνέβη στο Κραν Μοντανά.18176919

Σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κ.Κούσιος  σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο,  είπε ότι «η χθεσινή ξεκάθαρη παραδοχή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ουδέποτε συναίνεσε, στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, σε κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, που απαντούσε σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο ότι τάχα στο Κραν Μοντανά είχε αποδεχθεί κάτι τέτοιο η τουρκική πλευρά, καταρρίπτει το αφήγημα που καλλιεργείται από κάποιους στην Κύπρο, ότι δηλαδή η Τουρκία ήταν έτοιμη στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο να εγκαταλείψει επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα και να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δέχθηκε να λύσει το κυπριακό πρόβλημα».

Επιπλέον, ο κ. Κούσιος είπε ότι «με τη συνέντευξη στην εφημερίδα ‘Πολίτης’ του τότε Βοηθού ΓΓ των ΗΕ Τζέφρι Φέλντμαν – ο οποίος ήταν παρών, πρέπει να τονίσω, στο Κραν Μοντανά – ,  καταρρίπτεται ένα άλλο αφήγημα κάποιων εντός της Κύπρου, ότι δηλαδή από τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά αποχώρησε ή επέτρεψε με τη στάση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τερματιστεί η διαπραγμάτευση». Πρόσθεσε ότι κάτι παρόμοιο είχε πει και ο ΓΓ των ΗΕ αμέσως μετά το Κραν Μοντανά.

«Εάν αναλογιστεί κάποιος τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την αξιολογήσει σωστά, πώς δηλαδή εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά ακόμα και στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ, όπου με έκνομες και πειρατικές ενέργειες και δια της επιβολής της στρατιωτικής της παρουσίας καθώς και με τα όσα άλλα προσπαθεί να επιβάλει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με την ανάμιξη της ακόμα στη διαδικασία για ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά και τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά του Μουσταφά Ακκιτζί, επειδή μίλησε κατά της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκιά, ένα είναι το συμπέρασμα: Ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να έχει ούτε ρόλο, ούτε λόγο στην Κύπρο, στη μετά τη λύση του Κυπριακού εποχή», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι καιρός στην Κύπρο να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα και να σταματήσουμε τις έριδες μεταξύ μας και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που έχουμε μείνει στο Κραν Μοντανά».

Δήλωση Αναπληρωτή Προέδρου ΔΗΣΥ

Σε δήλωση του επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ   Χάρης Γεωργιάδης για τεκταινόμενα μεταξύ Τουρκίας-Ακιντζί καιτην  ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ανέφερε:

«Τα όσα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας αλλά και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία ποτέ δεν δέχθηκε κατάργηση των εγγυήσεων, καταρρίπτουν τον ισχυρισμό που κάποιοι στη δική μας πλευρά καλλιέργησαν. Ότι δηλαδή στο Κράν Μοντανά, μας είχε περίπου προσφερθεί η λύση στο τραπέζι, ότι η Τουρκία ήταν πανέτοιμη και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ουσιαστικά απέρριψε τη λύση.

Είναι κατανοητή η ανάγκη της αντιπολίτευσης να αντιπολιτευτεί. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να οδηγεί κανένα σε τοποθετήσεις που ουσιαστικά δίνουν άλλοθι στην Τουρκία, τη στιγμή που η ίδια, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, αποκαλύπτεται.

Η τουρκική στάση και συμπεριφορά επιβάλλει εκ μέρους μας προσεκτικές και καλά μελετημένες κινήσεις, που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια, την επιβίωση και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού».

ΤΟ ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του με ανακοίνωση του αναφέρει:

“Η καταδικαστέα ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία δεν αποδέχθηκε και δεν αποδέχεται την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων διαλύει τις ψευδαισθήσεις κάποιων και καταρρίπτει το δήθεν επιχείρημα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά κατέρρευσαν λόγω της «ατολμίας» της Ε/κ πλευράς.
Καταδεικνύει όμως και το λανθασμένο των επιλογών της παρούσας διακυβέρνησης, η οποία αποδέχθηκε νέες υποχωρήσεις στο Κραν Μοντανά με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί η Τουρκία και θα ανταποδώσει στη δική της γενναιοδωρία.
Όπως το Δημοκρατικό Κόμμα είχε προειδοποιήσει τότε, οι απανωτές υποχωρήσεις του Νίκου Αναστασιάδη,
1.    Απλά αποθράσυναν την Άγκυρα που πήρε εκείνα που ήθελε και τώρα ζητά κι άλλα,
2.    Κατοχυρώθηκαν ως κεκτημένα της διαδικασίας ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει ακλόνητη στις δικές της απαράδεκτες θέσεις,
3.    Δεν εμπόδισαν τους γνωστούς καλοθελητές να στοχοποιούν την Ε/κ πλευρά και να αποενοχοποιούν την Τουρκία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναδεικνύει την ορθότητα των θέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος.
Δεν είναι με τις ψευδαισθήσεις, που θα επιλυθεί το κυπριακό, αλλά με διεκδικητική και αποφασιστική πολιτική.
Η Τουρκία δεν θα διαπραγματευτεί σοβαρά ποτέ, εκτός εάν αισθανθεί ότι κινδυνεύει να καταβάλει πραγματικό πολιτικό και οικονομικό κόστος για τη μη επίλυση του Κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ στη δική του παρέμβαση σημειώνει:

“O κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ΔΗΣΥ θεωρούν ότι η χθεσινή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καθώς και η συνέντευξη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν δικαιώνουν το αφήγημα και την πολιτική τους στο Κυπριακό.

  1. Όσο αφορά στο τι έγινε στο Κρανς Μοντανά, σημασία δεν έχει τι λέει η Τουρκία κατόπιν εορτής. Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεση του της 17ης Σεπτεμβρίου 2017 καταγράφει ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις –δηλαδή και η Τουρκία- είχαν επιδείξει εποικοδομητική διάθεση για να εξευρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στο θέμα της ασφάλειας. Αν η κυβέρνηση είχε την άποψη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο της Έκθεσης; Γιατί δεν αντέδρασε έντονα στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας και στον επιμερισμό ευθυνών αποκλειστικά στις δύο κοινότητες για το ναυάγιο; Ο δε κ. Φελτμαν τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν δικαιώνει το αφήγημα Αναστασιάδη, αλλά επαναλαμβάνει στη συνέντευξη του τα όσα καταγράφονται στην Έκθεση Γκουτέρες αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας.

 

  1. Στο Κρανς Μοντανά, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Ελλάδα ακόμα και η Βρετανία είχαν στηρίξει τη θέση μας για τερματισμό των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων και μάλιστα από την πρώτη μέρα της λύσης. Γιατί λοιπόν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απορρίπτει το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης το οποίο εμφανέστατα καταργούσε τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα αφού άφηνε στις σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις μόνο συμβουλευτικό ρόλο;

 

  1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζητά να αφήσουμε τις έριδες και να συνεχίσουμε την προσπάθεια λύσης από το σημείο που έχουμε μείνει στο Κρανς Μοντανά. Αν η κυβέρνηση το εννοεί τότε πρέπει η ίδια να σταματήσει να δαιμονοποιεί την πολιτική ισότητα και να επανέλθει στη σύγκλιση για την αποτελεσματική συμμετοχή, που περιλαμβάνει τη μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν γίνουν αυτά, τότε η Τουρκία δεν θα μπορεί να επικαλείται το ζήτημα της πολιτικής ισότητας ως άλλοθι για συνέχιση των εγγυήσεων, όπως άλλωστε το πράττει και στη χθεσινή δήλωση. Θα γίνει κατορθωτό να κριθεί στην πράξη η Τουρκία, αν δηλαδή θα συναινέσει σε λύση αρχών στο Κυπριακό ή αν θα εκτεθεί διεθνώς, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να είναι βέβαιος ότι όταν πάψουν οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις, θα πάψουν, τουλάχιστον από πλευράς του ΑΚΕΛ, και οι «έριδες», όπως ονομάζει την κριτική μας στην πολιτική του κ. Αναστασιάδη.”