Τερματίστηκε άδοξα μετά από αντιπαράθεση Βουλευτών η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου

 

Άδοξο τέλος έλαβε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου που συνήλθε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στην παρουσία τουimagew Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, και αφορούσε ενημέρωση της Επιτροπής αναφορικά με τη λίστα που ετοίμασε η τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις τραπεζών προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής τερμάτισε τη συνεδρία και ζήτησε από τους προσκεκλημένους να αποχωρήσουν από την αίθουσα όταν ξέσπασε καβγάς μεταξύ της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κωστάκη Κωνσταντίνου.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο Διοικητής δήλωσε την ετοιμότητα της Κεντρικής Τράπεζας να δώσει, όπως προνοεί ο νόμος όποια στοιχεία ζητηθούν εγγράφως από κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο κ. Ηροδώτου εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η λίστα Γιωρκάτζη δεν έτυχε ποιοτικής επεξεργασίας στοιχείων πριν παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα, ενόψει του γεγονότος ότι η συνεδρία δεν ολοκληρώθηκε κατά τον συνήθη τρόπο, τα επόμενα βήματα θα συζητηθούν από τα μέλη της Επιτροπής σε προσεχή συνεδρία.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και Βουλευτές των οποίων τα ονόματα παρουσιάστηκαν σε δημοσιεύματα ότι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπέβαλαν ερωτήσεις στον Διοικητή.

Απαντώντας στις ερωτήσεις Βουλευτών, ο Διοικητής είπε ότι αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι θέλει τη λίστα θα πρέπει με βάση τη νομοθεσία να τη ζητήσει γραπτώς, διευκρινίζοντας ότι δεν θα απαντήσει ερωτήσεις για το περιεχόμενο της λίστας εκτός και αν ζητηθεί και πάλι γραπτώς από την Επιτροπή.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών, ο κ. Ηροδότου είπε πως η Κεντρική Τράπεζα ασκεί έλεγχο στα δάνεια των μικρότερων τραπεζών του τόπου, ωστόσο δεν μπορεί να ερευνήσει κατά πόσο παραχωρήθηκαν δάνεια με ευνοϊκότερους όρους σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΚΤΚ).

Αναφερόμενος στη λίστα Γιωρκάτζη, ο κ. Ηροδότου είπε πως η λίστα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής από την τέως Διοικητή και ετοιμάστηκε αφού με επιστολή της η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε να διαβιβαστούν τα στοιχεία για επαγγελματικές σχέσεις που είχαν με ΠΕΠ.

Πρόσθεσε ότι  στάλθηκε και πίνακας, με ορισμό του μη εξυπηρετούμενου δανείου και ανέφερε στην Επιτροπή ότι η γνώμη του είναι ότι δεν έγινε ποιοτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί κατά πόσο η λίστα  περιέχει και άτομα που δεν θα έπρεπε να είναι στη λίστα.

Είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι “ως Κεντρική Τράπεζα εφόσον μας ζητηθεί γραπτώς από την Επιτροπή μπορούμε να επιχειρήσουμε να κάνουμε πιο ποιοτικό έλεγχο, αλλά ανέφερε για να περιορισθούν οι όποιες αστοχίες θα πρέπει κάποιος να μπει στην ουσία του δανείου και να υποβάλει ερωτήσεις τόσο προς την τράπεζα όσο και προς τον δανειολήπτη”.

Οι Βουλευτές που παρέστησαν στη συνεδρία και αναφέρθηκαν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους είναι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας. Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου ρώτησε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αν το όνομα της περιλαμβάνεται στη λίστα ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά την έναρξη της συνεδρίας, ζήτησε να αναγνωστούν οι δύο επιστολές που του απέστειλε ο Διοικητής, επειδή όπως είπε, γύρω από τις επιστολές, αναπτύχθηκαν διάφορες διαδόσεις και δημοσιεύματα ότι απέκρυψε τις  επιστολές του Διοικητή.

Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η πρώτη επιστολή του Διοικητή απεστάλη στις 4/7/2019 και η δεύτερη που είχε το ίδιο περιεχόμενο με την πρώτη και περαιτέρω διευκρινίσεις απεστάλη στις 22/11/2019. Ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Επιτροπής ότι χθες, 5 Φεβρουαρίου παρέλαβε νέα επιστολή από τον Διοικητή την οποία κοινοποίησε στους Βουλευτές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η τέως Διοικητής την ημέρα της αποχώρησης της, σε συνέχεια αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Οικονομικών του παρέδωσε ένα φάκελο τον οποίο επέστρεψε στον νυν Διοικητή επειδή δεν τηρήθηκε η διαδικασία, διευκρινίζοντας ότι ο φάκελος – λίστα Γιωρκάτζη έπρεπε να παραδοθεί στην Επιτροπή που ζήτησε τα στοιχεία και όχι στον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμα πως η λίστα περιείχε στοιχεία κατά τρόπο που δεν μπορούσε κανένας να βγει από μέσα. Στη συνέχεια διερωτήθηκε γιατί ενώ στη λίστα περιέχονται τα ονόματα 5-6 Βουλευτών στη δημοσιότητα διέρρευσαν μόνο των τριών.

Ο κ. Συλλούρης διερωτήθηκε αν δεν συνιστά πρόβλημα για τη Φρανκφούρτη το ενδεχόμενο οι τράπεζες να τα βρήκαν με τα ΠΕΠ.
Διερωτήθηκε ακόμα γατί δεν κάνετε κάτι  και αφήνετε τα δάνεια των ΠΕΠ να συνεχίζουν να μην εξυπηρετούνται. Συνεχίζοντας είπε ότι 1500 ΠΕΠ έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διερωτήθηκε αν είναι μη εξυπηρετούμενα επειδή είναι δάνεια ΠΕΠ.

Αναφερόμενος περαιτέρω στη λίστα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως σε αυτήν άτομο αναφερόταν να έχει 80 με 90 δάνεια διερωτήθηκε πως είναι ΠΕΠ αυτός ο άνθρωπος, προσθέτοντας ότι μιλούμε για γελοιότητες.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι είναι στη λίστα και γράφτηκε στα ΜΜΕ ότι «μου χαρίστηκε το δάνειο». Πρόσθεσε ότι  η μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αφορούσε αγροτικό δάνειο που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το οφειλόμενο ποσό ήταν 307.000 ευρώ το Δεκέμβρη του 2018 και αυξήθηκε 113% με παράνομες υπερχρεώσεις.  Διασύρομαι για υπερχρεώσεις συνέχισε ενημερώνοντας την Επιτροπή ότι όπως ενημερώθηκε από τον χρηματοοικονομικό επίτροπο, στον οποίον προσέφυγε οι υπερχρεώσεις συνιστούν ποινικό αδίκημα. Είναι ανήθικο από μέρους μου επειδή χρωστώ, διερωτήθηκε

Ο κ. Κουλίας είπε: “Είμαι σε όλες τις λίστες και είμαι αρχιλίσταρχος. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η τέως Διοικητής παράνομα έδωσε τη λίστα. Ανέφερε, περαιτέρω, ότι κατήγγειλε στην Αστυνομία της διαρροής της λίστας, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το άτομο που τη διέρρευσε και διερωτήθηκε αν είναι έγκλημα επειδή κάποιος χρωστά την ώρα που ο μισός πληθυσμός χρωστά. Η λίστα διέρρευσε είτε από την Κεντρική Τράπεζα ή από την Τράπεζα Κύπρου, συμπλήρωσε.

Απαντώντας ο Διοικητής ανέφερε πως από αυτόν τηρούνται και οι νόμοι και το απόρρητο.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε στην Επιτροπή ότι το δάνειο του ελέγχθηκε από τη Φρανκφούρτη και διαπιστώθηκε ότι δόθηκε νομότυπα και έχει τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.

Ο Διοικητής ανέφερε πως ούτε η Φρανκφούρτη που ελέγχει τις 3 μεγάλες τράπεζες , ούτε η ΚΤΚ, θα εξετάσουν αν το δάνειο   δόθηκε νομότυπα, αλλά θα εξετάσουν κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Δεν σημαίνει ότι έγινε κάτι παράνομο όταν ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο συνήψε ένα δάνειο και αυτό δεν είναι εξυπηρετούμενο.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα ελέγχει τις μικρές τράπεζες προσθέτοντας πως αν δίνουν δάνεια χωρίς επαρκή αξιολόγηση κινδύνου θα επιβληθεί αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας.

Η κ. Χαραλαμπίδου ζήτησε να ενημερωθεί αν εκτός από την κ. Κουκουμά προσέφυγαν στη διαμεσολάβηση του και άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.  Η ερώτηση της κ. Χαραλαμπίδου προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος κάλεσε τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ να τερματίσει “τον κανιβαλισμό” σε βάρος των συναδέλφων της. Η κ. Χαραλαμπίδου παρατήρησε ότι “όποιος έχει μούγια μουγιάζεται”, με τον κ. Κωνσταντίνου να αναφέρει πως “είσαι μικρή για να κρίνεις άλλους και θα σου ανοίξω κεφάλαια να τρέχεις και να μην προλαβαίνεις”, και την κ. Χαραλαμπίδου να ρωτά “Με απειλεί;”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, οπόταν ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τους προσκεκλημένους να αποχωρήσουν.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος απαντώντας στην κ. Χαραλαμπίδου είπε πως υπήρξαν συγγενείς ΠΕΠ που είχαν μη εξυπηρετούμενα που αποτάθηκαν στο γραφείο του και οι προσφυγές τους στις πλείστες περιπτώσεις είχαν την ίδια κατάληξη με αυτή της κ. Κουκουμά.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μετά τα όσα ακούστηκαν, η λύση για επιτευχθεί η αιτούμενη διαφάνεια είναι να αξιοποιηθεί η εισήγηση του ΔΗΣΥ να ανάβει διεθνής οίκος εγνωσμένου κύρους την ποιοτική αξιολόγηση των στοιχείων με τα ΜΕΘ των ΠΕΠ.  Να ζητηθούν τα στοιχεία και να αναλάβει ο οίκος, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως επειδή “ο κανιβαλισμός” συνεχίζεται από την πλευρά της κ. Χαραλαμπίδου, που ζήτησε να διευκρινιστούν ζητήματα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά  διαχώρισε τη θέση της από τη Βουλευτή του κόμματος της, “για να εξευμενιστεί και πρέπει να υπάρξει έλεος πλέον”. Πρόσθεσε πως ο κόσμος τον γνωρίζει σχεδόν 30 χρόνια και τον εκλέγει ο λαός. Είπε επίσης ότι η κ. Χαραλαμπίδου “πρέπει να προβληματίζεται πριν βγάζει τη γλώσσα της περίπατο”.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ενώ αναφέρθηκαν τα ονόματα 3 Βουλευτών, η κ. Χαραλαμπίδου “επιλεκτικά περιορίστηκε να αφήσει αιχμές εναντίον των δύο Βουλευτών που δεν είναι του κόμματος της”. Ανέφερε επίσης ότι τα δάνεια του κρίθηκαν από τη Φρανκφούρτη καθόλα νομότυπα και είναι πλήρως εξασφαλισμένα.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε σε δηλώσεις  ότι προσπάθησε να υποβάλει ερώτημα και δέχθηκε εκβιασμό και προσβολή της προσωπικότητας της. Ανέφερε ότι άκουσαν ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Κωνσταντίνου, αλλά ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος την προστάτευσαν.

Είπε ακολούθως ότι δεν μπορεί η ίδια να γνωρίζει πώς διαχειρίζεται ο οποίος Βουλευτής τα προσωπικά του θέματα και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ ζητά πλήρη διαφάνεια.  Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δίνουμε την εικόνα ότι φοβούμαστε να διαχειριστούμε το θέμα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, διατύπωσε την άποψη ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να σκάψουν αντιαρματική τάφρο και σινικό τείχος προκειμένου η λίστα να μη φτάσει στα χέρια των Βουλευτών. Η κ. Γιωρκάτζη έκανε αυτό που της ζητήθηκε από τη Βουλή, πρόσθεσε και εξέφρασε την άποψη ότι το πήγαινε – έλα του θέματος έχει  με στόχο να μην φθάσει στα χέρια των Βουλευτών η λίστα και  μιλούν για κουτσομπολιά και κανιβαλισμό.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως η  Κεντρική Τράπεζα δίνει τα στοιχεία και κάποιοι επειδή εμπλέκονται στη λίστα και κάποιοι επειδή δεν θέλουν διαφάνεια διεξάγεται ένας πόλεμος χαρακωμάτων. Το Κίνημα Οικολόγων ζητά τη λίστα, συμπλήρωσε.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Σε δήλωση της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρει:

“Σε ερώτηση μου προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο  αν  κατέφυγαν σε αυτόν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, βουλευτές ή άλλοι που ασκούν εκτελεστική εξουσία, προκειμένου τα δάνεια τους να τύχουν διαχείρισης από τον ίδιο και να καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Κωστάκης Κωνσταντίνου, εξεμάνη, άρχισε να ωρύεται και να μου επιτίθεται λεκτικά για θέματα προσωπικής ηθικής. Με απείλησε με τρόπο αισχρό και απαράδεκτο.  Είναι να αναρωτιέται κανείς, γιατί ο κ. Κωνσταντίνου αντέδρασε με τόσο έντονο και εξωθεσμικό τρόπο σε μια απλή ερώτηση προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.”