Γερμανοί επιχειρηματίες ζητούν βελτίωση των σχέσεων και συνεργασίας με τη Ρωσία

Για ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων και της συνεργασίας με τη Ρωσία, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Επιχειρήσεων Ανατολής, Όλιβερ Χέρμες.2221272

«Είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία παραμένει εδώ και πολύ καιρό ο μεγαλύτερος γείτονας μας στην ανατολή. Ο κοινός οικονομικός χώρος, από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ, μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για ολόκληρη την Ευρώπη μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Χέρμες, προσθέτοντας πως «η Ρωσία πρέπει να γίνει και πάλι μέρος της λύσης», αναλογιζόμενοι το ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο των ΗΠΑ και της Κίνας στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς.

Σύμφωνα με τον Χέρμες, είναι απαραίτητη η ενεργειακή συνεργασία, ύστερα και από τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που οραματίζεται κυρώσεις κατά των αγωγών Nord Stream 2 και Turk Stream.

«Χωρίς το αέριο της Ρωσίας, οι φιλόδοξοι στόχοι μας για το κλίμα και την πράσινη συμφωνία στην Ευρώπη δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με άμεσους ή μεσοπρόθεσμους όρους», δήλωσε ο Χέρμες, προσθέτοντας πως η Ευρώπη πρέπει να βρει μια «βιώσιμη απάντηση» στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Nord Stream 2.

Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα κοινό πρόγραμμα, μεταξύ της Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιριών, μεταξύ των οποίων της Γαλλικής ENGIE, της Αυστριακής OMV, της Βρετανικής – Ολλανδικής Royal Dutch Shell και των Γερμανικών Uniper και Wintershall.

Ο διπλός αγωγός μήκους 745 μιλίων, θα μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω των υδάτων της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας.