Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Με την ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ  Αβέρωφ Νεοφύτου ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, η πρώτη ημέρα συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020. Ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το επόμενο έτος αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο μετά τις 18.00 την Τετάρτη, αφού τεθούν σε ψηφοφορία οι κατατεθείσες τροπολογίες που είναι αρκετές και τυγχάνουν επεξεργασίας από τις Υπηρεσίες της Βουλής.imagew

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα  Τρίτη με τις ομιλίες Βουλευτών. Θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, θα διακοπεί στις 13.00, για να επαναρχίσει στις 15.00 για να διακοπεί στις 20.00 για να συνεχιστεί την Τετάρτη στις 15.00 με τις ομιλίες να ολοκληρώνονται με τις ομιλίες της αναπληρωτού Προέδρου του ΔΗΚΟ και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Στον κατάλογο των ομιλητών της Τρίτης περιλήφθηκαν 39 Βουλευτές, 19 κατά το πρωινό μέρος της συνεδρίας και 20 ομιλητές για το απογευματινό.

Στη συζήτηση της Δευτέρας παρέστησαν στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίoς.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε στην Κυβέρνηση από το ΑΚΕΛ και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020 , είπε πως παρά τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στην παιδεία, στο ΕΕΕ και διόρθωση στρεβλώσεων στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, εκφράζοντας ευχαριστίες στο ΔΗΚΟ και την Αλληλεγγύη που θα υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό μαζί με τον ΔΗΣΥ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως στην επιδίωξη του ιδεατού το αποτέλεσμα είναι να απομακρυνόμαστε περαιτέρω από το εφικτό.

Στο κείμενο ομιλίας που κατέθεσε στη Ολομέλεια, αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε στη συνάντηση του Βερολίνου, πέραν πάσης αμφιβολίας, τη θετική και δημιουργική προσέγγιση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως είναι η τουρκική πλευρά, που επιδιώκει αναβολή των εξελίξεων, επικαλούμενη διάφορες εξελίξεις όπως τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Συνεχίζοντας είπε πως η επαναβεβαίωση της ενεργής εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα στις μελλοντικές εξελίξεις είναι σημαντική, διατυπώνοντας τη θέση ότι στο Βερολίνο «πετύχαμε τη διατήρηση του πλαισίου των κεκτημένων του Κραν Μοντανά, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να αποδεσμευτεί από το πλαίσιο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συνεχίζοντας είπε ότι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, επικεντρώνονται στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τις εγγυήτριες δυνάμεις και ειδικά την Τουρκία, που έχει άλλες προτεραιότητες, όπως το κουρδικό και τη Συρία, πέραν του επιχειρήματος των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα.

Αφού εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος η Άγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει στην πράξη τα μηνύματα του διεθνούς παράγοντα, για τερματισμό των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απόπειρες επέκτασης της κατοχής στα Βαρώσια, είπε ότι η πολύ ορθά, η Κυβέρνηση προχωρεί κανονικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι παραμένει αμετάθετος στόχος να γίνει πράξη η θέση που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εκφράσει, ότι η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς τη δεσποτεία τρίτων χωρών, ικανή να παράσχει συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες, διαφυλάσσοντας στο ακέραιο τα δικαιώματά τους.

Από τον στόχο αυτό δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν ποτέ ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για το κυβερνητικό έργο έκανε λόγο σε τοξική μικροπολιτική, από τον ηγέτη ενός κόμματος, ο οποίος δεν βρήκε ούτε μια γραμμή για θετική αναφορά για τον τόπο του.
Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Κυπριανού για τους Συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως συμφωνήθηκε η αύξηση συμβούλων της Κυβέρνησης με την αύξηση συμβούλων της Βουλής.

Ισοπεδώσατε τα πάντα στην οικονομία, μια φορά που βρέθηκε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ στην εξουσία ,τα ελλείμματα έτρεχαν, σημειώθηκε και ρεκόρ ύφεσης και δημιουργήθηκαν κοινωνικά παντοπωλεία, είπε και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα έπρεπε  να αναγνωρίσει τις 50% αύξηση των δαπανών στον τομέα της υγείας.

Υπήρξαν σημαντικές περικοπές το 2011 και 2012 και η Βουλή κλήθηκε να περικόψει δαπάνες για την κοινωνική συνοχή, συνέχισε προσθέτοντας ότι το κόμμα ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και τις υπερψήφισε.
Κρατούμε ήπιο τόνο στις τοποθετήσεις και πιστεύουν ότι με την προπαγάνδα θα εμπεδωθούν ανακριβή μηνύματα συνέχισε προσθέτοντας πως όποιος οικονομολόγος ακούει ότι υπάρχει ακρίβεια στον τόπο πλην των ενοικίων θα σχίσει τα πτυχία του. «Θα κλείσουν όλες οι οικονομικές σχολές όλων των πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο αν υπάρχει ακρίβεια σε αρνητικό/μηδενικό πληθωρισμό», συμπλήρωσε

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλος για μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, είπε πως υπάρχει αύξηση 16% από το 2012.

Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου για κακή τράπεζα, είπε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι κακή τράπεζα και εξέφρασε την εκτίμηση πως σε μερικά χρόνια αυτά που θα εισπράττονται από την ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα καλύπτουν τα έξοδα της μισθοδοσίας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια ότι θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ ώστε να θωρακιστεί η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στον τόπο.

Παρεμβαίνοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως σταυρώθηκαν από τη Βουλή τα επιδόματα των δύο και μόνο συμβούλων Χριστόφια και τώρα οι Σύμβουλοι του Προέδρου είναι περί τους 50, περιλαμβανομένων και των δύο που είχε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές των προηγούμενων ομιλητών για τις τράπεζες, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όταν τα βάζετε με τον χρηματοπιστωτικό τομέα τα βάζετε άθελα σας με τους κουρεμένους. Πρόσθεσε πως τώρα οι τράπεζες παρουσιάζουν πλεονάζουσα ρευστότητα, με σχεδόν μηδενικό δανεισμό στις μικρομεσαίες.

«Χωρίς σταθερό χρηματοπιστωτικό τομέα δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή οικονομία και ανάπτυξη», συνέχισε και εξέφρασε την άποψη πως αν ξανακτυπηθεί η αξιοπιστία της χώρας δεν θα μπορέσουμε ποτέ να την επανακτήσουμε.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Εστία, είπε πως σε αυτό δεν εντάσσονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, Είπε πως ενδεχομένως να υπάρχουν και μεταξύ αυτών που φέρονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα  κακοπληρωτές και για αυτό αποφεύγουν το Εστία.

«Πρέπει να μιλούμε για τους συνετούς και τους νοικοκυραίους», ανέφερε στη συνέχεια, οι οποίοι πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν.

Ακολούθως απευθυνόμενος στην Υπουργό Εργασίας, είπε πως πρέπει να μεταρρυθμιστεί ο θεσμός του ΕΕΕ και να στραφεί  σε επιδότηση στην εργασία για να μην δημιουργηθούν γενιές που θα συντηρούνται από το ΕΕΕ

Για το ΓΕΣΥ είπε πως αποτελεί μεταρρύθμιση κοινωνικού φιλελευθερισμού, στο πλαίσιο του οποίου, για πρώτη φορά ο ασθενής έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στον οποιοδήποτε γιατρό ή κλινική.

«Με το ΓΕΣΥ ψηφίστηκε η μη μονιμότητα στον τομέα της υγείας», είπε προσθέτοντας ότι το ψήφισε και η αριστερά την οποία συνεχάρη, ζητώντας ταυτόχρονα να μην τορπιλίσει την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις του ΓΕΣΥ είπε πως οι προσωπικοί γιατροί χρήζουν διόρθωσης καθώς όποιος κατάφερε και έγραψε περισσοτέρους πολίτες, πληρώνεται χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες. «Κάποιοι παίρνουν μηνιαίο μισθό μεγαλύτερο από το εισόδημα που έπαιρναν  ένα χρόνο», συνέχισε και κάλεσε σε συνεργασία για να ρυθμιστούν οι στρεβλώσεις.
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι θα έχει πολιτικό κόστος στον ΔΗΣΥ όμως θα την υπερψηφίσει καθώς είναι προς όφελος του τόπου και του πολίτη.

Δικαιοσύνη που καθυστερεί δεν είναι δικαιοσύνη, είπε στη συνέχεια και ανέφερε πως χρειάζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός για αυτό και θα θεσμοθετηθεί το Υφυπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας είπε ότι η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στην παιδεία. Πρόσθεσε ότι οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο είναι αυτές που έχουν τα πιο δυνατά μυαλά στην έρευνα και την τεχνολογία.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών είπε ότι χρειάζεται φορολογική μεταρρύθμιση, διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να βρεθεί ενιαίος συντελεστής και ότι πρέπει αι να εξεταστεί η φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι να αρθούν σταδιακά οι δύο κόσμοι των συντάξεων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως για τη στιβαρή οικονομία του μέλλοντος το ζητούμενο είναι να δοθούν κίνητρα στα δυνατά μυαλά να στήσουν τη δική τους μικρομεσαία επιχείρηση. Κάλεσε ακολούθως τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να μην αμύνονται όταν δαιμονοποιείται το κέρδος, κατάρα είναι η ζημιά, συμπλήρωσε.

Το ζητούμενο είναι ανάπτυξη για όλους, για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις,  τη μεσαία τάξη που έχει συρρικνωθεί και είναι αυτή που πληρώνει το κόστος όλων των λαθών.

Γ.Γ.ΑΚΕΛ

Ο κ. Αναστασιάδης αντί να διδάσκεται από τα λάθη του, αντί να καταστρώσει ολοκληρωμένη στρατηγική επίτευξης του στόχου της λύσης, δυστυχώς αυτοσχεδιάζει και λειτουργεί με παλινδρομήσεις, αντιφάσεις και τακτικισμούς, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να οδηγηθεί σε επικίνδυνη τελμάτωση, δήλωσε   ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρόλες τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν έφεραν το Κυπριακό πιο κοντά σε λύση.

Σε ομιλία του, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2020, ο κ. Κυπριανού είπε πως η κοινωνία ανησυχεί από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, ενώ η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι αυτής της κλιμάκωσης, δυστυχώς, παραμένει φραστική, για να προσθέσει ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν έχουν και ούτε μπορούν να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.

Όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ «δεν έπεισαν τη διεθνή κοινότητα πως δεν έχουμε ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο και δεν προστάτευσαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά  το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο εγκυμονούσε κινδύνους για νέα σοβαρά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που κατέρριπτε το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, προσθέτοντας πως τότε το ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι έπρεπε να γίνει δεκτή χωρίς όρους και προϋποθέσεις η εισήγηση του κ. Γκουτέρες να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά, δηλαδή με τις συγκλίσεις, το Πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

«Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Προειδοποιήσαμε ότι το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε χώρο στην τουρκική επιθετικότητα. Δικαιωθήκαμε. Χάθηκαν δυόμιση πολύτιμα χρόνια κατά τα οποία η Τουρκία κλιμάκωσε την  επιθετική της ρητορική∙ προκάλεσε και προκαλεί στην ΑΟΖ μας και την Αμμόχωστο. Δυστυχώς ούτε εμείς πείσαμε τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρίνεια των προθέσεων μας», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Σημείωσε ότι «αν δεν σοβαρευτούμε, αν δεν είμαστε συνεπείς στο στρατηγικό στόχο, θα χάσουμε οριστικά τη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο», για να προσθέσει πως «είναι λυπηρό, αλλά είναι διάχυτη η εντύπωση  ότι αυτός είναι ο στόχος κάποιων και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο, είπε ότι «επαναβεβαιώθηκε και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι ο στόχος λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και επαναλήφθηκε ότι οι όροι αναφοράς θα αποτελούνται από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 30ης του Ιούνη».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «όλα αυτά είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους φλέρταραν με άλλες ιδέες του κ. Αναστασιάδη συμπεριλαμβανομένου», για να σημειώσει πως «το γεγονός ότι οι όροι αναφοράς δεν έγινε εφικτό να συμφωνηθούν, είναι ανησυχητικό».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία απειλεί ευθέως την προοπτική επιβίωσης, φυσικής και οικονομικής, της πατρίδας και του λαού, για να προσθέσει πως «πρέπει να διερωτηθούμε αν θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και θα παραδώσουμε την πατρίδα στην Τουρκία ή θα παλέψουμε με όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε για να την σώσουμε».

«Η συνέχιση», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «της σημερινής κατάστασης πραγμάτων θα σημαίνει και συνέχιση των τουρκικών μεθοδεύσεων σε βάρος της Κύπρου. Αν δεν συζητήσουμε για λύση η φυσιολογική εξέλιξη θα είναι η διχοτόμηση. Δεν πρέπει να ξεχνούμε τι μας διδάσκει η Ιστορία. Διαχρονικά, σε συνθήκες διαπραγματευτικού κενού, είχαμε τα πιο σοβαρά τετελεσμένα από πλευράς Τουρκίας. Αυτό πρέπει να μας χτυπήσει καμπανάκι».

Σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και υπενθύμισε σχετικά ότι οι συγκλίσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων επιλύουν το πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων ταυτόχρονα με τη λύση του Κυπριακού.

Όπως συμπλήρωσε «η μόνη εκκρεμότητα που θα απομείνει σε περίπτωση λύσης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη μεταξύ τους και με το οποίο μπορούμε να ζήσουμε μέχρι και την οριστική του επίλυση».

«Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι μετά τη λύση του Κυπριακού δύσκολα μεν, αλλά δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για επίλυσή του. Με άλυτο το Κυπριακό είναι ευσεβοποθισμός να πιστεύουμε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία είναι εφικτή.

Πρέπει, λοιπόν, να ξεπεραστούν τα εμπόδια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας», είπε.

Επιπλέον, είπε ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, λύση στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι στο εσωτερικό πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να ενδιαφερθούν για την πλειοψηφία της κοινωνίας που υποφέρει από τους χειρισμούς τους.

Πρέπει επιτέλους να απεγκλωβιστούν από το μύθο που έκτισαν για το success story της Κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική.

«Τι είδους ανάπτυξη έφεραν; Γιατί είναι περήφανοι γι’ αυτήν; Σε ποιων τις τσέπες μπαίνουν τα έσοδα από την ανάπτυξη; Ποιους θα ωφελήσει; Πρόκειται για ανάπτυξη που διασφαλίζει την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος; Που στηρίζει την πραγματική οικονομία; Πρόκειται για ανάπτυξη που προάγει την έρευνα και την καινοτομία; Που στοχεύει σε αντιμετώπιση των πολλών κοινωνικών προβλημάτων; Που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό; Όχι βέβαια», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο της Κύπρου στρεβλώνεται και το ανθρώπινο δυναμικό της απαξιώνεται», συμπληρώνοντας ότι οι συνειδήσεις των νεότερων γενεών διαφθείρονται μέσα σε ένα αντιπαραγωγικό περιβάλλον, που καταδικάζει τις νεότερες γενιές σε ζωή χειρότερη και ακριβότερη από τη ζωή των προηγούμενων γενιών».

«Η οικονομία μεγαλώνει, όμως, η κοινωνία συνεχίζει να νιώθει αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον. Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, όμως οι εργαζόμενοι είναι παγιδευμένοι στη στασιμότητα των μισθών και των εισοδημάτων τους. Δεν μπορούν να σχεδιάσουν με ασφάλεια και σιγουριά το μέλλον τους. Ενώ οι διεθνείς επενδύσεις αυξάνονται, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αυτοεργοδοτούμενοι δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το βάρος των δανείων και των υποχρεώσεων τους», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στην οικονομία, παρά τους θετικούς ρυθμούς, η Κυβέρνηση ακολουθεί μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στο βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, για να προσθέσει ότι αυτός δεν είναι βιώσιμος και παράλληλα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Για τα διαβατήρια, είπε ότι είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα διαβατηρίων βοήθησε την οικονομία μας σε δύσκολες στιγμές, ωστόσο, πρόσθεσε πως η κατάχρηση του, η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και η εμπλοκή της οικογένειας του Προέδρου στο Πρόγραμμα το ζημίωσαν αφάνταστα.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ, θέτοντας ως προτεραιότητα τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας και αφού εξασφάλισε τροποποιήσεις, θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως το κόμμα δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.

«Στο ΔΗΚΟ επιλέγουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ένα υπεύθυνο και σταθεροποιητικό ρόλο. Δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων για να προωθήσουμε σωστές πολιτικές», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε ομιλία του ενώπιον της συνεδρίας της Ολομέλειας για τον κρατικό προϋπολογισμό για να προσθέσει: «Αυτό δεν σημαίνει πως απαλλάσσουμε την κυβέρνηση από τις ευθύνες της για λανθασμένους χειρισμούς»,.

«Ούτε και δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού. θα είμαστε αυστηροί και επικριτικοί για τα όποια κυβερνητικά λάθη», πρόσθεσε.

Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ πετύχαμε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2020, όπως την επιπρόσθετη αύξηση στο ειδικό επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων, με ένα επιπρόσθετο κονδύλι €19 εκ. την αύξηση της πρόνοιας του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών κατά 50%, δηλαδή η συνολική πρόνοια θα ανέλθει στα €4,6 εκ., την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς κατοίκους κοινοτήτων με υψόμετρο 600 μέτρα και άνω κατά €2,5 εκ. και διεύρυνση των κριτηρίων για αύξηση των δικαιούχων και την αύξηση της πρόνοιας για Ιατρική Περίθαλψη στην Κύπρο, η οποία αφορά τα υπογόνιμα ζευγάρια κατά €1.5 εκ. και αύξηση του αριθμού της επιχορήγησης των προσπαθειών τεκνοποίησης κατά μία.

«Ενόψει των προαναφερόμενων βελτιώσεων και επειδή επιλέγουμε να θέτουμε ως προτεραιότητα την σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας,  το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2020», είπε ο Πρόεδρος του κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αποκατάσταση της κυπριακής κοινωνίας στο μέτρο του δυνατού και μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την οικονομία και την κοινωνία, όπως τον δείκτη φτώχειας στην Κύπρο, οποίος παραμένει 3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, χαρακτήρισε ως «παντελώς ανεπαρκή» τον προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση, ενώ ζήτησε την επανεξέταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με στόχο τη βελτίωση άδικων κριτηρίων, μείωση της γραφειοκρατίας και μείωση των καταχρήσεων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε μεν πως πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη σημαντική μείωση των δήμων και τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, εκφράζοντας ωστόσο «τον έντονο προβληματισμό μας πως η Κυβερνητική πρόταση δυναμιτίζει την αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης και περιλαμβάνει πρόνοιες που θα πρέπει να συζητηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Αναφέρθηκε ακόμη στη γενικότερη μείωση της γραφειοκρατίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας για να φτάσει σε  ευρωπαϊκά επίπεδα και επεσήμανε την άμεση απεξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα και τα ενεργειακά μονοπώλια, με περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ αλλά και την αξιοποίηση του δικού μας φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναγνώρισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επάνοδο της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά διαφώνησε με τη θέση ότι η Κύπρος αποτελεί ένα «success story», ιδιαίτερα λόγω του ιδιωτικού δανεισμού και του ιδιωτικού χρέους που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Για τα ΜΕΔ ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα τους δάνεια, κυρίως μέσω ανταλλαγής ακινήτων με δάνεια, ενώ «όλοι οι υπόλοιποι, τα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τα στεγαστικά δάνεια, έμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο».

«Άρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Ενώ οι τράπεζες μας έχουν ρευστότητα, δεν δανείζουν επειδή όλοι είναι καταχρεωμένοι», είπε.

Αναφέρθηκε στο «φιάσκο», όπως χαρακτήρισε, το θέμα του εμπορικού σήματος του χαλουμιού, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την διαχείριση αυτού του εμπορικού σήματος, του πιο σημαντικού εμπορικού σήματος της ΚΔ και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αναληφθούν από τον αρμόδιο Υπουργό».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί των αποκοπών στο δημόσιο τομέα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι μία επικυρωτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα σημαίνει μία επιπρόσθετη δαπάνη της τάξης του €1 δις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (€844 εκ. μέχρι το 2023).

«Κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει πλήρως τους δημοσιονομικούς μας σχεδιασμούς», συμπλήρωσε.

Για το ΓΕΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πως το σχέδιο που εφαρμόζεται «δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε», καθώς δεν υπάρχει ο σφαιρικός προϋπολογισμός. Αναφέρθηκε στα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων και στην αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας στο €1 δις ενόψει και της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ την 1η Ιουνίου 2020.

«Εάν δεν γίνει κάτι δραματικό σύντομα, το ΓΕΣΥ κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα πριν καν ξεκινήσει … Καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοδιαχείρισης που παρουσιάζει το ΓΕΣΥ», είπε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, που παρουσιάζει την Κύπρο ως τη χώρα με μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδα διαφθοράς κατά την πενταετία 2013-2018, ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως «η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στάση και τη συμπεριφορά τους έχουν οδηγήσει την Κύπρο σε διεθνή περιφρόνηση, όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε πως ακόμη και μετά τη Τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο είναι αμφίβολη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λόγω του ότι βρίσκεται στο απόγειο της η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα.

«Δεν είναι τυχαίο πως η «απάντηση» της Τουρκίας στη συνάντηση του Βερολίνου ήταν το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης, ενώ οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ και στην πράσινη γραμμή συνεχίζονται αμείωτα», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η Τουρκία μετά τις «νέες υποχωρήσεις που της έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Βερολίνο», τώρα θέτει και νέους όρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Είναι όντως απογοητευτικό το γεγονός το ότι για ακόμη μια φορά η πλευρά μας έπεσε στην ίδια παγίδα: δώσαμε νέες υποχωρήσεις για να συνεχίσει η διαδικασία και τώρα η Τουρκία ζητά κι άλλες», πρόσθεσε.
Ζήτησε τέλος να υπάρξει προβληματισμός για τα επόμενα βήματα, συλλογικότητα και ενότητα.
«Καιρός να προβληματιστούμε από τις αποτυχίες μας και να συν-διαμορφώσουμε μια νέα, σωστή στρατηγική» κατέληξε.

Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Με πραγματικό ποσοστό αναπτυξιακών δαπανών γύρω στο 6% του συνόλου, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αναπτυξιακός, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι για ακόμα μία χρονιά ο προϋπολογισμός «είναι κατά βάση διαχειριστικός».

Μιλώντας στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό όχι γιατί δεν διαπιστώνει και θετικές δράσεις, αλλά γιατί διαφωνεί με τη συνολική του φιλοσοφία. Η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών ως ένδειξη εκτίμησης του σοβαρού έργου που επιτελούν, επικρίνοντας παράλληλα την Κυβέρνηση για τον «απαράδεκτα φτωχό προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η διαπίστωση του Υπουργού Οικονομικών ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι πλεονασματικός είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα εξανεμίσει σημαντικό μέρος του πλεονάσματος. «Εν πάση περιπτώσει είναι θετικό που ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος και δεν θα είναι ελλειμματικός» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να στηρίζει την επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης διαδικασίας, είτε αυτούσιας, είτε με ανεπαίσθητες αλλαγές» και διερωτήθηκε που έχει οδηγήσει αυτή η διαδικασία.

«Η πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο δημιουργεί προβληματισμό» συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος ενώ είπε ότι «η ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ για ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία, αποτελεί παγίδα».

Οι όροι αναφοράς που θα αποτελέσουν τη βάση μιας νέας διαπραγμάτευσης είναι ετεροβαρείς και δίνουν διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην Τουρκία, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Είπε ακόμη ότι ο κίνδυνος ένταξης και του ενεργειακού ως μέρους της διαπραγμάτευσης θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ουσία του Κυπριακού.

Για την ΕΔΕΚ, συνέχισε, δεν υπάρχουν διλήμματα και ζήτησε την επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση, καθώς και να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό και όχι τυπική ή άτυπη πενταμερής.

Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα της εισβολής και δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταλυθεί και να αντικατασταθεί από ένα νέο συνεταιριστικό κράτος, είπε ο κ. Σιζόπουλος. Θα αγωνισθούμε για μια δημοκρατική λύση η οποία να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της ίσα δικαιώματα και ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον, ανέφερε.

Αναφερόμενος στην  κυπριακή οικονομία είπε ότι δεν αμφισβητούμε τη βελτίωση που παρουσιάζουν κάποιοι από τους δείκτες, όμως «δεν δικαιολογείται ο ενθουσιασμός που παρατηρείται». Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η βελτίωση της οικονομίας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι είναι μηδαμινή «γι΄ αυτό και δεν πρέπει να μας οδηγηθεί σε εφησυχασμό».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο αριθμός των αστέγων, των ληπτών δημοσίου βοηθήματος αλλά και αυτών που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη αυξάνεται σταθερά. Είπε επίσης ότι η μεσαία τάξη παρουσιάζει μεγάλη συρρίκνωση, προσθέτοντας ότι συνέχιση αυτής της πορείας χωρίς την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων διόρθωσης θα οδηγήσει αναμφίβολα σε περαιτέρω αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, η χάραξη μιας νέας οικονομικής πολιτικής προϋποθέτει προσεκτική ανάλυση των λόγων αλλά και των αιτίων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2013 με στόχο την αποφυγή διάπραξης των ίδιων ή παρόμοιων λαθών, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών επενδυτικής αξιοπιστίας.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση για την έκτακτη εισφορά για την άμυνα. «Το συγκεκριμένο ποσό το οποίο για το 2020 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 350 εκ.  πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς» σημείωσε και ζήτησε να θεσπισθεί προϋπολογισμός που θα είναι ανεξάρτητος από τον κρατικό.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στις 6 Δεκεμβρίου ζήτησε να διατηρηθεί η σταθερότητά του και πρόσθεσε ότι οι τραπεζίτες «όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες των πολιτών, αλλά λειτουργούν και με ασυδοσία σε βάρος τους».

«Την ώρα που γίνεται δημόσια επίκληση  ότι ‘οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τους κόπους και τις θυσίες των συμπολιτών μας που κράτησαν τη χώρα όρθια’, δεν έχουμε διαπιστώσει οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία για την έστω μερική στήριξη των κουρεμένων καταθετών, των εξαπατημένων κατόχων αξιόγραφων – αν και υπήρχε μνημονιακός όρος που δεν υλοποιήθηκε – των κουρεμένων ταμείων προνοίας, την απαλλαγή των εγγυητών από τις εγγυήσεις τους» αλλά και για την προστασία των πολιτών έναντι των εκποιήσεων, είπε.

Για το ΓεΣΥ ανέφερε ότι 6 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του, ο Δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τάση επιδείνωσης. Ανέφερε επίσης ότι η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση  των νοσοκομείων παρουσιάζει αδικαιολόγητη καθυστέρηση με ευθύνη του ΟΚυΠΥ και του Υπουργείου Υγείας, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Είπε ότι η σωστή εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί τη λυδία λίθο και διερωτήθηκε αν είναι όλοι έτοιμοι να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη να προωθήσουν προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί, αποτρέποντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος.

Αναφερόμενος τέλος στην κοινωνική πολιτική, ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων τα οποία να ενισχύουν τα χαμηλά εισοδήματα, να σμικρύνουν το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χαμηλών και των ψηλών εισοδημάτων και να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Πρόεδρος Κινήματος  Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποφάσισε να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 ως μια έκφραση διαφωνίας προς την εν γένει οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Περδίκης.

«Κατά τη δική μας άποψη η κυβερνητική οικονομική πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών που εκπροσωπούμε», ανέφερε ο κ. Περδίκης σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Όπως είπε, «ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, επιδιώκουν να επαναδημιουργήσουν μια οικονομία βασισμένη στις ίδιες αρχές και αξίες που μας οδήγησαν ευθύς εξαρχής σε πολλαπλές κρίσεις – από το 2000 μέχρι σήμερα». Γίνεται αυτό ακριβώς που λέει ο Υπουργός Οικονομικών ότι θέλει να αποφύγει: επιστρέφουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης κατέγραψε αυτά που, σύμφωνα με τους Οικολόγους, δεν περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, είπε πως στον προϋπολογισμό δεν ενσωματώνονται πρόνοιες που να αφορούν την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δεν προωθείται η κυκλική οικονομία και δεν λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του κρατικού προϋπολογισμού οι δεκαεπτά στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ.

«Για εμάς, ο άνθρωπος και η φύση, πρέπει να είναι οι κύριες αξίες που εξυπηρετεί η ανάπτυξη και η οικονομία, και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων των μεγάλων ελεγκτικών οίκων, των μεγαλοδικηγόρων και των developers», είπε, προσθέτοντας πως οι Οικολόγοι εκφράζουν «αυτούς που δεν θέλησαν να μπουν στο κύκλωμα με τις μίζες, τις βίζες και τους ουρανοξύστες, όσοι δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, στα Panama papers και στις λίστες των ληστών».

Ο κ. Περδίκης είπε πως στην ομιλία του νέου ΥΠΟΙΚ ενώπιον της Ολομέλειας, δεν γίνεται καμία αναφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην κυκλική οικονομία, στην αειφορία και στην υλοποίηση των στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη που έθεσε ο ΟΗΕ για το 2030, σημειώνοντας πως η «μόνη αναφορά που γίνεται για κάτι σχετικό είναι για την εφαρμογή της πράσινης φορολογίας, «αναφορά που παραπλανεί και αποπροσανατολίζει, όπως είπε.

«Η πραγματικότητα στην Κυπριακή οικονομία είναι τέτοια, που δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, παρά τη φαινομενική βελτίωση των δεικτών, την μερική είσοδο στην επενδυτική βαθμίδα και τα χειροκροτήματα των δανειστών», είπε ο αρχηγός των Οικολόγων.

Ο κ. Περδίκης αναγνώρισε πως τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν μετά τις καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup και της Κυβέρνησης το 2013, για να σημειώσει ωστόσο ότι «μετά από τόσες βαριές θυσίες των Κυπρίων πολιτών και μετά από επτά χρόνια επώδυνης λιτότητας, είναι εν πολλοίς αναμενόμενο αυτό το αποτέλεσμα».

«Τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μεγάλη τραπεζική κρίση στις αρχές της δεκαετίας δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί πλήρως, δίκαια και αποτελεσματικά», είπε, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ζουν υπό το βάρος των αθέμιτων τραπεζικών πρακτικών, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αποτυχημένων σχεδίων στήριξης των δανειοληπτών και άλλων θυμάτων της κρίσης που δημιούργησαν.

Αναφέρθηκε επίσης στις εκθέσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου, χωρίς την ανάλογη αύξηση της παραγωγικότητας.

«Η Κυβέρνηση που επαίρεται για τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς», συνέχισε ο κ. Περδίκης, «αντί να αυξάνει τις δαπάνες για το κρατικό μισθολόγιο, να επαναφέρει προκλητικά επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματούχων και να μοιράζει φορολογικές ελαφρύνσεις αστόχευτα και αλόγιστα, θα έπρεπε να κοιτάξει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και τι πραγματικά χρειάζεται αυτή η χώρα κι ο λαός, για να έχουμε μια σταθερή και με πραγματικά γερές βάσεις, οικονομία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Περδίκης εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της, που καθιστούν αδύνατη κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, όπως συμβαίνει δυστυχώς για ένα μέρος της πολιτικής ηγεσίας», είπε, προσθέτοντας πως οφείλουμε να προβληματιστούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Σημείωσε πως αν «συνεχίσουν οι υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας, θα οδηγηθούμε στην ουσιαστική παράδοση της Κύπρου, στα Τουρκικά στρατηγικά σχέδια».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν συμφωνεί με τη «βεβιασμένη και χωρίς προετοιμασία σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης».

«Κατ’ ακρίβειαν θεωρούμε μέγα λάθος το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων, την οποία οφείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να εγκαταλείψει αμέσως», είπε για να καταλήξει λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ζητήσει και να πετύχει όπως η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή τα θέματα ασφάλειας, να συζητηθούν σε μια διεθνή διάσκεψη με συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της περιοχής μας.

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Οι προϋπολογισμοί που καλούμαστε να εγκρίνουμε κινούνται, δυστυχώς, στην παραδοσιακή κουλτούρα διαχειριστικού χαρακτήρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είπε πως αναγνωρίζει μια προσπάθεια απάμβλυνσης κάποιων κοινωνικών προβλημάτων ή ανισοτήτων, με αύξηση κάποιων κονδυλίων, ωστόσο, αυτή η προσπάθεια έχει αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.

Σε ομιλία του, κατά την συζήτηση στη Βουλή των Προϋπολογισμών 2020, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ούτε αυτός ο προϋπολογισμός διαχέεται από κάποιο όραμα, που θα μπορούσε να αλλάξει την Κύπρο, να την κάνει καλύτερη, να δώσει θετικές και ελπιδοφόρες απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία μας», για να προσθέσει ότι «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο οποίο και ο τέως και ο νέος Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκαν, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επαναλαμβανόμενο αφήγημα, που δεν βλέπουμε να υλοποιείται, γιατί απλούστατα δεν συνοδεύεται από τον αναγκαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό».

Όπως είπε η Κύπρος βίωσε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση με μεγάλο κοινωνικό κι ανθρώπινο κόστος, ωστόσο, σημείωσε ότι φαίνεται πως «δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και τα επαναλαμβάνουμε με πολιτικές που κινούνται στη λογική της αρπακτής και που ευνοούν τους παρακοιμώμενους του κράτους και του συστήματος».

«Αναπόφευκτα», συμπλήρωσε, «η μια φούσκα θα διαδέχεται την άλλη και η μια κρίση θα υποκαθιστά την άλλη, με θύματα πάντα τους πολίτες που δεν μετέχουν στα κέρδη αλλά θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές. Το οικονομικό μας μοντέλο παραμένει το ίδιο και εδράζεται στους ίδιους πυλώνες, που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως είναι ευάλωτοι σε εξωγενείς παράγοντες. Η παραδοχή και η διαπίστωση δεν αρκούν. Δεν αποτελούν θεραπεία».

Διερωτήθηκε ποιο είναι το όραμα της κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο και σύνθετο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, για να προσθέσει πως «αναγνωρίζουμε ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί και ότι το δημόσιο χρέος, που διογκώθηκε λόγω της κακής διαχείρισης και των λανθασμένων Κυβερνητικών αποφάσεων στο ζήτημα του Συνεργατισμού, σημειώνει μείωση έναντι του ΑΕΠ».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Συμμαχία διαπιστώνει με ικανοποίηση τη μείωση της ανεργίας και τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι όμως, όπως είπε, «δεν αντανακλώνται στην πραγματική οικονομία και στη ζωή των ανθρώπων, όπως, επίσης ότι οι προϋπολογισμοί είναι πλεονασματικοί, γεγονός που μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε τη δανειοληπτική  μας αξιοπιστία».

«Δεν μπορούμε, όμως, να μην καυστηριάσουμε το γεγονός ότι για δεύτερη χρονιά, η Κυβέρνηση δαπάνησε μόνο τα μισά κονδύλια αναπτυξιακού χαρακτήρα. Κι αυτό σε μια εποχή που, όπως είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, «η έντονη οικονομική δραστηριότητα δεν αντικατοπτρίζεται σε όλους τους δείκτες της εγχώριας οικονομίας». Αποτέλεσμα, οι αναπτυξιακοί  προϋπολογισμοί να αποδεικνύουν μια αναποτελεσματική Κυβέρνηση επαναληπτικών διακηρύξεων», είπε ο κ. Ληλλήκας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ακόμα ότι «οι προϋπολογισμοί ως έχουν, αποδεικνύουν πως η Κυβέρνηση δεν έχει διαμορφωμένες και ολοκληρωμένες πολιτικές, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη που απειλείται με ερημοποίηση κι αντί να πρωτοστατούμε είμαστε ουραγοί ως προς την διαμόρφωση κι εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ως κοινωνία η πιο μεγάλη πρόκληση που βιώνουμε και στην οποία οι προϋπολογισμοί δεν δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση, είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής.

«Οι μεγάλες κοινωνικές πληγές, που άνοιξαν η οικονομική κρίση και η κακή διαχείριση της, παραμένουν ανοικτές. Συμπολίτες μας περιθωριοποιούνται. Η ανεργία, αν και μειώθηκε, παραμένει σε ψηλά επίπεδα, γεγονός που τυγχάνει εκμετάλλευσης από μια μερίδα εργοδοτών. Οι μισθοί που προσφέρονται, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες συνεχίζουν να είναι εξευτελιστικοί. Αυτή η απαράδεκτη πρακτική από τη μια πληγώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι ακρωτηριάζει τα όνειρα των νέων μας κι από την άλλη ζημιώνει την ίδια τη χώρα μας, αφού αναπόφευκτα οδηγεί το επιστημονικό μας δυναμικό στη μετανάστευση», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών για την νομοθετική ρύθμιση Εθνικού κατώτατου μισθού στα 1.100 Ευρώ, όσο είναι ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι «μόνο έτσι θα τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων μας και θα ανατραπεί η πολιτική που καθιέρωσε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκουν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, όπως κάποιες συντεχνίες ανησυχούν, αλλά πρόσθεσε θέλουν οι συλλογικές συμβάσεις, εκεί και  όπου υπάρχουν, να ορίζουν μισθό υψηλότερο από τον Εθνικό κατώτατο μισθό.

Εξάλλου, τόνισε εκ νέου την ανάγκη για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού  συστήματος, το οποίο όπως είπε «από μόνο του αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα και την άδικη μεταχείριση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, στους οποίους χρωστούμε τη ζωή μας και πολλά άλλα».

Για την οικονομική κρίση, είπε ότι με την ανεργία και τη σοβαρή μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, οδήγησε χιλιάδες συμπατριώτες μας στην αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, σημειώνοντας ότι το Σχέδιο Εστία που εξήγγειλε η Κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις τράπεζες και για ένα μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών που θα τύχουν επιδότησης του δανείου τους με λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου.

«Τα πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης, όπως φαίνεται από τον πολύ μικρό αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν. Ιδιαίτερα εκείνοι που είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω πολύ χαμηλών εισοδημάτων αδυνατούν να πληρώνουν την όποια δόση. Αυτή η πραγματικότητα θα οδηγήσει, σύντομα, σε ακόμα πιo μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας. Την πρακτική των Τραπεζών θα ακολουθήσουν σύντομα τα επενδυτικά ταμεία που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών», είπε.

 

Κίνημα Αλληλεγγύη

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής , επεσήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κοινωνικό κράτος με ανθεκτική οικονομία και ισχυρή άμυνα, για να χτίσουμε τη στρατηγική μας για την απελευθέρωση, την άρση της κατοχής και την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι προς τούτα επιβάλλεται οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν την κοινή συνισταμένη μεταξύ τους, ώστε να υπάρξει ενότητα και ομογνωμία στον κοινό στόχο της απελευθέρωσης.

Είπε πως οι τουρκικές πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο κορυφώνονται επικίνδυνα ιδιαίτερα σε μια συγκυρία, στην οποία η διεθνής τάξη έχει καταρρεύσει και οι διεθνείς οργανισμοί περιθωριοποιημένοι παρακολουθούν από απόσταση τα γεγονότα και αδυνατούν να   πάρουν θέση και να επαναφέρουν στην τάξη την Άγκυρα.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης είπε ακόμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε το ακατόρθωτο, δηλαδή να εξασφαλίζει τα υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα S400 από τη Μόσχα και ισορρόπησε τις αμερικανικές αντιδράσεις διατηρώντας την υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί σχέσεις και με τον Τραμπ και με τον Πούτιν και συνεχίζει ακάθεκτος να υλοποιεί μεθοδικά το όραμα για τη μεγάλη Τουρκία, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία υλοποιεί μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική που βασίζεται στην αμφισβήτηση και στη δημιουργία τετελεσμένων παντού, στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Συρία, στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιωργάλλα, με την τελευταία προκλητική και παράνομη ενέργεια της η Τουρκία επιχειρεί να σπάσει τον άξονα Κύπρου – Ελλάδος – Αιγύπτου, για αυτό προχώρησε σε συμφωνία με το καθεστώς της Λιβύης, αμφισβητώντας και διχοτομώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και διεκδικώντας τη μισή Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο.

Είπε στη συνέχεια ότι η απόφαση για προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της αμηχανίας και ελπίζουμε ότι βγαίνουμε από την παθητική στάση και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκε. Διατύπωσε τη θέση ότι έφτασε η ώρα που πρέπει να έρθουμε πρώτα πιο κοντά με την Ελλάδα μελετώντας πιο συγκεκριμένες ενέργειες αποτροπής.

Ακολούθως  ο κ. Γιωργάλλας δηλώνοντας τη στήριξη του κόμματος του στη διαδικασία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού είπε πως η  Άγκυρα χρησιμοποιεί ξανά τους Τ/κ για να δικαιολογήσει την εισβολή της στις κυπριακές θάλασσες. “Ζητούμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παραμείνει ανθεκτικός στις πιέσεις, να μην υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου και να μην αποδεχτεί διχοτομικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ένα μη λειτουργικό πολιτειακό σύστημα που θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη διάλυση και στον θάνατο”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Οικονομία είπε πως είναι ενθαρρυντικό ότι η Κύπρος είναι πλέον τοποθετημένη στην επενδυτική βαθμίδα και υπάρχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ενώ οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχίες που επικεντρώνονται πρώτιστα στις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο και το ενδεχόμενο επιστροφής των περικοπών, επικεντρώνονται ακόμα στους δημοσιονομικούς κινδύνους από καταχρήσεις και αστοχίες στη λειτουργία του ΓΕΣΥ, όπως και στο ενδεχόμενο να περιοριστούν τα έσοδα του Κράτους και οι κρατικές δαπάνες να τα ξεπεράσουν.

«Υποδεικνύουμε ότι η διατήρηση του ψηλού ποσοστού των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), παρά την ύπαρξη του Σχεδίου Εστία και παρά την εξαγωγή από το τραπεζικό σύστημα εκατοντάδων ΜΕΔ που πωλήθηκαν σε Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, απειλεί επίσης την σταθερότητα της οικονομίας» συνέχισε.

Ο κ. Γιωργάλλας εξέφρασε ανησυχίες για αρνητικές εξελίξεις με το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook που θα επιφέρουν επιπτώσεις στις εισπράξει από τον τουρισμό και την η ανατροπή του εξωτερικού περιβάλλοντος της κυπριακής οικονομίας λόγω BREXIT.

Για την Αλληλεγγύη η πραγματική ανάπτυξη, η αληθινή πρόοδος και η αναγκαία αναγέννηση της πολιτείας, της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου θα προκύψουν μέσα από καλά σχεδιασμένους προϋπολογισμούς που να υπηρετούν τις αναγκαίες εκτεταμένες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, την επανίδρυση του κρατικού μηχανισμού του κυπριακού κράτους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σχέσης με τους πολίτες.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε στη συνέχεια ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο ανασχεδιασμού και επανίδρυσης των προβληματικών δομών του που υπολειτουργούν, μέσα από τον οποίο όσες υπηρεσίες λειτουργούν με επάρκεια πρέπει να ενισχυθούν και να στελεχωθούν σωστά.
Εξέφρασε επίσης την άποψη πως πρέπει να θεσμοθετηθεί η ευθύνη των δημόσιων λειτουργών για λανθασμένες ή σκόπιμες αποφάσεις τους, που δημιουργούν κόστος στον Κράτος και τον πολίτη.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε στη συνέχεια ότι οι Κύπριοι πολίτες νιώθουν ότι δεν ζουν σε κανονικό κράτος, όταν βλέπουν νέους ανθρώπους να χάνονται άδικα στην άσφαλτο και οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να περιορίσουν τους αμέτρητους θανάτους, όταν διαπιστώνουν ότι τα ναρκωτικά μπήκα ακόμα και στα δημοτικά και η Κυβέρνησης ακόμα ασχολείται με τις περιφράξεις και  νιώθουν ότι δεν υπάρχει κράτος όταν η δικαιοσύνη δεν κατάφερε ακόμα να τιμωρήσει παραδειγματικά κανένα και οι ένοχοι των σκανδάλων και των εγκλημάτων κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Πρόεδρος ΕΛΑΜ

Η χώρα χρειάζεται όραμα για να προχωρήσει ανέφερε ο Πρόεδρός του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει για ακόμη μια φορά τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός από τα κονδύλια για την άμυνα, την υγεία και τις ειδικές ανεξάρτητες υπηρεσίες. Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας , ο κ. Χρίστου μίλησε για πολιτική πράξη που στόχο έχει να δηλώσει τη διαφωνία στον τρόπο που κατανέμονται τα κονδύλια και ιεραρχούνται οι ανάγκες λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Εξάλλου, ο κ. Χρίστου είπε ότι η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας στη λογική της δημιουργίας αποτρεπτικής ισχύος είναι μονόδρομος και ζήτησε συνεχή αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς με νέα προγράμματα και ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Ελλάδα.

Είπε ακόμη ότι οι απειλές της Τουρκίας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «συρθήκαμε για μια ακόμη φορά εν μέσω απειλών και παράνομων ενεργειών σε μια τριμερή διάσκεψη στο Βερολίνο» όπου επιτρέψαμε να τεθεί στην  ίδια μοίρα ο θύτης με το θύμα.

Σύμφωνα με το Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, οδηγούμαστε σε μια νέα πενταμερή χωρίς ουσιαστική πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι στιγμές που περνά η πατρίδα είναι κρίσιμες.

Εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει αφεθεί στην τουρκική πλευρά, η οποία χωρίς να ασκήσει βία, επιβάλλει τετελεσμένα, όπως η συμφωνία για καθορισμό θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Είπε ότι το ΕΛΑΜ ζήτησε να διακόψει η Κυπριακή Δημοκρατία όλες τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη και να καταγγείλει διεθνώς, σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, τη συμφωνία αυτή.

Ο κ. Χρίστου πρότεινε δύο μέτρα για τη δημιουργία κόστους, μέσω του άμεσου κλεισίματος των οδοφραγμάτων και της άσκησης πίεσης στα ευρωπαϊκά όργανα για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Το ΕΛΑΜ, συνέχισε, αποτελεί το μοναδικό κίνημα που τάσσεται ξεκάθαρα ενάντιο στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και σε κάθε μορφή λύσης ομοσπονδίας είπε. Οποιαδήποτε λύση σε αυτό το μοντέλο λύσης είναι ρατσιστική, καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατίας και δικαιώνει με την υπογραφή μας τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε την πρότασή του για αλλαγή του πλαισίου λύσης, και ζήτησε επανεκτίμηση της κατάστασης. Είπε μεταξύ άλλων, ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός που προτείνει το ΕΛΑΜ προνοεί την προώθηση λύσης ενιαίου κράτους, επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του βάση, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, την συνεργασία με χώρες με τις οποίες υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων, τη διεθνοποίηση του Κυπριακού, αλλά και την άσκηση πίεσης στην ΕΕ για την επιβολή ουσιαστικών, όπως είπε, κυρώσεων.

Παράλληλα, ο κ. Χρίστου είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα ενώ ζήτησε άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και κατάργηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Όπως είπε, αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική γραμμή που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι οι πολίτες μέσα από μακροχρόνια μέτρα λιτότητας πληρώνουν μια κρίση που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, ενώ όσοι φέρουν την ευθύνη μένουν στο απυρόβλητο.

Οι τράπεζες, είπε, χρησιμοποιούν τα νομοθετικά υπερόπλα που τους παρείχαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ το 2018, «φέροντας τσουνάμι εκποιήσεων» όπως είπε.

Για τον Συνεργατισμό, είπε ότι το πόρισμα καταλογίζει σαφείς ευθύνες στον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ, στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ, αλλά έμεινε στα συρτάρια. «Εάν για την Λαϊκή Τράπεζα η κύρια αιτία της κατάρρευσής της οφείλεται στην έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα, κατ’ αντιστοιχία στην περίπτωση του Συνεργατισμού η κατάρρευσή του οφείλεται στην έκθεσή του στα κομματικά ομόλογα» είπε.

Όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα, είπε ότι οι άστεγοι είναι δεκάδες, η ανεργία μειώνεται πλασματικά με μισθούς πείνας, τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη ενώ φοιτητές νοικιάζουν διαμερίσματα στα κατεχόμενα για να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Ζήτησε εξάλλου παραχώρηση κινήτρων για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα, μεταξύ άλλων, μέσα από τη δημιουργία δομών ολοήμερης φροντίδας παιδιών, την αύξηση της άδειας μητρότητας, την προστασία της ανύπαντρης μητέρας και την απαγόρευση των αμβλώσεων, αλλά και την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ακόμη ότι η εγκληματικότητα με την εμπλοκή αλλοδαπών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η γκετοποίηση περιοχών γίνεται πράξη, είπε. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, είπε ότι «αν δεν συνέλθουμε σύντομα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης θα διογκωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό».

«Το βάρος της συντήρησης αυτών των ανθρώπων, χωρίς να είναι ενταγμένοι στην αγορά εργασίας και χωρίς συνεισφέρουν ούτε ένα σεντ στα ταμεία του κράτους θα οδηγήσει την ευάλωτη οικονομία μας και τις δομές πρόνοιας και υγείας του κράτους σε πλήρη κατάρρευση»

Είπε τέλος ότι «όσο υπάρχουν Έλληνες της Κύπρου, άνεργοι και άστεγοι, όσο οι κατοικίες των συμπατριωτών μας απειλούνται από τις τράπεζες, όσο οι νόμιμοι κάτοικοι αυτής της χώρας λαμβάνουν μισθούς πείνας και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν θα εγκρίνουμε ούτε ένα ευρώ για τους παράνομους μετανάστες» είπε.