Ανακοινώσεις κομμάτων για την επέτειο του ψευδοκράτος

 

Με αφομή την 36η  επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (15 Νοεμβρίου 1983)  τα κόμματα καταδικάζουν την παράνομη   ενέργεια από την Τουρκία και ζητούν τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και εφαρμογής των ψηφιδμάτων του ΟΗΕ..

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει:

“Η καταδικαστέα, παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων, από την Τουρκία, εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως δήθεν «κράτος», πριν από τριάντα έξι χρόνια, αποτέλεσε τη συνέχιση, μετά την τουρκοανταρσία και την τουρκική εισβολή, του μακροχρόνιου σχεδιασμού της Τουρκίας, για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβολή πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου επί της Κύπρου.
Η τουρκική στόχευση αποδεικνύεται από το ιστορικό, τις διαδικασίες και 1ba1e3fbc08548b0ad3d03e428e40acfτις διεργασίες που προηγήθηκαν της μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Για τριάντα έξι χρόνια, το τερατούργημα των κατεχομένων, παρά τα τραγικά λάθη της δεκαετούς πολιτικής των υποχωρήσεων, παραμένει στην παρανομία, κάτι που επιβεβαιώνει αναντίλεκτα, ότι η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους στην Κύπρο, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το ανάχωμα στις οποιεσδήποτε προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, να αναβαθμιστεί ή να αναγνωριστεί η παράνομη οντότητα στα κατεχόμενα.
Η ιστορία αποδεικνύει επίσης ότι η διατήρηση και η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή και αυτό αποδεικνύεται από τη λυσσαλέα επιδίωξη της Τουρκίας να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι η ιστορία δεν διδάσκει και δεν αποτελεί στοιχείο διαμόρφωσης της πολιτικής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις επικείμενες εξελίξεις στο κυπριακό.
Με δεδομένη την απόλυτη άρνηση της Τουρκίας να διαπραγματευτεί σοβαρά και την κλιμάκωση των προκλήσεων και παρανομιών, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου στις 25 του μήνα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί σφάλμα τεραστίων διαστάσεων την αποδοχή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της σύγκλησης της τριμερούς συνάντησης, υπό συνθήκες εκφοβισμού από την Τουρκία με απειλές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Τα μηνύματα που στέλλουμε προς την τουρκική πλευρά είναι παντελώς λανθασμένα, ιδιαίτερα μετά που έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποδοχή της πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης, αναιρεί τις οποιεσδήποτε ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, που υποτίθεται στοχεύουν στη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας.
Για το Δημοκρατικό Κόμμα, το κυπριακό, 45 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και 36 χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, παραμένει, κατά πρώτο και τελευταίο λόγο, ζήτημα τερματισμού της στρατιωτικής κατοχής.
Ο αγώνας μας παραμένει αγώνας εναντίον της κατοχής και αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία.”

Το ΑΚΕΛ

Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ σημειώνει:

“Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο από το Ραούφ Ντενκτάς, το Νοέμβριο του 1983, συνιστούσε άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να εμπεδώσει τη διχοτόμηση της Κύπρου και του λαού μας. Μια νέα και συνεχιζόμενη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την κατοχική δύναμη, η οποία καταδικάστηκε και από τον ΟΗΕ, ιδιαίτερα με τα ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Τουρκία εφάρμοσε συστηματικά –και τα τελευταία χρόνια εντατικοποίησε- μια δρακόντεια στρατηγική πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής αφομοίωσης των κατεχομένων και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υπερασπιζόμενο την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι το κοινό σπίτι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Καταδικάζουμε τη 45χρονη κατοχή της πατρίδας μας αλλά και τη νέα επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αυτή τη φορά στη θάλασσα. Απαντούμε με απόλυτη προσήλωση στον αγώνα για λευτεριά και επανένωση της πατρίδας μας. Για απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή, τα ξένα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, από συρματοπλέγματα και στρατούς. Για μια λύση αρχών στο Κυπριακό που να μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε θα συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους κβο και ουδέποτε θα δεχθεί ή θα συζητήσει λύση του Κυπριακού έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο, λύσεις συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Την ίδια ώρα, απευθύνουμε χαιρετισμό φιλίας και αδελφοσύνης στους Τουρκοκύπριους που αντιστέκονται στην κατοχή, τον εποικισμό, τον ασφυκτικό εναγκαλισμό από την Άγκυρα και το σοβινισμό. προς τους συμπατριώτες μας που υπερασπίζονται την ύπαρξη και τη φυσιογνωμία της κοινότητας τους, την προοπτική της επανένωσης της κοινής μας πατρίδας.

Δέκα μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των δύο ηγετών με το ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο, το ΑΚΕΛ καλεί όλους –ηγεσία, πολιτικές δυνάμεις και λαό- να συναισθανθούν ότι το Κυπριακό και η ίδια η Κύπρος διέρχονται κρίσιμες αλλά και επικίνδυνες στιγμές. Ελπίδα μας είναι ότι η συνάντηση θα οδηγήσει σε βήματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.”

Με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το ΑΚΕΛ οργανώνει αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία, στις 19:00. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ στη δική του ανακοίνωση αναφέρει:

“Η 15η Νοεμβρίου σηματοδοτεί μια αποφράδα ημέρα εφόσον αυτή την ημέρα ανακηρύχθηκε ενάντια σε κάθε μορφή διεθνούς δικαίου και κατά παράβαση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, του 1977 και του 1979, το ψευδοκράτος ως απότοκο της προσπάθειας ανάδειξης των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ξεχωριστής κρατικής οντότητας. Για το διεθνή παράγοντα όμως το παράνομο μόρφωμα του ψευδοκράτους, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας από την 15η Νοεμβρίου 1983 και εντεύθεν, δεν υφίσταται. Κάτι που καταδεικνύεται με τον πλέον έντονο τρόπο στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ενώ καμία άλλη χώρα πριν της Τουρκίας δεν έχει προχωρήσει σε αναγνώριση.

Είναι ενδεικτικό της στάσης της Τουρκίας και πρέπει να λαμβάνεται διαρκώς υπόψη και από το διεθνή παράγοντα πως από εκείνη την περίοδο ως και σήμερα δεν έχει επιδείξει καμία προσπάθεια συμμόρφωσης με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι κράτος-ταραξίας στην περιοχή και ότι λειτουργεί πάγια ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Την ίδια αδιάλλακτη στάση κρατάει η Άγκυρα και σε ό, τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού για πάνω από τέσσερις δεκαετίες και παρά τις επιδιώξεις της πλευράς μας για λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Αυτή ήταν άλλωστε και η στάση που κράτησε η Τουρκία και στο Κρανς Μοντανά, στα πλαίσια της τελευταίας διάσκεψης για το κυπριακό,  προτάσσοντας επί της ουσίας και παρά τη θέση του ΓΓ των ΗΕ ότι πρέπει η Κύπρος να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, τα δικά της συμφέροντα.

Τα οποία όμως αντιβαίνουν του γεγονότος ότι για την Κύπρο που είναι ενταγμένη στην ΕΕ ως πλήρες μέλος, αλλά και κράτος-μέλος των ΗΕ, δεν απαιτείται πλέον η τουρκική δεσποτεία για τη δήθεν διαφύλαξη των συμφερόντων των Τ/κ συμπατριωτών μας. Αυτή είναι και η στάση που καλείται ενόψει και των όποιων συνθηκών επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου δημιουργούνται το τρέχον διάστημα, που πρέπει η Τουρκία ν’ αλλάξει. Ενόψει και της τριμερούς στο Βερολίνο στις 25 του Νοέμβρη, η Τουρκία οφείλει να καταδείξει πραγματική βούληση και να υποβοηθήσει θετικά τις προσπάθειες των δυο ηγετών ενώ την ίδια ώρα πρέπει να πάψουν όλες οι παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ εκ μέρους της.

Το μήνυμα της σημερινής μέρας αφορά και τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Ότι δεν μπορεί να έχει βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος η εμμονή της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς επίσης και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Η μόνη λύση είναι η συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων μέσα στο πλαίσιο μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ που αποτελούν και το μέγιστο εχέγγυο για τα δικαιώματα των Τ/κ. Είναι ώρα να εγκαταλειφθούν μετά από 45 χρόνια όλες οι εκτός αυτού του πλαισίου ιδέες που προωθεί η Τουρκία για να θέσουμε και ένα τέρμα στην κηδεμόνευση της χώρας μας.
Καταδικάζουμε έτσι την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ως  Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνουμε και σήμερα τη δεδομένη  πολιτική μας βούληση για μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Διαρκής στόχος παραμένει το να καταστούν πραγματικότητα μέσα από αυτή τη λύση και οι ρυθμίσεις για μια ισορροπημένη πολιτική συμφωνία αμοιβαίου συμβιβασμού που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Κύπρο. Μια εποχή συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς ξένους στρατούς και παρεμβάσεις άλλων χωρών, με όφελος για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Συμμαχία Πολιτών

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές της Κύπρου, στις 15 Νοεμβρίου 1983, αποκάλυψε με τον πιο παράνομο και προκλητικό τρόπο τη διαχρονική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο.
Τριάντα έξι χρόνια μετά, το ψευδοκράτος παραμένει ένα παράνομο αποσχιστικό έκτρωμα χωρίς οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση και η Τουρκία παραμένει μια κατοχική δύναμη που επιχειρεί να εκτείνει την κατοχή της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  Η Τουρκία ακολουθεί τη δική της στρατηγική αλλά το μεγαλύτερο δυστύχημα για τον κυπριακό ελληνισμό είναι ότι ποτέ δεν σχεδιάστηκε  μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη στρατηγική. Επικρατεί ο αυτοσχεδιασμός και οι σπασμωδικές κινήσεις. Σ αυτή την κρίσιμη καμπή  επιβάλλεται να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για όλα  τα  σενάρια, θετικά και αρνητικά, κι ας μην χρειαστεί ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή η όποια στρατηγική έχει σχεδιαστεί.
Με βάση τους στόχους που έχει θέσει και επιδιώκει με σταθερότητα η Τουρκία, ειδικά μετά το Κραν Μοντάνα, την τακτική που ακολουθεί και τα διεθνή και περιφερειακά δεδομένα, η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι δημιουργείται ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για να υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Η πλευρά μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για την συνέχεια.”