Εκτιμήσεις κομμάτων για την συνάντηση του Προέδρου με τον Μ.Ακιντζί

Θετικά εκτιμούν τα κόμματα ΔΗΣΥ ,ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ενώ το ΔΗΚΟ εκφράζει έντονες διαφωνίες γιατί όπως αναφερει « η Ε/κ πλευρά, δυστυχώς, συζητά στη βάση των τουρκικών αξιώσεων».Αρνητική τοποθέτηση εχει επίσης και το Κίνημα Αλληλεγγύη.imagew-2.aspx

 

ΔΗΣΥ

«Η σημερινή, άτυπη, συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη βάση συγκεκριμένων βημάτων όπως αυτά αποφασίστηκαν από κοινο» , αναφέρει ο ΔΗΣΥ στην ανακο΄νωση του και προσθέτει:.

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε ενθαρρυντικές τις σημερινές εξελίξεις, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της σταδιακής δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Υπό αυτό το πρίσμα, γι’ άλλη μια φορά, καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουμε με θετικό τρόπο τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε μέσα από ενότητα και συστράτευση να επιτύχουμε τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, εντός Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, των ψηφισμάτων των ΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες.»

 

Το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ με δήλωση του μέλους του Π.Γ.Ν.Συλικιώτη αναφέρει:

«Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.
Ως ΑΚΕΛ ευελπιστούμε ότι η νέα συνάντηση στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ θα ανοίξει το δρόμο για την διεξαγωγή της τριμερούς συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ. Η οποία με τη σειρά της θα προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για πραγματοποίηση άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αρθούν στο ύψος των ιστορικών στιγμών και με θάρρος και αποφασιστικότητα να πείσουν το ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμοι για τριμερή συνάντηση που θα έχει νόημα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ προφανώς αναμένει από τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου στη ξεκάθαρη πορεία που ο ίδιος  πρότεινε τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Δηλαδή, συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά, επαναβεβαιώνοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του άτυπου εγγράφου για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.
Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης μπορεί να ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού προβλήματος.»

 

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ  στην ανακοίνωση του αφού εκτιμά  ότι η Ε/κ πλευρά, δυστυχώς, συζητά στη βάση των τουρκικών αξιώσεων, τονίζει:
«Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς να έχουν τερματιστεί οι τουρκικές παρανομίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί υπαναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από τις προηγούμενες, δικές του εξαγγελίες.
Επίσης, η χρονική στιγμή της πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης, δηλαδή μετά που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρέχει την ευκαιρία στον κατοχικό ηγέτη να δημιουργήσει την εικόνα της αναβάθμισης του ψευδοκράτους.
Ως θετική, θα μπορούσε να αξιολογηθεί η επαναφορά της προσπάθειας για σύμπηξη όρων αναφοράς, για να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την έντονη άποψη, ότι το περιεχόμενο των όρων αναφοράς, που θα μπορούσε να αποδεχτεί η Ε/κ πλευρά, πρέπει να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιου και να είναι τέτοιο, ώστε να αποκλείει το «κλείδωμα» απαράδεκτων προνοιών και επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκληφθούν οι όποιοι όροι αναφοράς ως «ενδιάμεση συμφωνία».

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι :

«Στη βάση των όσων δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τον κ. Ακιντζί, ως ΕΔΕΚ εκφράζουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν ανέλαβε οποιεσδήποτε δεσμεύσεις ούτε κατέληξε σε οποιαδήποτε συμφωνία για τα επίμαχα ζητήματα που συζητήθηκαν.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε αναφορικά με το φυσικό αέριο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και για τα θέματα της Αμμοχώστου, φαίνεται ότι αυτά κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση.»

Τέλος αναφέρει  ότι λεπτομερή σχολιασμό για τα θέματα της συνάντησης θα μπορεί να κάνει μετά από την ενδελεχή ενημέρωση που αναμένεται  να έχουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αλληλεγγύη

Η Αλληλεγγύη στην ανακοίνωση τους αφού σημειώνει ότι «έχουμε διεξέλθει με προσοχή τις λιτές ανακοινώσεις που έγιναν ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου της ΚΔ με τον κατοχικό ηγέτη» προσθέτει:

«Δυστυχώς με όσα έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι συζητούμε κάτω από τους όρους της κατοχικής Τουρκίας. Το Κίνημα Αλληλεγγύη δεν διαφωνεί με το διάλογο με την άλλη πλευρά αρκεί να γίνεται στη βάση αρχών και όχι στα πλαίσια της αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Η εσπευσμένη προσέλευση σε συνομιλίες, έστω και άτυπες, με τη δοσμένη επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας  δεν βοηθούν και αντίθετα δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις. Πόσω μάλλον όταν χθες μάλιστα, ολόκληρη σχεδόν η τουρκική στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Τούρκο Υπ. Άμυνας έκανε απόβαση στα Κατεχόμενα για τον εορτασμό της 55η επετείου από τους βομβαρδισμούς της Τυλληρίας.

Η λογική λέει ότι θα ήταν καλύτερο να αναμένουμε την άφιξη της ειδικής εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ όπου θα διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις της Τ/Κ πλευράς κατά τη συζήτηση των όρων αναφοράς. Καλό θα ήταν να σπεύδουμε βραδέως γιατί όποιος καεί στο χυλό φυσά και στο γιαούρτι.»