Ανακοινώσεις κομμάτων για την 55η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την Τουρκία

Τα κόμματα με ανακοινώσεις  και διακηρύξεις τους με αφορμή την 55η επέτειο των βομβαρδισμών   της Τηλλυρίας από την Τουρκία αποτείουν φόρο τιμής στους πεσόντες ενω όλοι- πλην της ΕΔΕΚ, και του Κινήματος Αλληλεγγύη  -αποφεύγουν να αναφερθούν στους «εορτασμούς» των κατοχικών δυνάμεων που γίνονται σήμερα στην παρουσία του Τούρκου ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ.Unknown-3

Το ΔΗΚΟ με διακήρυξη του αναφέρει:

«Τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς, εθνοφρουρούς και πολίτες, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην τουρκική πολεμική μηχανή και έπεσαν μαχόμενοι, προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν τον Αύγουστο του 1964, η Τουρκία βομβάρδισε την περιοχή Τηλλυρίας.
Μπορεί τα τουρκικά αεροπλάνα να έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή, αλλά δεν κατάφεραν να κάμψουν το σθένος και την αγωνιστικότητα των Ελληνοκυπρίων.
Οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι η Κύπρος δεν θα έπεφτε αμαχητί και δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τον πάγιο στόχο και κεντρικό άξονα της τουρκικής πολιτικής: την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η λυσσαλέα προσπάθεια της Τουρκίας, από το 1960 και μετά, να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είτε δια της τουρκοανταρσίας και των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας, είτε δια της τουρκικής εισβολής και της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, απέτυχε παταγωδώς.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι θωρακισμένη από το διεθνές – και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – από το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι η θωράκιση του Κυπριακού Ελληνισμού και το πιο ισχυρό όπλο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για δικαίωση.
Γι’ αυτό και ο βασικότερος πυλώνας της πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η προστασία της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό και το Δημοκρατικό Κόμμα ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ λύση του κυπριακού, που δεν θα προνοεί ξεκάθαρα τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Η ΕΔΕΚ

Στη διακήρυξη της η ΕΔΕΚ σημειώνει:Unknown-2

«Με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από το έπος της Τηλλυρίας,το Κ.Σ.ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής  και ευγνωμοσύνης σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αναχαίτηση των τουρκικών δυνάμεων και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο βομβαρδισμός αμάχων από την τουρκική αεροπορία με βόμβες ναπάλμ πρόδιδε τα τουρκικά σχέδια τα οποία εκδηλώθηκαν μία δεκαετία αργότερα, τον Ιούλιο του 1974.
Στο όνομα όσων έχουν χαθεί από τις τουρκικές θηριωδίες η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να μην επιτρέψει στους Τούρκους εθνικιστές και υποστηρικτές της ΤΜΤ να μεταβούν στα Κόκκινα για να πανηγυρίσουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της Τηλλυρίας. Αυτό επιβάλλει η κρατική μας αξιοπρέπεια, αυτό επιβάλλει ο σεβασμός απέναντι στους ήρωές μας. Ευχόμαστε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εισακούσει την έκκλησή μας.

 

Το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του αφού αναφέρει ότι «η  Ιστορία επιτάσσει να δυναμώσει η πάλη για λευτεριά και επανένωση» προσθέτει:

cf83cf84ceb1cf85cf81cebfceb9

Oι τρεις συμβολικοί σταυροί στο Λωρόβουνο όπου έπεσαν οι τρεις πρώτοι μαχητές μεταξύ των οποίων ο Ελλαδίτης διοικητής και ο Μιχαλάκης Κουσουλίδης, στέλεχος της ΕΔΟΝ.

«Συμπληρώνονται 55 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας. Οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας έγιναν σε μια περίοδο διακοινοτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, όξυνσης του εθνικισμού και των σχεδιασμών ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, για διαμελισμό και ΝΑΤΟποίηση του νησιού μας με επίκεντρο το διαβόητο διχοτομικό σχέδιο Άτσεσον.

Κατά τους βομβαρδισμούς του Αυγούστου 1964 η Τουρκία δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ που πολλαπλασίασαν τα θύματα. Ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα η περιοχή Τηλλυρίας πλήρωσε βαρύ τίμημα με δεκάδες ανθρώπινες ζωές, τραυματίες και υλικές καταστροφές. Το ΑΚΕΛ αποτίνει φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν τον Αύγουστο του 1964 υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας. Ανάμεσα στους ήρωες πεσόντες συγκαταλέγεται το μέλος του ΑΚΕΛ και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ Μιχαλάκης Κουσουλίδης, ο οποίος μαζί με δεκάδες άλλους ΕΔΟΝίτες και ΑΚΕΛιστές, κατατάγηκε εθελοντικά στην Εθνική Φρουρά για να αντισταθεί στην τουρκική επιθετικότητα και επεκτατισμό.

Η δεκαετία 1964-1974 ήταν για τον κυπριακό λαό και το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου περίοδος αντι-ιμπεριαλιστικής πάλης για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και ενότητας της Kυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στις ΝΑΤΟϊκές συνωμοσίες. Tο AKEΛ ήταν η κύρια πολιτική δύναμη που στάθηκε με συνέπεια δίπλα στον Πρόεδρο Mακάριο για να αποκρουστούν τα σχέδια «διπλής ένωσης» ενώ παράλληλα δεν έπαψε –ακόμα και σε εκείνες τις στιγμές- να αγωνίζεται για την ειρηνική συμβίωση και τη φιλία ανάμεσα σε Eλληνοκύπριους και Tουρκοκύπριους. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για να έχει η Κύπρος την πολύτιμη διεθνή αλληλεγγύη και στήριξη από τη σοσιαλιστική κοινότητα και το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Η πολυτάραχη και αιματηρή σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου επιτάσσει να δυναμώσει η πάλη για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Να ηττηθεί μια για πάντα ο σοβινισμός στις δύο κοινότητες και να απαλλαγεί η πατρίδα μας από ξένους κηδεμόνες, στρατούς, βάσεις, συρματοπλέγματα και μητέρες πατρίδες. Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται σήμερα το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ απευθύνει κάλεσμα ενότητας και αγώνα για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρο. Για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για λύση, επανένωση, μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια.»

Ο ΔΗΣΥ

Στη διακήρυξη του ο ΔΗΣΥ αναφέρει:

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτήθηκε 55 χρόνια πριν από τους απάνθρωπους και ανελέητους βομβαρδισμούς αμάχων στην περιοχή της Τηλλυρίας από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Πρόκειται για μια θηριωδία που θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας ως μια άνευ προηγουμένου εχθρική πράξη, πρωτοφανής για τα χρονικά εκείνης της περιόδου εφόσον η πολεμική μηχανή της Τουρκίας χρησιμοποίησε πρώτη ανά το παγκόσμιο απαγορευμένα χημικά όπλα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει με σθένος αυτή τη θλιβερή πρωτιά και εκτός κάθε πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου πράξη. Όπως επίσης καταδικαστέοι είναι σήμερα και οι όποιοι εορτασμοί, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε αυτούς, οι οποίοι δεν αποτελούν παρά πρόκληση πάνω σε ένα έγκλημα πολέμου εις βάρος άμαχου πληθυσμού.

Η τιμή ανήκει σε εκείνους τους ήρωες, τους πολίτες και τους εθνοφρουρούς οι οποίοι αψηφώντας τη δύναμη των αριθμών και των όπλων έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πατρώο έδαφος.»

Το Κίνημα Αλληλεγγύη

Η Αλληλεγγύη στην ανακοίνωσης της αναφέρει:

«Συμπληρώνονται σήμερα 55 χρόνια από τους άνανδρους βομβαρδισμούς από την τουρκική αεροπορία στην περιοχή της Τηλλυρίας, Ξερού και Πόλεως Χρυσοχούς.
Η Τουρκία συνετέλεσε στις 8 Αυγούστου του 1964, ακόμα ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, βομβαρδίζοντας άγρια με τις απαγορευμένες εμπρηστικές βόμβες Ναπάλμ, την Βορειοδυτική περιοχή της Κύπρου.
Αυτή η σελίδα στην ιστορία μας, τα τραγικά γεγονότα στην Τηλλυρία και την γύρω περιοχή, μας γνώρισαν και μας επιβεβαίωσαν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας
Σήμερα, όπως και κάθε χρονιά μεταβαίνουν στα Κόκκινα εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, με την ανοχή του Κράτους, για να γιορτάσουν τους βάρβαρους βομβαρδισμούς. Από τους οποίους στερήθηκαν τη ζωή δεκάδες Ελληνοκύπριοι, οι πλείστοι άμαχοι χωρικοί, κάηκαν ολοσχερώς χωριά και δάση, και βυθίστηκε αύτανδρη η ακταιωρός ΦΑΕΘΩΝ, η μία εκ των δύο ακταιωρών που απέστειλε η Μητέρα Ελλάδα για την άμυνα του νησιού.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη δεν ξεχνά την ιστορία του νησιού μας, και τιμά όσους αγωνίστηκαν και όσους έπεσαν για να διατηρηθεί η Τηλλυρία ελεύθερη και για να απαλλαγεί η περιοχή από το προγεφύρωμα και τους θύλακες που έστησαν οι Τούρκοι για προετοιμάσουν την εισβολή.»