Ο ΥΠΟΙΚ καλεί τον Πρόεδρο να αναπέμψει το νόμο για αναστολή εκποίησεων

Την αναπομπή των νομοθεσιών που ψήφισε χθες η Βουλή imagewτων Αντιπροσώπων για προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την έναρξη των αιτήσεων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» θα προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Οι σημερινές αποφάσεις της Βουλής πιθανώς να ικανοποιούν πρόσκαιρα μερίδα της κοινής γνώμης, αλλά υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Θα εισηγηθώ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή τους. Με την ελπίδα ότι η Βουλή, ψύχραιμα και υπεύθυνα, θα επανεξετάσει τις αποφάσεις της», προσθέτει.

Η Βουλή ψήφισε χθες τις προτάσεις νόμων που κατέθεσαν κόμματα για προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την έναρξη των αιτήσεων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αλλά και την ολοκλήρωση της συζήτησης για βελτίωση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Οι δύο νόμοι εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να ψηφίζουν εναντίον.

Αντιδράσεις κομμάτων
Αμεση ήταν η αντιδράση των κομμάτων στις δηλώσεις Χάρη Γεωργιάδη.

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωση του τονίζει:

«Η άμεση – μέσω Twitter – αντίδραση του υπό παραίτηση υπουργού οικονομικών κ. Γεωργιάδη, στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που βελτιώνει το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων, χωρίς να επιφέρει δραστικές αλλαγές, κρίνεται ως υπερβολική και παράλογη, αφού πριν ακόμα διαβουλευθεί με τη Βουλή και με το νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, κάλεσε δημόσια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο.

Επιπλέον φανερώνει την ήδη διαπιστωμένη απαξίωση του κ. Γεωργιάδη προς το θεσμό του κοινοβουλίου. Προβάλλει ως ασπίδα το σχέδιο ΕΣΤΙΑ για το οποίο ακόμα και ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης ομολόγησε δημοσία ότι είναι “μια μορφή κρατικής ενίσχυσης προς της τράπεζες” και το οποίο – όλοι παραδέχονται – προστατεύει και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αντίθετα η νομοθεσία που ψήφισε χτες η Βουλή δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – αυτούς δηλαδή που αρνήθηκαν  ή δεν ήθελαν να προβούν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους – και να τους οδηγήσουν στο δρόμο των εκποιήσεων.

Με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή (με την πρόταση ΔΗΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ) και μετά τις επίμονες προσπάθειες του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων κ. Γιώργου Περδίκη, ωθεί (κι όχι εξαναγκάζει) τις τράπεζες να επιλέγουν το δρόμο των δικαίων και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων αντί των εκποιήσεων. Με την νομοθεσία δεν έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της τράπεζας – όπως το παρουσιάζει ο κ. Γεωργιάδης – να προχωρήσει σε εκποίησή ενυπόθηκης περιουσίας.
Και βεβαίως – μια σημαντική διαφορά από το ΕΣΤΙΑ – η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή αφορά όλα τα δάνεια κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ κι όχι μόνο αυτά που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΤΙΑ.

Για τους πιο πάνω λόγους, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναπέμψει το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και να επιτρέψει την εφαρμογή του, γεγονός που θα βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς και θα δημιουργήσει ελάχιστες συνθήκες για διεκδίκηση των δικαιωμάτων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έναντι της αυθαιρεσίας των τραπεζών.»

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με δήλωση του μέλους του Π.Γ.Ελ.Μαύρου αναφέρει:

«Η Βουλή ψήφισε χθες τροπολογίες στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εκποιήσεις δημιουργώντας τις συνθήκες για διεκδίκηση των δικαιωμάτων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έναντι των τραπεζών και αναστέλλοντας -προσωρινά- τις εκποιήσεις μέχρι την έναρξη των αιτήσεων για το σχέδιο «Εστία».
Με τη νομοθεσία δεν έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της τράπεζας να προχωρεί σε εκποίηση ενυπόθηκης περιουσίας. Βελτιώνεται όμως η νομοθεσία που ψήφισε πέρυσι η Βουλή -παρά τις διαφωνίες μας- και επαναφέρει προτάσεις του ΑΚΕΛ που καταψηφίστηκαν και που έδιναν τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποταθεί στο δικαστήριο ζητώντας, τεκμηριωμένα, αναστολή της εκποίησης περιουσίας του.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έσπευσε να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τη νομοθεσία με το επιχείρημα ότι «υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον».
Ο κ. Γεωργιάδης θάπρεπε να αντιλαμβάνεται, έστω και τώρα, ότι οι αλλαγές που ενέκρινε η Βουλή είναι παιδί της κυβερνητικής πολιτικής που άφησε τους δανειολήπτες έρμαιο στην αυθαιρεσία των τραπεζών.
Αντί οι κυβερνώντες να αναζητήσουν τρόπους προστασίας των μη βιώσιμων δανειοληπτών και του δικαιώματος στη στέγη, μόνη τους έγνοια είναι πώς θα προστατεύσουν τα συμφέροντα των τραπεζών. Ακόμα και το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο «Εστία» δεν είναι παρά «μια μορφή κρατικής ενίσχυσης προς τις τράπεζες», όπως παραδέχτηκε δημόσια ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Αντί να κατηγορεί τη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης θάπρεπε, επιτέλους να διερωτηθεί τι δεν έκανε (που δεν έκανε τίποτα) για να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη στέγη.
Τελικά τι είναι «δημόσιο συμφέρον»; Να προστατεύεις την κοινωνία και τους πολίτες ή μόνο τις τράπεζες;»

Το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του σημειώνει:

Η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκποιήσεις, που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή των Αντιπροσώπων, επαναφέρει την διαπραγματευτική ισορροπία μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών και αποτρέπει την κοινωνική αναταραχή.
Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι επιτέλους οι τράπεζες να κατανοήσουν ότι πρέπει να εφαρμόσουν τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις και να μην επικεντρώνονται μόνο στο μαζικό ξεπούλημα των ακινήτων της κυπριακής οικονομίας, για να βγάλουν υπερκέρδη ξένοι επενδυτές πάνω στις πλάτες των Κύπριων πολιτών.
Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η μείωση των Μη – Εξυπηρετούμενων Δανείων, δεν θα επιτευχθεί μόνο με εκποιήσεις.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ότι τα Μη – Εξυπηρετούμενα Δάνεια πρέπει να μειωθούν με λογικές αναδιαρθρώσεις.