Οι πολίτες της Ευρώπης φωνάζουν ενωμένοι Je Suis Charlie

Ενωμένοι κάτω από το σύνθημα «Je Suis Charlie» περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες 652086B275F9CE40290EF1ED724CCB14συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και σχεδόν σε όλες τις γαλλικές πόλεις υψώνοντας φωνή αλληλεγγύης στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Διαδηλώσεις-φόρος τιμής στα θύματα πραγματοποιήθηκαν και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, σε Ρώμη, Μαδρίτη, Βρυξέλλες και όχι μόνο.

Διαδηλώσεις έγιναν και στη Σουηδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων, ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων περισσότεροι από 35.000 Γάλλοι κατέκλυσαν την Πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στα γραφεία του Charlie Hebdo.

Κάποια από τα πανό στη συγκέντρωση του Παρισιού έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή του Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς σκιτσογράφους της εφημερίδας.

Στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μασσαλία (νοτιοανατολικά) και την Λυών (κεντροανατολικά), οι πολίτες που έδωσαν το «παρών» υπολογίζονται σε 7.000 και μεταξύ 10.000 και 15.000 αντιστοίχως.

Στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας συγκεντρώθηκαν επίσης περίπου 10.000 διαδηλωτές.

Ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Je Suis Charlie».

Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Πύλη του Βραδεμβούργου, κοντά στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν κεριά και πανό, και παλιά πρωτοσέλιδα της Charlie Hebdo.

Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν ραντεβού σε διαφορετικές περιοχές της πόλης: μπροστά από το προξενείο της Γαλλίας, το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κρατούσαν μολύβια και στυλό ως ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ είχαν ανάψει κεριά και είχαν αναρτήσει ένα πανό σε ένα άγαλμα όπου είχαν γράψει και αυτοί το σύνθημα «Je Suis Charlie».

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με τα πρόσωπα σκυθρωπά, συμπεριλαμβανομένων πολλών Γάλλων.

Στη Μαδρίτη εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, παρόντος και του πρεσβευτή Ζερόμ Μποναφόν. Φώναξαν συνθήματα όπως «ελευθερία της έκφρασης» ή επίσης «είμαστε όλοι Σαρλί», ενώ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας μπροστά στη γαλλική σημαία.

Πολλά στελέχη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με στόχο να εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Αυξημενα μέτρα ασφάλειας

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν για την προστασία του Σουηδού καλλιτέχνη Λαρς Βιλκς, ο οποίος το 2007 είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στο μουσουλμανικό κόσμο όταν δημοσιεύθηκαν τα σκίτσα του τα οποία απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου.

“Ναι, έχουν ενισχύσει τα μέτρα προστασίας μου. Έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα” δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Βιλκς χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Σουηδού καλλιτέχνη ελήφθησαν μετά τη σημερινή επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Ο Σουηδός σκιτσογράφος βρίσκεται υπό τη συνεχή προστασία της σουηδικής αστυνομίας από το 2010, καθώς έχει δεχτεί πολυάριθμες απειλές για τη ζωή του.

Στις αρχές του 2014 μια γυναίκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αυτοαποκαλείτο “Τζιχάντ Τζέιν” καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή διότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Λαρς Βιλκς. Η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo είναι γνωστή για τις διαμάχες που έχει προκαλέσει κατά καιρούς εξαιτίας των σατιρικών της “επιθέσεων” εναντίον πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών ενώ έχει δημοσιεύσει πολλές φορές γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ.

Στο μεταξύ η Ισπανία αύξησε τα μέτρα ασφάλειας  λόγω  της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι ενω οι ηγέτες όλων των κρατών , το Σ.Ασφαλείας και οργανωμένα σύνολα  καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση.