Η ώρα της αλήθειας

Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου*

Unknown-4Πολλά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Βαριές  αλληλοκατηγορίες  εκστομίστηκαν, με στόχο την πόλωση προς  άγρα ψήφων. Αυτή  δυστυχώς παραμένει η προσφιλής  τακτική που ακολουθείται, από τα μεγάλα κόμματα για να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι, χωρίς βέβαια να υποτιμήσουμε και την υιοθέτησή της  κι από τα μικρότερα κόμματα, σ΄αυτές τις εκλογές, στο κυνήγι της 6ης έδρας.  Η ώρα της αλήθειας έφτασε.
Ο  «κυρίαρχος λαός»  καλείται να επιλέξει τους έξη  εκπροσώπους του στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα σε ένα εξαιρετικά αμφίρροπο σκηνικό πριν το άνοιγμα καλπών.  Απροσδιόριστο παραμένει το ποσοστό συμμετοχής  των Τ/κ και της  αποχής. Η προεκλογική ατζέντα δεν τον διαφώτισε ιδιαίτερα. Περιορίστηκε σε τρέχοντα θέματα της κυπριακής επικαιρότητας, με δεσπόζουσα θέση την  εγκληματική δράση του κατά συρροή δολοφόνου. Νυχθημερόν η προσοχή στραμμένη στις διεξαγόμενες  έρευνες στην κόκκινη λίμνη. Έτσι  επισκιάστηκαν  τα  μεγάλα σκάνδαλα του Συνεργατισμού, η σήψη και η  διαφθορά στους θεσμούς, η  ατιμωρησία και η ασυδοσία που ταρακουνούν την κυπριακή κοινωνία, συνθέμελα. Τα  άλυτα τοπικά προβλήματα φορτώθηκαν στην Ευρώπη. Η φτώχεια, η ανεργία, η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, οι  συνέπειες του άδικου κουρέματος. Ακόμα και οι  ελλιπείς υποδομές στήριξης ευάλωτων ομάδων. Είναι γνωστή, άλλωστε,  η ευκολία με την οποία εθνικές κυβερνήσεις και  κόμματα  ενοχοποιούν  τις Βρυξέλλες για εσωτερικές αστοχίες,  δεινά  και  κακοδαιμονίες. Οι  Βρυξέλες, στόχος. Σ΄αυτές  καταλογίζεται η απουσία κοινοτικής αλληλεγγύης, επί παντός επιστητού.
Το ζητούμενο, ωστόσο, σε κάθε προεκλογική περίοδο θα ήταν να δοθεί η ευκαιρία στην εκτελεστική και κομματική ηγεσία, υποψήφιους και δημοσιογράφους να απαντήσουν σε καυτά ερωτήματα και να αγγίξουν στον τύπο των ήλων αναζητώντας αίτια και αιτιατά και προτείνοντας διεξόδους και λύσεις. Που  βαδίζει  η ΕΕ και εμείς  ως χώρα μέλος, πόσο απέχουμε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους και προσανατολισμούς, που  εντοπίζουμε  λάθη, παραλείψεις και εκτροχιασμούς  και πως  συνομολογούμε συγκροτημένες  διορθωτικές ορθολογιστικές πολιτικές και  κυρίως,  συνεργιστικές δράσεις  ώστε  να πάμε μπροστά. Με στείρες αντιπαραθέσεις και τυφλούς φανατισμούς, σίγουρα δεν κερδίζουμε τίποτα. Απλά πισωγυρίζουμε. Απαιτείται  ενότητα στόχων και σκοπών, εθνική συνεννόηση, συμμετοχική δημοκρατία και πολιτική βούληση για  να διασφαλίσουμε κατακτήσεις. Να  αντιμετωπίσουμε  προκλήσεις. Να εφαρμόσουμε  το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να  αναδιαρθρώσουμε δομές. Να  παλέψουμε  για περισσότερο  κοινωνικό κράτος. Να κτίσουμε την καλύτερη Ευρώπη, την καλύτερη Κύπρο που θέλουμε.
Χρειάστηκε η υποτροπή στην υγεία του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για να πέσουν οι τόνοι και να ξαναβρούμε έστω και για λίγο τη χαμένη ανθρωπιά μας ώστε να ψιθυρίσουμε  ένα λόγο αλληλεγγύης.
Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες. Να συνειδητοποιήσουμε πως εχθρός , δεν είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος αλλά τα προβλήματα του κόσμου και ο Τούρκος κατακτητής που είναι  εντός των πυλών. Να  αλλάξουμε τροπάρι. Η Κύπρος ,  θύμα μιας μεγάλης προδοσίας και υποδούλωσης, αντιμετωπίζει σήμερα την πειρατική συμπεριφορά της  φασιστικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Βιώνει  ισλαμοποίηση των κατεχομένων.  Συνεχείς βρετανικές υποσκάψεις. Τουρκική  γκριζοποίηση ζωνών στην ΑΟΖ. Ταλαιπωρείται από την παρακμή του κομματικού συστήματος. Την άνοδο των άκρων. Την πόλωση. Τον λαϊκισμό. Την πατριδοκαπηλία. Την αναβίωση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού.
Μπροστά σε όλους αυτούς τους κινδύνους, ο ψηφοφόρος καλείται με τη ψήφο του να σημάνει μια ειρηνική επανάσταση. Να φέρει ανατροπή σε όλα όσα τον πληγώνουν. Να τερματίσει την αναβίωση της ακροδεξιάς. Να  αποκλείσει τους πολέμιους  των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών να τον αντιπροσωπεύουν στην Ευρώπη, γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Καλούμε κάθε μετριοπαθή, ορθολογικά σκεπτόμενο ενεργό πολίτη,  να δώσει με τη ψήφο του Ελπίδα,  αποστέλλοντας στο ευρωκοινοβούλιο τους  έξη πιο άξιους και δοκιμασμένους πρεσβευτές που η χώρα διαθέτει. Ανθρώπους  που να μιλούν Φωνή Πατρίδας. Ανθρώπους που έχουν όραμα, όρεξη και πείσμα  μέσα από Διαφώτιση-Δικτύωση και Διεκδίκηση να οικοδομούν  και όχι να γκρεμίζουν την καλύτερη Ευρώπη που μας αξίζει  και την άλλη Κύπρο της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης  που αναζητούμε!
*Τέως Ευρωβουλευτή
Αριστίνδην Υποψήφιας Δημοκρατικής Παράταξης