Ευχολόγια Δ.Αβραμόπουλου για μέτρα εναντίον της Τουρκίας


imagew.aspxΗ Ευρώπη έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, αλλά δεν έφτασε ακόμα στο σημείο να εξετάσει μέτρα σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα όποια μέτρα θα αποφευχθούν και θα κυριαρχήσει η σύνεση και η λογική.

«Η Ευρώπη έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να εξετάσουμε μέτρα…Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθούν, θα κυριαρχήσει η σύνεση, η λογική και το πνεύμα της εποχής», ανέφερε.

Τόνισε ότι το κλειδί για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος γενικότερα και η διευθέτηση αυτών των ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Εξήγησε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, ορίζονται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της Ευρώπης δια στόματος του Προέδρου της Επιτροπής και όλων των θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

« Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση και η σωφροσύνη. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν ζούμε στην εποχή των κανονιοφόρων, ζούμε στην εποχή των διπλωματικών σχέσεων, της πολυμερούς διπλωματίας και βεβαίως οδηγός μας πρέπει να είναι πάντοτε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η πόρτα δεν είναι κλειστή.

«Το κλειδί όμως το έχει η ίδια και είναι από την πλευρά της. Θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα και της δίνεται η ευκαιρία να το κάνει αυτό, το πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις, με ένα μέλος κυρίαρχο που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πολύ καλά πως όλες  οι πολιτικές που αναπτύσσονται από πλευράς Κύπρου έχουν ως στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα, της Κύπρου, αλλά και όλων των πολιτών και των κατοίκων της Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.