Ελ.Θεοχάρους:Μονόδρομος η απαίτηση λήψης κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτής  Ελένη Θεοχάρους χαιρετίζει την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για κινητοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε προς υπεράσπιση των συμφερόντων του κράτους. Και προσθέτει:images-1

«Τον καλούμε να αποφύγει πάση θυσία να ενδώσει σε εμπλοκή σε συνομιλίες στην παρούσα στιγμή διότι η Τουρκία έχει θέσει ήδη ως βασική προϋπόθεση επανέναρξης των συνομιλιών την αποδοχή του διαμοιρασμού του υποθαλάσσιου πλούτου στην βάση του 50%.

Τον καλούμε να προσμετρήσει τον κίνδυνο αυτό χωρίς να υποκύψει σε πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών από όπου και αν προέρχονται, διότι είναι βέβαιο πως η επανέναρξη μπορεί να υπάρξει μόνο με αποδοχή και αυτού του τουρκικού όρου, ο οποίος θα προσφέρει νέα κεκτημένα στην κατοχική Τουρκία.

Τον καλούμε επίσης στο επερχόμενο άτυπο συμβούλιο του Σιμπίου να απαιτήσει ισχυρή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου και να δρομολογήσει την λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία και πάλι εκβιάζει την Ε.Ε προκειμένου να επιτύχει συνέχιση των ενταξιακών της συνομιλιών.

Τέλος τον καλούμε να διευκρινίσει αν ισχύει η μεταδιδόμενη πληροφορία για δήλωση Γκουντέρες «περί ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού του ορυκτού πλούτου μεταξύ των δύο λαών»

Η Ελλάδα να καθορίσει της ΑΟΖ της με Κύπρο και Αιγυπτο 

Η Ελ.Θεοχχάρους σχολιάζοντας  τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσιαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, τονίζει ότι επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι η νέα έξαρση της πολιτικής των κανονιοφόρων στις Κυπριακές θάλασσες είναι ακόμη μία μεθοδευμένη κίνηση και σημειώνει:
– Για την υποβάθμιση και την υποτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
– Τον σφετερισμό του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου.
– Την επικυριαρχία της Τουρκίας σε όλο το νησί αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο αυθαίρετος διαμοιρασμός από μέρους της Τουρκίας της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της κατοχικής χώρας και της Αιγύπτου προσκρούει σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε πως ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πλέον την γελοιότητα της θέσης Ελλαδιτών πολιτικών ότι δεν πρέπει να είμαστε «μονοφαγάδες», διότι η Τουρκία έχει τεράστια ακτογραμμή άρα δικαιούται το μερτικό της από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου.
Λοιπόν, η οριοθέτηση της ΑΟΖ καθορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν είναι ζήτημα ακτογραμμής. Καλά κάνει η Αθήνα να προβεί σε άμεσο καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ και σε διμερείς συμφωνίες προς τούτο με την ΚΔ και την Αίγυπτο. Και να μην ξεχνά ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στις θάλασσες της και μόνο. Δεν μπορεί να αποκτά δικαιώματα στην βάση της στρατιωτικής της ισχύος.
Όσον αφορά τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» και του «τουρκοκυπριακού λαού», τα οποία ισχυρίζεται ότι προστατεύει η Άγκυρα, τονίζουμε ότι το μεν ψευδοκράτος δεν υφίσταται νομικώς, και ο κάθε Τουρκοκύπριος δικαιούται μόνον όσα δικαιούται και ο κάθε Ελληνοκύπριος πολίτης που σέβεται και τιμά την χώρα του και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.»