Ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις των Κ.Αερογραμμών λόγω έλλειψης επιβατών!

Λιγοστεύει μέρα με τη μέρα το οξυγόνο της Εταιρείας

 

 

Λιγοστεύει μέρα με τη μέρα το οξυγόνο στις Κυπριακές Αερογραμμές καθώς από τις 6 Ιανουαρίου 2015   ξεκινά μια πρωτοφανής ακύρωση δεκάδων προγραμματισμένων πτήσεων της εταιρείας,ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ - ÍÅÏ ÁÅÑÏÄÑÏÌÉÏ ËÁÑÍÁÊÁÓ στο άμεσο μέλλον, ενώ ολοένα και λιγότεροι επιβάτες τολμούν να κρατήσουν θέσεις και να κόψουν εισιτήρια για ταξίδια με την Εταιρεία σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η κατάσταση αυτή, είναι το αποτέλεσμα των ακατάσχετων δηλώσεων περί επικείμενης δημοσιοποίησης της απόφασης της Ευρωπαίκής Επιτροπής για τις επιδοτήσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η οποία όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη βουλή ο νομικός σύμβουλος των ΚΑ, αναμένεται κατά 99% να είναι αρνητική και θα σημάνει το κλείσιμο της Εταιρείας. Μάλιστα σε μερίδα του τύπου δημοσιεύτηκε ότι η δημοσιοποίηση αυτής της απόφασης θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου 2015, ενώ από πλευράς κυβέρνησης δεν διατυπώθηκε καμιά δήλωση υποστήριξης των προσπαθειών για διατήρηση των ΚΑ στη ζωή. Ως εκ τούτου και σε συδυασμό με πολλά άλλα που έχουν επισυμβεί τους τελευταίους κρίσιμους μήνες, τα έσοδα   είναι μηδαμινά, ενώ ο κάθε επιβάτης δεν ρισκάρει να πληρώσει για να ταξιδέψει με μια εταιρεία που απειλείται με ξαφνικό θάνατο.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον η εταιρεία επιχειρεί   να προσελκύσει ταξιδιώτες για να γεμίσει τις πτήσεις της και να αντλήσει έσοδα. Ωστόσο ο αγώνας που δίνει φαίνεται να είναι και άνισος, αλλά και μάταιος. Παρόλο που όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν έχει δημιουργήσει το δικός της απόθεμα αφοσιωμένων επιβατών, εν τούτοις και οι πιο φανατικοί οπαδοί της αυτή τη φορά διστάζουν να κάνουν κρατήσεις ακόμη και για τον Ιανουάριο. Είναι γι αυτό το λόγο που έχει αποφασιστεί σε εμπορικό επίπεδο να ματαιωθούν δεκάδες πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών που έχουν προγραμματιστεί προς διάφορους προορισμούς και κυρίως προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Φραγκφούρτη κ.α. μετά τις 6 Ιανουαρίου 2015 Κι αυτό γιατί τα αεροπλάνα για τις συγκεκριμένες πτήσεις είναι απελπιστικά άδεια, με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη πραγματοποίηση των πτήσεων να προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στην εταιρεία.

Η προσοχή όλων τώρα είναι στραμμένη στις επόμενες μέρες ή και βδομάδες που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΕ για τις ΚΑ. Αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε με πρόσφατη δήλωσή του και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είπε στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ πως αναμένει την εν λόγω απόφαση μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με πηγή της Εταιρείας αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕ θα συνέλθει το ΔΣ των ΚΑ για να κηρύξει την εταιρεία πρωχεύσασα εφόσον δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην επιστροφή των 80 εκ. ευρώ που έχουν δοθεί υπό μορφή οικονομικής βοήθειας. Το νομικό πλαίσιο για το πως θα κινηθούν έχει ήδη ετοιμαστεί.

Πάντως οικονομικοί κύκλοι πιστεύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη πέραν από το μεγάλο πρόβλημα που θα προκαλέσει σε 500 και πλέον εργαζόμενους και στις οικογένειές τους που θα χάσουν την δουλειά τους θα επέλεθει τεράστιο πλήγμα και στην οικονομία καθότι έχει υπολογιστεί πως ενδεχόμενο κλείσιμο θα έχει έμμεσος κόστος πέραν των 300 εκ στο άμεσο μέλλον παράλληλα με το τεράστιο κτύπημα που θα υποστεί ο τουρισμός, που ήδη διέρχεται κρίσιμη φάση.