Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις Αϊντα

Οι νέες δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα των υδρογονανθράκων δεν γίνεται να espen_barth_eiden1αποσυνδεθεί από το Κυπριακό  προκάλεσαν θύελλα  αντιδράσεων στα κόμμαta. Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Weekly», ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην πραγματικότητα υποβαθμίζει εκ νέου το γεγονός ότι η αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας αποφασίστηκε λόγω των προκλητικών τουρκικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. και επανάφερε την θέση για διασύνδεση του φυσικού αερίου με τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του υποδεικνύει πως ενώ   όλοι αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Άγκυρας κι ελπίζουμε ότι ο διεθνής παράγοντας θα ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις ώστε να αποφευχθεί μια νέα NAVTEX ή άλλες προκλητικές ενέργειες με αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, οι δηλώσεις του κ. Άιντε επιτείνουν δυστυχώς τις ανησυχίες μας. Και προσθέτει:

«Δυστυχώς, η έγκαιρη προειδοποίηση του ΑΚΕΛ για τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά στο οδυνηρό δίλημμα είτε της κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είτε της επανέναρξής της με το φυσικό αέριο πάνω στο τραπέζι, όχι μόνο δεν εξέλειπε αλλά ενισχύεται περαιτέρω μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις Άιντε.
Ως ΑΚΕΛ, έχουμε πολλές φορές διαμηνύσει ότι η διασύνδεση φυσικού αερίου- διαπραγματεύσεων συνιστά απεμπόληση άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα βάζει πάνω στο τραπέζι ακόμη ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα αντί να προσπαθεί να επιλύσει το Κυπριακό το οποίο αυτόματα επιλύει και το ζήτημα του φυσικού αερίου. Δυστυχώς, με τις δηλώσεις του ο κ. Άιντε παραγνωρίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι τις αποφάσεις για τους φυσικούς πόρους δεν τις λαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Κατά συνέπεια μας ξενίζει η στάση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ενός οργανισμού που αποτελεί τον πλέον εντεταλμένο θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου. Αντίθετα, υπενθυμίζουμε ξανά ότι οι προηγούμενα επιτευχθείσες συγκλίσεις σε περίπτωση λύσης, αντιμετωπίζουν σφαιρικά το ζήτημα του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, απευθυνόμαστε και πάλι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιώνοντας να αναλάβει πρωτοβουλίες που είτε θα αναγκάσουν την Τουρκία να ανακαλέσει τα τετελεσμένα που τροχοδρομεί, είτε θα την αφήσουν διεθνώς εκτεθειμένη. Εμείς έγκαιρα είχαμε καταθέσει προτάσεις στη βάση αρχών, που δεν περιλάμβαναν συζήτηση του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις. Αν το Προεδρικό λάμβανε υπόψη αυτές τις προτάσεις τότε δεν θα βρισκόμασταν στη θέση που είμαστε σήμερα. Βέβαια, αν μη τι άλλο, παρότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είχαν αναληφθεί εν ευθέτω χρόνω, έστω και σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει επιτέλους να ενεργήσει με τρόπο ωφέλιμο για το λαό και να πάψει να ανησυχεί περισσότερο για το πόσο αρεστός είναι εσωτερικά.»

Το ΔΗΚΟ καταγγέλλει  ότι οι δηλώσεις Αϊντα «συνιστούν δυστυχώς προκλητική υιοθέτηση της απαράδεκτης τουρκικής θέσης« και συνεχίζει:.

«Επιπρόσθετα, με τη δήλωση αυτή, ο κύριος Άιντα δίνει άλλοθι και πλήρη κάλυψη στην Τουρκία η οποία περιφρονεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους της.

Δυστυχώς, οι μέχρι σήμερα χλιαρές αντιδράσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των συμμάχων της για διασύνδεση του Κυπριακού με το θέμα των υδρογονανθράκων, οδήγησαν σε δηλώσεις όπως αυτή και επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα ακόμα επικίνδυνο «προηγούμενο».

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα, τόσο προς τον κ. Αιντα όσο και προς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ανακληθούν αυτές οι δηλώσεις.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα το θέμα των υδρογονανθράκων και η αξιοποίησή τους από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν διασυνδέεται ούτε και πρόκειται να διασυνδεθεί με το Κυπριακό.

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνουν περίτρανα τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος ότι, ενόσω η Τουρκία δεν σέβεται το συγκεκριμένο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλεται η λήψη πρόσθετων μέτρων. Μέτρων, τα οποία βρίσκονται ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολιτικό κόστος στην Τουρκία.»

 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Μιχάλης Γιωργάλλας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα για το φυσικό αέριο, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση:
«Οι προκλητικές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ότι οι υδρογονάνθρακες δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το Κυπριακό, αποτελούν δικαίωση των τουρκικών απαιτήσεων και υπηρετούν την προσπάθεια της Άγκυρας να καταστεί το φυσικό αέριο δικοινοτικό θέμα.
Ο κύριος Άιντα, όπως έπραξε και με το χαλούμι, επανήλθε για το φυσικό αέριο, με θέσεις που αποτελούν πάγιες αξιώσεις της Άγκυρα, εκφεύγοντας από τους όρους εντολής του για το κυπριακό και παραγνωρίζοντας ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολή και κατοχής και όχι διαφορά μερισμάτων και εμπορικών ποσοστών.
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη θέση της Κυβέρνησης ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν μπορεί να συζητηθεί ούτε ως ξεχωριστό ούτε ως παράλληλο θέμα στις διαπραγματεύσεις. Τονίζουμε ξανά ότι ο φυσικός πλούτος δεν αποτελεί δικοινοτικό θέμα γιατί ανήκει στο κράτος και στο σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ υποδεικνύει ότι τόσο η συμπεριφορά της Άγκυρας όσο και οι προκλητικές τοποθετήσεις του κυρίου Άιντα φανερώνουν ότι τα αίτια της αποχώρησης της πλευράς μας από τις διαπραγματεύσεις δεν έχουν εκλείψει.»
Η Συμμαχία Πολιτών καταγγέλλει  ότι «η  αλλαγή του χρόνου δεν έχει οδηγήσει και σε αλλαγή της συμπεριφοράς και των στόχων της Άγκυρας αλλά δυστυχώς ούτε και σε αλλαγή των προσεγγίσεων του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ κ Άιντα. Ο κ Άιντα με τις χθεσινές του δηλώσεις επιμένει να θεωρεί την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, που είναι μια κρατική υπόθεση, ως συνδεδεμένη με τη λύση του Κυπριακού, υιοθετώντας έτσι κατά απόλυτο και προκλητικό τρόπο τις τουρκικές απαιτήσεις. Πρέπει να επισημάνουμε προς τον κ. Άιντα πως αν ειλικρινά επιθυμεί να βοηθήσει στην επίτευξη μια δίκαιης λύσης του Κυπριακού, αυτού του είδους οι προσεγγίσεις κάθε άλλο παρά στη δημιουργία προϋποθέσεων επίλυσης συμβάλλουν. Όσο ο κ Άιντα υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις τόσο περισσότερο η Τουρκία θα καθίσταται αδιάλλακτη καθιστώντας τη λύση ή τις οποίες προοπτικές για λύση ανέφικτες.

Θα έπρεπε ο κ. Άιντα να προβληματιστεί για το γεγονός ότι οι χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και η δική του βοηθητική στάση απέναντι στην Άγκυρα αντί να οδηγήσουν την τουρκική κυβέρνηση στον τερματισμό της επιθετικότητας της, την οδηγούν σε αποφάσεις επανόδου του Μπαρμπαρός και σε απειλές για εγκατάσταση πλωτής πλατφόρμας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν με σαφή τρόπο στον κ. Άιντα, στα Ηνωμένα Έθνη και στις γνωστές πρωτεύουσες ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να τεθούν υπό διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπενθυμίσει στον κ.Άιντα τους όρους εντολής του ως Ειδικού Αντιπροσώπου, καλώντας τον να περιοριστεί σε αυτούς και να πάψει να παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία ή στις σχέσεις της με την ΕΕ.» καταλήγει η Συμμαχία.