Σαν σήμερα υψώθηκε η Κόκκινη Σημαία της Νίκης στο Ράιχσταγκ

3Unknown-10 Απριλίου 1945.Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ο διοικητής της 3ης Στρατιάς κρούσης του κόκκινου στρατού, στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, της στρατιάς που ανέλαβε την έφοδο για την κατάληψη του κτιρίου συμβόλου της ναζιστικής Γερμανίας, αναφέρει στον στρατάρχη Γ. Ζούκοφ τη χαρμόσυνη είδηση. Ηταν στις 30 Απρίλη του 1945 και ώρα 21.50, που ο επιλοχίας Μ.Α.Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ.Β. Καντάρια ύψωσαν τη σημαία της νίκης, την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, την ένδοξη σημαία του πρώτου στον κόσμο προλεταριακού κράτους, της ΕΣΣΔ, στον τρούλο του Ράιχσταγκ. Ηρθε το οριστικό τέλος του πολέμου και η νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας; Οχι ακριβώς. Ηταν στιγμές πριν το τέλος, πριν την οριστική κατάληψη του Βερολίνου, για το οποίο μάχονταν ακόμη λυσσωδώς τα τελευταία υπολείμματα του ναζισμού. Στη διαταγή που εκδόθηκε από τη διοίκηση του 1ου Λευκορώσικου μετώπου του σοβιετικού στρατού, που ανέλαβε το χτύπημα στην καρδιά της ναζιστικής γερμανίας για την τελική νίκη και την κατάληψη και του Βερολίνου, αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: “Πλησιάζει η ώρα της οριστικής νίκης κατά του εχθρού. Η Σοβιετική σημαία κυματίζει πάνω στο κεντρικό κτίριο του Ράιχσταγκ στο κέντρο του Βερολίνου.

Σύντροφοι μαχητές, υπαξιωματικοί, αξιωματικοί και στρατηγοί του 1ου Λευκορωσικού μετώπου! Εμπρός κατά του εχθρού, με το τελευταίο ορμητικό μας χτύπημα να αποτελειώσουμε το φασιστικό θηρίο στη φωλιά του και να φέρουμε πιο κοντά την ώρα της οριστικής και ολοκληρωτικής νίκης κατά της φασιστικής Γερμανίας”. (Γ. Ζούκοφ, “Αναμνήσεις και στοχασμοί”, Τόμος 2ος, σελ. 411, εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”).

Η νίκη βεβαίως δεν άργησε να ‘ρθει. Η ιστορική στιγμή της ανάρτησης της σημαίας συμβόλου του σοβιετικού λαού, ήταν μια πράξη συμβολική, που αποδείκνυε τη δύναμη του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης   που είχε γίνει η αδιάψευστη ελπίδα όλων των λαών για τη συντριβή του φασισμού και την ειρήνη στη Γη. Απέμενε όμως το τελικό χτύπημα, για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας ώστε να επισφραγίσει την οριστική νίκη, να δικαιώσει το αίμα των λαών στον πιο βάρβαρο πόλεμο που γνώρισε η ιστορία της ανθρωπότητας.

Η ιστορική φωτογραφία τραβήχτηκε λίγε μέρες μετά

 

Η φωτογραφία του Γιεβγένι Χαλντέι, με την έπαρση της σοβιετικής σημαίας στο κτίριο του Ράιχσταγκ, πάνω από το βομβαρδισμένο Βερολίνο, θεωρείται από τις πλέον ιστορικές φωτογραφίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Unknown-5

Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο φωτογραφικό ντοκουμέντο τραβήχτηκε δύο ημέρες μετά και αποτελεί αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Το βράδυ της 30ης Απριλίου 1945, μία ομάδα ανδρών του Σοβιετικού στρατού με επικεφαλής τον επιλοχία Ιβάνοφ ύψωσε την πρώτη σημαία πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ.

Ο Ιβάνοφ τραυματίστηκε θανάσιμα, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών, στην προσπάθειά της ομάδας να ανέβει στο κτίριο.

Την αποστολή ολοκλήρωσαν οι δύο σύντροφοί του, ο επιλοχίας Μιχαήλ Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μελίτων Κανταρία.

Τα ναζιστικά στρατεύματα συνέχιζαν να μάχονται μέσα στο Βερολίνο, ωστόσο η σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη της γερμανικής Βουλής, σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη

Στις 2 Μαΐου οι υπερασπιστές του Ράιχσταγκ παραδόθηκαν, μαζί με την πλήρη παράδοση της Φρουράς του Βερολίνου.

Περισσότεροι από 70.000 Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί συνελήφθησαν.

Η σημαία της Νίκης έγινε το επίσημο σύμβολο της νίκης του σοβιετικού λαού και των ενόπλων δυνάμεών του επί της ναζιστικής Γερμανίας.