Ο ηγέτης του ISIS εμφανίστηκε για πρώτη φορά, ύστερα από πέντε χρόνια

 

670651Το προσκείμενο στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» δίκτυο Al Furqan πρόβαλε  τη Δευτέρα βίντεο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μήνυμα του ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Στο βίντεο, όπως αναφέρει το Reuters, γενειοφόρος άνδρας με την εμφάνιση του Μπαγκντάντι δηλώνει ότι το ISIS θα επιδιώξει εκδίκηση για τη δολοφονία και τη φυλάκιση των μαχητών του.

Το βίντεο, κατά το Al Furqan, μαγνητοσκοπήθηκε τον Απρίλιο.

Στο βίντεο των 18 λεπτών, o Μπαγκντάντι φέρεται να υποστηρίζει ότι το ISIS έχει ήδη πραγματοποιήσει 92 επιχειρήσεις σε οκτώ χώρες.

Φέρεται επίσης να αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις στη Σρι Λάνκα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, που άφησαν πίσω τους πάνω από 250 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβεβαιωθεί η ημερομηνία που γυρίστηκε το βίντεο, αλλά κατά πόσο είναι αυθεντικό.

Η τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί ο ηγέτης του ISIS σε βίντεο ήταν το 2014, όταν κήρυξε τη δημιουργία του αυτοαποκαλούμενου «ισλαμικού χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία, στη Μοσούλη.

Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές αναφορές για τον θάνατό του.

Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τον αλ Μπαγκντάντι να κρύβεται στην έρημο του Ιράκ τη στιγμή που οι υπόλοιποι μαχητές του ISIS έδιναν μάχη — χωρίς να τα καταφέρουν — για να υπερασπιστούν το τελευταίο τους προπύργιο, την πόλη Μπαγούζ στην ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο αλ Μπαγκντάντι επέζησε απόπειρας δολοφονίας στη Συρία, την οποία είχαν οργανώσει ορισμένοι από τους πιο πιστούς του μαχητές.