Τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τους S-400 πρότεινε ο Ερντογάν στον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την προοπτική δημιουργίας ομάδας εργασίας, γύρω από τη διαμάχη της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.449186

Oι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Συρία και τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον — Άγκυρας επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς η Τουρκία ήρθε σε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας S-400.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία, προτείνοντας την αγορά των υποδέεστερων πυραύλων Patriot και πιέζοντας την Τουρκία με κυρώσεις και αναστολή της παράδοσης των μαχητικών F-35.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι οι S-400 είναι ασυμβίβαστοι με το δίκτυο αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ και αποτελούν απειλή για τα F-35, η παράδοση των οποίων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία προγραμματιζόταν για το 2019.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει τις αδυναμίες του F-35.

Ο κ. Ερντογάν έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Μόσχας ήταν καλύτερη από αυτήν της Ουάσιγκτον.